Biodiversity footprint of food products and perceptions of biodiversity footprint information : Case S Group
Authors
Date
2024Agriculture is one of the major causes of biodiversity loss, contributing to land use, climate change, and pollution. At the same time, food system is highly dependent on biodiversity and ecosystems. There is a need for systemic shift towards more sustainable food industry and dietary patterns to mitigate global biodiversity loss. Retail companies can play an important role in the efforts to develop food supply chains and consumption patterns more sustainable. The shift from status quo requires information about the adverse biodiversity impact of human activities and consumption as well as leadership towards environmental sustainability. In this study, production country specific terrestrial biodiversity footprints for ten protein-rich food products were assessed per three functional units: retail weight, protein content, and energy content. In addition, the purpose of this study was to gain business perception of utilizing such biodiversity footprint information. The results showed that different sources of proteins and production countries have substantially different biodiversity footprints. Plant originated proteins had significantly lower biodiversity footprint than animal originated proteins. From the business perspective, biodiversity footprint information was considered useful. The results revealed benefits, challenges, and needs related to applying biodiversity footprint in business context.
...
Ruokajärjestelmä on vahvasti riippuvainen monimuotoisesta luonnosta ja toimivista ekosysteemipalveluista, joita globaali luontokato uhkaa. Luontokadon pysäyttämiseksi tarvitaan systeemisiä muutoksia ruokajärjestelmään, jolla on itsellään merkittävä rooli luonnon monimuotoisuuden heikkenemisessä. Päivittäistavarakaupan yrityksillä on mahdollisuus vaikuttaa tähän kehitykseen niin tuottajien kuin kuluttajien suuntaan. Nykytilan parantamiseksi tarvitaan tietoa ihmisen toiminnan ja kulutuksen aiheuttamista luontohaitoista. Tässä tutkimuksessa selvitettiin tuote- ja tuotantomaakohtaiset luontojalanjäljet kymmenelle eri proteiinilähteelle kulutuksen määrää, sekä proteiini- ja energiasisältöä kohden. Lisäksi selvitettiin päivittäistavarakaupan yrityksen näkökulmia luontojalanjälkitiedon hyödyntämisestä. Tulokset osoittivat, että eri proteiininlähteillä ja tuotantomailla oli merkittäviä eroja niiden aiheuttaman luontohaitan määrässä. Kasviperäisten proteiinien kulutuksella oli merkittävästi pienempi luontojalanjälki kuin eläinperäisillä. Yritystoiminnan näkökulmasta luontojalanjälkitieto nähtiin hyödyllisenä. Tulokset osoittivat, että luontojalanjälkitiedon hyödyntämisessä nähtiin sekä hyötyjä että haasteita. Lisäksi tunnistettiin yritysten tarpeita luontojalanjälkitietoon liittyen.
...
Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [29556]
License
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Biodiversity footprint assessment of VTT
Pöyhönen, Jaakko; Räisänen, Eetu (2024)Biodiversity loss is one of the greatest environmental threats. The importance of biodiversity for people, societies and businesses cannot be overstated. It is therefore important to be able to assess the human-caused ... -
Increasing human environmental footprint does not lead to biotic homogenization of forest bird communities in northern USA
Le Tortorec, Eric; Häkkilä, Matti; Zlonis, Edmund; Niemi, Gerald; Mönkkönen, Mikko (John Wiley & Sons, 2023)Studies have shown negative impacts of increased human pressures on biodiversity at local (alpha-diversity) and regional (gamma-diversity) scales. However, the diversity between local sites (beta-diversity) has received ... -
Data and code for manuscript: Increasing human environmental footprint does not lead to biotic homogenization of forest bird communities in northern USA
Le Tortorec, Eric (University of Jyväskylä, 2023)R-code and data for replicating statistical analyses used in the study: Increasing human environmental footprint does not lead to biotic homogenization of forest bird communities in northern USA. This study examined how ... -
Finnish biodiversity information facility FinBIF : One-stop-shop research infrastructure
Koskela, Tanja A. E.; Vuorinen, Pirjo (International Committee for University Museums and Collections, International Council of Museums, 2024)Tackling with the loss of biodiversity and global warming increases the need for biodiversity data. However, only a fraction of this data is currently in open-access format. The research infrastructure FinBIF governed by ... -
Practitioners’ Perceptions of Co-Product Allocation Methods in Biorefinery Development : A Case Study of the Austrian Pulp and Paper Industry
Wenger, Julia; Pichler, Stefan; Näyhä, Annukka; Stern, Tobias (MDPI AG, 2022)The utilization of coproducts is a strategy that can be applied to increase the economic and environmental performance of industrial processes and thus reach an objective targeted in several environmental policies. In ...