Show simple item record

dc.contributor.authorKallio, Emmi
dc.date.accessioned2010-12-15T18:27:46Z
dc.date.available2010-12-15T18:27:46Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.otheroai:jykdok.linneanet.fi:1144543
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/25695
dc.description.abstractTutkielmani tarkoituksena on osoittaa, kuinka ruokakirjat osaltaan aktiivisesti luovat ja toisintavat käsitystämme luokasta ja sukupuolesta. Tutkielmassani jaottelen ruokakirjallisuuden gastronomiseen kirjallisuuteen ja keittokirjallisuuteen. Gastronominen kirjallisuus on perinteisesti ollut miehisen eliitin laji. Arkiseen käytännöllisyyteen keskittyvät keittokirjat ovat puolestaan olleet naisten kirjallisuutta. Ruoan ja luokan yhteydessä keskeisenä teoreettisena kehyksenä toimivat Pierre Bourdieun ajatukset mausta ja luokasta sekä kulttuurisesta ja ekonomisesta pääomasta. Ruokaa ja sukupuolta puolestaan pohdin sekä ruoka-aineiden että ruoanvalmistuksen sukupuolittuneisuuden kautta. Tapausesimerkkinä tarkastelen Hans Välimäen tuotantoa vuosilta 2004–2009. Välimäen teokset asettuvat osaksi hyvän maun sanelevaa gastronomisen kirjallisuuden jatkumoa, toisaalta ne ovat myös käytännöllisiä ruoanvalmistusoppaita, keittokirjoja. Välimäki kiinnittyy teoksillaan vahvasti ravintolamaailmaan. Ammattitaidon esille tuominen vaikuttaisikin olevan kirjojen keskeisintä sisältöä. Välimäellä on myös valtaa itse määritellä oikeaa makua ja sulkea sen ulkopuolelle raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä. Luokka ilmenee teoksista myös implisiittisen lukijan käsitteen kautta. Olen hahmotellut Välimäen kirjoille kaksi erillistä implisiittistä lukijaa, osaavan ruokaharrastajan ja työväenluokkaisemman kotikokin, jonka ekonominen ja kulttuurinen pääoma on ihannelukijaan verrattuna matalampi. Välimäen kirjat ylläpitävät jakoa yläluokkaiseen ja miehiseen ravintolamaailmaan ja naisiseen kotikeit-tämiseen. Välimäen teoksissa naisten rooliksi jää tuottaa se arkinen kotiruoan perusta, jolta luovat miehet ponnistavat eteenpäin, yläluokkaiseen ja arvostettuun ravintolamaailmaan.
dc.format.extent92 sivua
dc.language.isofin
dc.rightsThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.rightsJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.subject.otherVälimäki, Hans
dc.titleLuokka ja sukupuoli ruokakirjoissa : tapausesimerkkinä Hans Välimäen tuotanto
dc.typeBooken
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201012153176
dc.type.dcmitypeTexten
dc.type.ontasotPro gradufi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaHumanistinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Humanitiesen
dc.contributor.laitosTaiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Art and Cultural Studiesen
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineKirjallisuusfi
dc.contributor.oppiaineLiteratureen
dc.rights.accesslevelopenAccessfi
dc.contributor.oppiainekoodi304
dc.subject.ysokeittokirjat
dc.subject.ysogastronomia
dc.subject.ysokokit
dc.subject.ysoyhteiskuntaluokat
dc.subject.ysosukupuoli


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record