University of Jyväskylä | JYX Digital Repository

  • English  | Give feedback |
    • suomi
    • English
 
  • Login
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  • JYX
  • Opinnäytteet
  • Kandidaatintutkielmat
  • View Item
JYX > Opinnäytteet > Kandidaatintutkielmat > View Item

Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn

Thumbnail
View/Open
236Kb

Downloads:  
Show download detailsHide download details  
Authors
Saltevo, Saana
Date
2008
Discipline
Liikuntafysiologia

 
Beeta-alaniini muodostaa lihaskudoksessa karnosiinia, joka on lihaksen tärkeimpiä puskureita.Korkeaintensiteettisessä suorituksessa lihaksen pH:n laskun minimointi saattaisiolla hyödyksi lihassupistuksen optimaalisen toiminnan kannalta. Tämän tutkimuksentarkoituksena oli selvittää vaikuttaako beeta-alaniini veren happamuuteen, laktaattiin jafyysiseen suorituskykyyn. Tutkimukseen osallistui viisitoista jyväskyläläistä miesjalkapalloilijaa(21.3 ± 2.8 v.). Koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään, joista toiset (n = 8)nauttivat beeta-alaniinia 1.5 g kolmesti vuorokaudessa (yhteensä 4.5 g vuorokaudessa)ja toiset (n = 7) vastaavasti plaseboa. Tutkimus koostui identtisistä alku- ja loppumittauksistasekä näiden välisestä neljän viikon latausjaksosta, jolloin koehenkilöt harjoittelivatjoukkueen harjoitusohjelman mukaisesti. Mittauksissa koehenkilöiltä mitattiin aamupäivälläpieni verenkuva, antropometria, 5-loikka, kevennyshyppy, 20 m:n juoksu ja400 m:n juoksu. Verinäytteet puskuroinnin keskeisiä fysiologisia muuttujia varten otettiinennen juoksua (pre), minuutti juoksun jälkeen (post1), viiden minuutin kuluttua(post 5) ja 30 minuutin kuluttua (post 30). Niistä analysoitiin pH ja laktaatti. Iltapäivällämitattiin lihasvoimasta maksimi- ja kestovoima (50 % 1 RM:stä) penkkipunnerruksessaja jalkakyykyssä. Tutkimuksen tuloksissa ei löytynyt tilastollisesti merkitseviä erojamissään muuttujassa beeta-alaniiniryhmän ja kontrolliryhmän välillä. Sen sijaan 400m:n juoksuaika lähestyi merkitsevää (p = 0.086) beeta-alaniiniryhmän sisällä alku- jaloppumittausten välisessä muutoksessa (parannus _ ka -1.21 ± 1.60 s). Beetaalaniiniryhmälläfysiologiset muutokset eivät olleet myöskään merkitseviä; veren happamuusja laktaattiarvot kasvoivat hiukan 400 m:n juoksun jälkeen yhdistetyissä (alkujaloppumittaukset) verinäytteissä, mikä voi antaa viitteitä lihasten parantuneesta puskurointikyvystä.Voima- ja nopeusominaisuuksissa tilastollisesti merkitsevää parannustatapahtui vain 5-loikassa molempien ryhmien sisällä. Beeta-alaniini ei tämän tutkimuksenvalossa vaikuta veren happamuuteen, laktaattiin tai fyysiseen suorituskykyyn. ...
Keywords
karnosiini puskuri pH laktaatti suorituskyky jalkapalloilija
URI

http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201011013042

Metadata
Show full item record
Collections
  • Kandidaatintutkielmat [3231]
  • Browse materials
  • Browse materials
  • Articles
  • Conferences and seminars
  • Electronic books
  • Historical maps
  • Journals
  • Tunes and musical notes
  • Photographs
  • Presentations and posters
  • Publication series
  • Research reports
  • Research data
  • Study materials
  • Theses

Browse

All of JYXCollection listBy Issue DateAuthorsSubjectsPublished inDepartmentDiscipline

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics
  • How to publish in JYX?
  • Self-archiving
  • Publish Your Thesis Online
  • Publishing Your Dissertation
  • Publication services

Open Science at the JYU
 
Data Protection Description

Accessibility Statement
Open Science Centre