University of Jyväskylä | JYX Digital Repository

  • English  | Give feedback |
    • suomi
    • English
 
  • Login
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  • JYX
  • Opinnäytteet
  • Kandidaatintutkielmat
  • View Item
JYX > Opinnäytteet > Kandidaatintutkielmat > View Item

Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn

Thumbnail
View/Open
232.3Kb

Downloads:  
Show download detailsHide download details  
Authors
Saltevo, Saana
Date
2008
Discipline
Liikuntafysiologia

 
Saltevo, Saana Sinikka. Liikuntafysiologian kandidaattitutkielma. Kesä 2008. Beeta- alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn. 41 s. Beeta-alaniini muodostaa lihaskudoksessa karnosiinia, joka on lihaksen tärkeimpiä puskureita. Korkeaintensiteettisessä suorituksessa lihaksen pH:n laskun minimointi saattaisi olla hyödyksi lihassupistuksen optimaalisen toiminnan kannalta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää vaikuttaako beeta-alaniini veren happamuuteen, laktaattiin ja fyysiseen suorituskykyyn. Tutkimukseen osallistui viisitoista jyväskyläläistä miesjalkapalloilijaa (21.3 ± 2.8 v.). Koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään, joista toiset (n = 8) nauttivat beeta-alaniinia 1.5 g kolmesti vuorokaudessa (yhteensä 4.5 g vuorokaudessa) ja toiset (n = 7) vastaavasti plaseboa. Tutkimus koostui identtisistä alku- ja loppumittauksista sekä näiden välisestä neljän viikon latausjaksosta, jolloin koehenkilöt harjoittelivat joukkueen harjoitusohjelman mukaisesti. Mittauksissa koehenkilöiltä mitattiin aamupäivällä pieni verenkuva, antropometria, 5-loikka, kevennyshyppy, 20 m:n juoksu ja 400 m:n juoksu. Verinäytteet puskuroinnin keskeisiä fysiologisia muuttujia varten otettiin ennen juoksua (pre), minuutti juoksun jälkeen (post1), viiden minuutin kuluttua (post 5) ja 30 minuutin kuluttua (post 30). Niistä analysoitiin pH ja laktaatti. Iltapäivällä mitattiin lihasvoimasta maksimi- ja kestovoima (50 % 1 RM:stä) penkkipunnerruksessa ja jalkakyykyssä. Tutkimuksen tuloksissa ei löytynyt tilastollisesti merkitseviä eroja missään muuttujassa beeta-alaniiniryhmän ja kontrolliryhmän välillä. Sen sijaan 400 m:n juoksuaika lähestyi merkitsevää (p = 0.086) beeta-alaniiniryhmän sisällä alku- ja loppumittausten välisessä muutoksessa (parannus ∆ ka -1.21 ± 1.60 s). Beeta-alaniiniryhmällä fysiologiset muutokset eivät olleet myöskään merkitseviä; veren happamuus ja laktaattiarvot kasvoivat hiukan 400 m:n juoksun jälkeen yhdistetyissä (alku- ja loppumittaukset) verinäytteissä, mikä voi antaa viitteitä lihasten parantuneesta puskurointikyvystä. Voima- ja nopeusominaisuuksissa tilastollisesti merkitsevää parannusta tapahtui vain 5-loikassa molempien ryhmien sisällä. Beeta-alaniini ei tämän tutkimuksen valossa vaikuta veren happamuuteen, laktaattiin tai fyysiseen suorituskykyyn. ...
Keywords
karnosiini puskuri pH laktaatti suorituskyky jalkapalloilija
URI

http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201010182996

Metadata
Show full item record
Collections
  • Kandidaatintutkielmat [3263]
  • Browse materials
  • Browse materials
  • Articles
  • Conferences and seminars
  • Electronic books
  • Historical maps
  • Journals
  • Tunes and musical notes
  • Photographs
  • Presentations and posters
  • Publication series
  • Research reports
  • Research data
  • Study materials
  • Theses

Browse

All of JYXCollection listBy Issue DateAuthorsSubjectsPublished inDepartmentDiscipline

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics
  • How to publish in JYX?
  • Self-archiving
  • Publish Your Thesis Online
  • Publishing Your Dissertation
  • Publication services

Open Science at the JYU
 
Data Protection Description

Accessibility Statement
Open Science Centre