Show simple item record

dc.contributor.authorPetrova, Larisa
dc.date.accessioned2010-05-26T17:56:05Z
dc.date.available2010-05-26T17:56:05Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.otheroai:jykdok.linneanet.fi:1130054
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/23777
dc.description.abstractRuoka on erottamaton osa jokapäiväistä elämäämme. Ruoassa heijastuvat kunkin kansan perinteet, historia ja luonne. Tutustuminen uuteen kulttuuriin alkaa usein tutustumisella uuden maan ruokakulttuuriin. Tässä pro gradu -tutkielmassani tavoitteenani on kuvata venäläisten maahanmuuttajien ruokakulttuurin piirteitä Suomessa. Ruokakulttuuri on yhtä vaihteleva kuin kulttuuri ylipäätään. Akkulturaatio on yksi monista kulttuurin vaihtelun muodoista, joka ilmenee eri kulttuurien kohdatessa. Sen vuoksi on mielenkiintoista tarkastella maahanmuuttajien ruokakulttuuria esimerkkinä heidän akkulturaatiostaan. Valaisen täten työssäni kulttuurienvälisen kommunikaation teoriaan liittyviä teoreettisia kysymyksiä erityisesti suhteessa akkulturaatioon ja sopeutumiseen uuteen kulttuuriin. Kun akkulturaatio käynnistyy, siihen joutuvat kaikki ihmisen elämänalueet, joista ruokatavat ja ruokavalio näkyvät ensimmäisinä. Työssäni tarkastelen erilaisia kulttuurin määritelmiä, kulttuurien vuorovaikutusta ja siihen liittyviä akkulturaation ja sopeutumisen prosesseja, joissa keskeisellä sijalla ovat akkulturaation strategiat ja kulttuurishokki. Lisäksi käsittelen arkipäivän kulttuuria, erityisesti ruokakulttuuria ja valaisen venäläisen ja suomalaisen keittiön erityispiirteitä. Kiinnostukseni kohteena ovat Suomessa asuvat venäläiset maahanmuuttajat, jotka muodostavat ison ja heterogeenisen ryhmän. Laadullisen tutkimukseni aineistona on henkilökohtainen kirjallinen kysely, jonka tein sähköpostitse maaliskuussa 2008 Jyväskylässä ja Imatralla asuvalle kahdeksalle informantille. Lisämateriaalia sain lokakuussa 2008 järjestämästäni ryhmäkeskustelusta Joutsenon Opiston venäjänkielisten suomen kielen opiskelijoiden keskuudessa. Tutkimustulokset osoittavat, että osa aikaisemmasta ruokakulttuurista muuttuu tai häviää kokonaan samalla kuin tilalle tulee aineksia suomalaisesta ruokakulttuurista. Ruokakulttuurin muutoksiin vaikuttavat monet tekijät kuten ympäristön asenne venäläisiä ruokia kohtaan, toisaalta taas paremmat mahdollisuudet hankkia ylellisiksi koettuja elintarvikkeita. Ruoan valmistamisen nopeus ja helppous on myös merkittävä tekijä valintoja tehtäessä.
dc.format.extent91 sivua
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isorus
dc.rightsThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.rightsJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.subject.otherruokakulttuuri
dc.subject.otherakkulturaatio
dc.subject.othersopeutuminen
dc.subject.otherkulttuurin muutos
dc.subject.othervenäjänkielinen maahanmuuttaja
dc.titleRusskij stol v Finlândii : kul'tura pitaniâ russkoâzyčnyh immigrantov v Finlândii s točki zreniâ akkul'turacii
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201005261935
dc.type.dcmitypeTexten
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaHumanistinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Humanitiesen
dc.contributor.laitosKielten laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Languagesen
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineVenäjän kieli ja kulttuurifi
dc.contributor.oppiaineRussian Language and Cultureen
dc.rights.accesslevelopenAccessfi
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi312
dc.subject.ysoruokakulttuuri
dc.subject.ysoakkulturaatio
dc.subject.ysosopeutuminen
dc.subject.ysokulttuurin muutos
dc.subject.ysovenäjänkieliset
dc.subject.ysomaahanmuuttajat
dc.format.contentfulltext
dc.type.okmG2


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record