dc.contributor.author | Petrova, Larisa | |
dc.date.accessioned | 2010-05-26T17:56:05Z | |
dc.date.available | 2010-05-26T17:56:05Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.other | oai:jykdok.linneanet.fi:1130054 | |
dc.identifier.uri | https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/23777 | |
dc.description.abstract | Ruoka on erottamaton osa jokapäiväistä elämäämme. Ruoassa heijastuvat kunkin kansan perinteet, historia ja luonne. Tutustuminen uuteen kulttuuriin alkaa usein tutustumisella uuden maan ruokakulttuuriin. Tässä pro gradu -tutkielmassani tavoitteenani on kuvata venäläisten maahanmuuttajien ruokakulttuurin piirteitä Suomessa.
Ruokakulttuuri on yhtä vaihteleva kuin kulttuuri ylipäätään. Akkulturaatio on yksi monista kulttuurin vaihtelun muodoista, joka ilmenee eri kulttuurien kohdatessa. Sen vuoksi on mielenkiintoista tarkastella maahanmuuttajien ruokakulttuuria esimerkkinä heidän akkulturaatiostaan. Valaisen täten työssäni kulttuurienvälisen kommunikaation teoriaan liittyviä teoreettisia kysymyksiä erityisesti suhteessa akkulturaatioon ja sopeutumiseen uuteen kulttuuriin. Kun akkulturaatio käynnistyy, siihen joutuvat kaikki ihmisen elämänalueet, joista ruokatavat ja ruokavalio näkyvät ensimmäisinä.
Työssäni tarkastelen erilaisia kulttuurin määritelmiä, kulttuurien vuorovaikutusta ja siihen liittyviä akkulturaation ja sopeutumisen prosesseja, joissa keskeisellä sijalla ovat akkulturaation strategiat ja kulttuurishokki. Lisäksi käsittelen arkipäivän kulttuuria, erityisesti ruokakulttuuria ja valaisen venäläisen ja suomalaisen keittiön erityispiirteitä.
Kiinnostukseni kohteena ovat Suomessa asuvat venäläiset maahanmuuttajat, jotka muodostavat ison ja heterogeenisen ryhmän. Laadullisen tutkimukseni aineistona on henkilökohtainen kirjallinen kysely, jonka tein sähköpostitse maaliskuussa 2008 Jyväskylässä ja Imatralla asuvalle kahdeksalle informantille. Lisämateriaalia sain lokakuussa 2008 järjestämästäni ryhmäkeskustelusta Joutsenon Opiston venäjänkielisten suomen kielen opiskelijoiden keskuudessa.
Tutkimustulokset osoittavat, että osa aikaisemmasta ruokakulttuurista muuttuu tai häviää kokonaan samalla kuin tilalle tulee aineksia suomalaisesta ruokakulttuurista. Ruokakulttuurin muutoksiin vaikuttavat monet tekijät kuten ympäristön asenne venäläisiä ruokia kohtaan, toisaalta taas paremmat mahdollisuudet hankkia ylellisiksi koettuja elintarvikkeita. Ruoan valmistamisen nopeus ja helppous on myös merkittävä tekijä valintoja tehtäessä. | |
dc.format.extent | 91 sivua | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | rus | |
dc.rights | In Copyright | en |
dc.subject.other | ruokakulttuuri | |
dc.subject.other | akkulturaatio | |
dc.subject.other | sopeutuminen | |
dc.subject.other | kulttuurin muutos | |
dc.subject.other | venäjänkielinen maahanmuuttaja | |
dc.title | Russkij stol v Finlândii : kul'tura pitaniâ russkoâzyčnyh immigrantov v Finlândii s točki zreniâ akkul'turacii | |
dc.type | master thesis | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:jyu-201005261935 | |
dc.type.dcmitype | Text | en |
dc.type.ontasot | Pro gradu -tutkielma | fi |
dc.type.ontasot | Master’s thesis | en |
dc.contributor.tiedekunta | Humanistinen tiedekunta | fi |
dc.contributor.tiedekunta | Faculty of Humanities | en |
dc.contributor.laitos | Kielten laitos | fi |
dc.contributor.laitos | Department of Languages | en |
dc.contributor.yliopisto | University of Jyväskylä | en |
dc.contributor.yliopisto | Jyväskylän yliopisto | fi |
dc.contributor.oppiaine | Venäjän kieli ja kulttuuri | fi |
dc.contributor.oppiaine | Russian Language and Culture | en |
dc.type.coar | http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc | |
dc.rights.accesslevel | openAccess | fi |
dc.type.publication | masterThesis | |
dc.contributor.oppiainekoodi | 312 | |
dc.subject.yso | ruokakulttuuri | |
dc.subject.yso | akkulturaatio | |
dc.subject.yso | sopeutuminen | |
dc.subject.yso | kulttuurin muutos | |
dc.subject.yso | venäjänkieliset | |
dc.subject.yso | maahanmuuttajat | |
dc.format.content | fulltext | |
dc.rights.url | https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/ | |
dc.type.okm | G2 | |