Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.advisorEl Geneidy, Sami
dc.contributor.advisorKotiaho, Janne
dc.contributor.advisorMäkelä, Marileena
dc.contributor.advisorPeura, Maiju
dc.contributor.authorHynönen, Laura
dc.date.accessioned2024-06-18T05:28:10Z
dc.date.available2024-06-18T05:28:10Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/95978
dc.description.abstractAgriculture is one of the major causes of biodiversity loss, contributing to land use, climate change, and pollution. At the same time, food system is highly dependent on biodiversity and ecosystems. There is a need for systemic shift towards more sustainable food industry and dietary patterns to mitigate global biodiversity loss. Retail companies can play an important role in the efforts to develop food supply chains and consumption patterns more sustainable. The shift from status quo requires information about the adverse biodiversity impact of human activities and consumption as well as leadership towards environmental sustainability. In this study, production country specific terrestrial biodiversity footprints for ten protein-rich food products were assessed per three functional units: retail weight, protein content, and energy content. In addition, the purpose of this study was to gain business perception of utilizing such biodiversity footprint information. The results showed that different sources of proteins and production countries have substantially different biodiversity footprints. Plant originated proteins had significantly lower biodiversity footprint than animal originated proteins. From the business perspective, biodiversity footprint information was considered useful. The results revealed benefits, challenges, and needs related to applying biodiversity footprint in business context.en
dc.description.abstractRuokajärjestelmä on vahvasti riippuvainen monimuotoisesta luonnosta ja toimivista ekosysteemipalveluista, joita globaali luontokato uhkaa. Luontokadon pysäyttämiseksi tarvitaan systeemisiä muutoksia ruokajärjestelmään, jolla on itsellään merkittävä rooli luonnon monimuotoisuuden heikkenemisessä. Päivittäistavarakaupan yrityksillä on mahdollisuus vaikuttaa tähän kehitykseen niin tuottajien kuin kuluttajien suuntaan. Nykytilan parantamiseksi tarvitaan tietoa ihmisen toiminnan ja kulutuksen aiheuttamista luontohaitoista. Tässä tutkimuksessa selvitettiin tuote- ja tuotantomaakohtaiset luontojalanjäljet kymmenelle eri proteiinilähteelle kulutuksen määrää, sekä proteiini- ja energiasisältöä kohden. Lisäksi selvitettiin päivittäistavarakaupan yrityksen näkökulmia luontojalanjälkitiedon hyödyntämisestä. Tulokset osoittivat, että eri proteiininlähteillä ja tuotantomailla oli merkittäviä eroja niiden aiheuttaman luontohaitan määrässä. Kasviperäisten proteiinien kulutuksella oli merkittävästi pienempi luontojalanjälki kuin eläinperäisillä. Yritystoiminnan näkökulmasta luontojalanjälkitieto nähtiin hyödyllisenä. Tulokset osoittivat, että luontojalanjälkitiedon hyödyntämisessä nähtiin sekä hyötyjä että haasteita. Lisäksi tunnistettiin yritysten tarpeita luontojalanjälkitietoon liittyen.fi
dc.format.extent72
dc.language.isoeng
dc.rightsIn Copyright
dc.subject.otherbiodiversity footprint
dc.subject.otherbiodiversity loss
dc.subject.otherbiodiversity management
dc.subject.otherenvironmental management
dc.titleBiodiversity footprint of food products and perceptions of biodiversity footprint information : Case S Group
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202406184744
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sciencesen
dc.contributor.tiedekuntaSchool of Business and Economicsen
dc.contributor.tiedekuntaMatemaattis-luonnontieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaKauppakorkeakoulufi
dc.contributor.laitosDepartment of Biological and Environmental Scienceen
dc.contributor.laitosBusiness and Economicsen
dc.contributor.laitosBio- ja ympäristötieteiden laitosfi
dc.contributor.laitosTaloustieteetfi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineEnvironmental scienceen
dc.contributor.oppiaineCorporate Environmental Managementen
dc.contributor.oppiaineYmpäristötiedefi
dc.contributor.oppiaineYritysten ympäristöjohtaminenfi
dc.rights.accesslevelopenAccess
dc.contributor.oppiainekoodi40151
dc.contributor.oppiainekoodi20425
dc.subject.ysoympäristöjohtaminen
dc.subject.ysoruokajärjestelmät
dc.subject.ysobiodiversiteetti
dc.subject.ysoenvironmental leadership
dc.subject.ysofood systems
dc.subject.ysobiodiversity
dc.rights.urlhttps://rightsstatements.org/page/InC/1.0/


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot

In Copyright
Ellei muuten mainita, aineiston lisenssi on In Copyright