Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.authorTurunen, Sini
dc.date.accessioned2010-11-01T13:43:05Z
dc.date.available2010-11-01T13:43:05Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/25540
dc.description.abstractOptimaalisella ruokavaliolla voidaan vaikuttaa urheilijan suorituskykyyn sekä suorituksesta palautumiseen.Riittävän kokonaisenergiansaannin lisäksi on varmistettava riittävä hiilihydraattien, proteiiniensekä mikroravintoaineiden saanti. Lisäenergiantarpeen täyttämisen tulisi tapahtua etupäässähiilihydraattipitoisia ruoka-aineita nauttimalla. (American College of Sports Medicine ym., 2000;Hawley ym., 1995.) Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää yleisurheilun maajoukkuetasonkestävyysurheilijoiden ravintotottumuksia ruokapäiväkirjan avulla sekä päivittäisen kokonaisenergianja ravintoaineiden saannin suhdetta arvioituun energiankulutukseen sekä harjoittelu- ja suorituskykymuuttujiinviiden päivän seurantajakson aikana.Koehenkilöinä tutkimuksessa oli 14 yleisurheilun kestävyyslajien maajoukkueurheilijaa, seitsemänmiestä ja naista. Ruokapäiväkirjoista tarkasteltiin keskimääräisesti kokonaisenergian sekä energiaravintoaineidenja mikroravintoaineiden saantia sekä päivittäisten ateriointikertojen määrää. Harjoituspäiväkirjoistatarkasteltiin harjoituskertojen, kilometrien ja tuntien määtiä. Fyysiseen suorituskykyynliittyen tarkasteltiin koehenkilöiden 800 m ja 1500 m ennätysaikoja. Lisäksi tarkasteltiinravintoaineiden saannin yhteyksiä harjoittelu- ja suorituskykymuuttujiin.Kokonaisenergiansaanti oli naisilla 2312 ± 378 kcal/vrk ja miehillä 2868 ± 640 kcal/vrk, ja se jäikinreilusti alle Pohjoismaisten ravitsemussuositusten (1989) sekä absoluuttisena saantina että painokiloakohti ilmoitettuna. Hiilihydraattien saanti jäi yleisesti liian alhaiseksi molemmilla sukupuo-Proteiinin saanti oli suositusten mukaista sekä miehillä että naisilla. Naisten rasvan saanti olisuositusten ylärajoilla, mutta miesten rasvan saanti oli huomattavasti suosituksia suurempaa. Mikroravintoaineidensaanti oli miehillä riittävää verrattuna Pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin, janaisillakin puutteita esiintyi vain D-vitamiinin saannissa. Naisilla hiilihydraattien saanti (g/kg)(p<0,05) sekä osuutena kokonaisenergiansaannista (p<0,01) oli merkitsevästi suurempaa kuin miehillä.Proteiinin saanti oli lähes samanlainen sukupuolesta riippumatta. Rasvojen saanti oli miehillämerkitsevästi suurempaa sekä absoluuttisena saantina (g) että osuutena kokonaisenergiansaannista(p<0,01). Miesten ja naisten välillä ei ollut merkitseviä eroja minkään mikroravintoaineen saannissa.Miehillä oli nähtävissä suuremman kokonaisenergiansaannin ja suuremman harjoittelutuntien,kilometrien sekä kertojen määrän välinen yhteys. Miehillä hiilihydraattien saanti (g/kg) korreloipositiivisesti harjoittelukilometrien (r=0,78) ja tuntien (r=0,82) kanssa (p<0,05). Kokonaisenergiansaanti(kcal/kg/vrk) korreloi miehillä negatiivisesti 1500 m ennätyksen (r=-0,90) ja naisilla 800 mennätyksen (r=-0,91) kanssa (p<0,05). Miehillä hiilihydraattien saanti (g/kg) korreloi negatiivisesti1500 m ennätyksen kanssa (r=-0,82), ja naisilla puolestaan oli rasvan saannin (g/kg) ja 800 m ennätyksenvälillä negatiivinen korrelaatio (r=-0,88) (p<0,05).Tämän tutkimuksen perusteella voidaankin todeta, että kestävyysurheilijoiden osalta on syytä korostaariittävän kokonaisenergiansaannin merkitystä harjoittelun ja fyysisen suorituskyvyn optimoijana.Myös hiilihydraattien merkitystä lihasten glykogeenivarastojen täydentämisessä on tuotavaesille ja muistettava, että monipuolista ruokavaliota noudatettaessa ja kokonaisenergiansaanninollessa riittävällä tasolla myös mikroravintoaineiden saanti on yleensä riittävää. Urheilijoiden tulisikinsaada ravitsemusneuvontaa etenkin harjoittelu- ja kilpailukauden optimaaliseen ruokavalioon,ruokailun rytmittämiseen ja ravintovalmisteiden käyttöön liittyen.fi
dc.language.isofin
dc.rightsThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.rightsJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.subject.otherenergiansaantifi
dc.subject.otherravintoainefi
dc.subject.otherkestävyyssuorituskykyfi
dc.titleMaajoukkuetason kestävyysurheilijoiden ravintoanalyysi yleisurheilussa
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201011013045
dc.type.dcmitypeTexten
dc.type.ontasotKandidaatintutkielmafi
dc.type.ontasotBachelor's thesisen
dc.contributor.tiedekuntaLiikuntatieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sport and Health Sciencesen
dc.contributor.laitosLiikuntabiologian laitosfi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineLiikuntafysiologiafi
dc.rights.accesslevelopenAccessen


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot