Oppilaitosten kansallisesti kilpailutetut tieto- ja viestintäteknologiahankinnat Suomessa 2021–2024
Tekijät
Päivämäärä
2024Tekijänoikeudet
© The Author(s)
Tutkielma selvittää millaisia kansallisen hankintakynnykset ylittäviä tieto- ja viestintäteknologiahankintoja suomalaiset peruskoulut, lukiot ja ammattioppilaitokset ovat tehneet vuosina 2021–2024, ja millaisia pedagogisia tai muita opettamiseen ja oppimiseen liittyviä ominaisuuksia hankinnoilta etsitään. Tutkielma on osa koulutusteknologian ja julkis-ten hankintojen tutkimusta. Oppilaitosten TVT-hankintojen prosesseja ja sisältöjä on tutkittu Suomessa viime vuosina vähän, vaikka oppilaitosten digitalisaatiosta on käyty paljon kriittistä keskustelua ja julkisilla hankinnoilla on suuri taloudellinen vaikutus valtiolle.
Tutkielma on monitapaustutkimus. Aineistona käytetään hankintailmoituksia ja niihin liittyviä tarjouspyyntöjä. Tutkimuskysymyksiä on kolme: 1. Millaisia hankintojen tekijöitä oppilaitokset ovat?, 2. Millaisia oppilaitosten tekemät kansalliset hankinnat ovat hankintailmoitusten valossa? ja 3. Mitä pedagogiikkaan, oppimiseen ja opettamiseen liittyviä ominaisuuksia hankinnoilta etsitään? Tutkielmassa selvitetään aiemman tutkimuksen ja keskeisen teoriatiedon valossa tapausten kontekstiksi millainen säätely- ja toimintaympäristö oppilaitosten hankintoihin vaikuttaa. Empiirisessä osuudessa selvitetään havainnoimalla millaisia hankinnat ovat yleisiltä ominaisuuksiltaan ja laadullisen sisällönanalyysin keinoin, millaisia ominaisuuksia hankinnoissa etsitään. Näiden synteesinä tutkielmassa esitellään minkä tyyppisiä hankintoja oppilaitokset Suomessa tekevät.
Tutkielma osoittaa, että hankintailmoitusten valossa tapaukset jakautuvat hyvin niukkojen kuvailujen ja laajojen kuvailujen hankintoihin. Laadullinen sisällönanalyysi tuo esiin, että hankinnoilta etsitään esimerkiksi opettajaan ja opettamisen työkaluihin, opiskelijan ja opiskelun työkaluihin, sisältöihin ja organisaatioon liittyviä ominaisuuksia. Osassa hankintoja etsitään monenlaisia laadullisia ominaisuuksia, mutta osassa hankintoja ei kuvata juuri minkäänlaisia opettamiseen tai oppimiseen liittyviä ominaisuuksia. Kaikki tapaukset olivat avoimia hankintoja, vaikka muilta piirteiltään vaihtelivat.
Tutkielma kuvaa vähän tutkittua ilmiötä ja herättää useita jatkokysymyksiä. Jatkotutkimusta tarvittaisiin esimerkiksi siitä, millainen prosessi hankintailmoitusten teossa on taustalla ja millainen yhteys ilmoitusten sisällöllä on hankintojen koettuun onnistumiseen.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29616]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Laatua opetukseen oppilaitosten yhteistyöllä ja työnjaolla
Välijärvi, Jouni (Jyväskylän yliopisto, 2017) -
“Se oli hyvä juttu, et ei laiteta kaikkii vaan samaa klönttiin.” : ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden kokemukset tarjotusta tuesta
Ylipahkala, Laura; Rimaaja, Lauri (2021)Tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella toisen asteen ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden kokemuksia oppilaitoksen heille tarjoamasta tuesta opintojen loppuunsaattamiseksi ja selvittää, minkälaisen merkityksen ... -
Oppilaitosten ja yritysten yhteistyö luo innovatiivisia oppimisympäristöjä
Pekkinen, Sanna; Pääjoki, Tarja (Humanistinen ammattikorkeakoulu, 2023) -
Ammatillisten oppilaitosten johtajien kokemuksia organisaatioetiikasta ja eettisestä päätöksenteosta
Lahti, Kirsi (2020)Tämän tutkielman tavoitteena oli tutkia ylimmän johdon ja keskijohdon kokemuksia organisaatioetiikasta. Lisäksi selvitettiin, miten johtajat kuvailivat eettistä päätöksentekoa. Tutkielmalla pyritään lisäämään ymmärrystä ... -
LTSP-järjestelmän omaksuminen : oppilaitosten omaksumispäätökseen vaikuttavat tekijät
Nukari, Eero (2007)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.