Show simple item record

dc.contributor.advisorMäkelä, Marileena
dc.contributor.authorRislakki, Milla
dc.date.accessioned2024-04-24T06:14:39Z
dc.date.available2024-04-24T06:14:39Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/94423
dc.description.abstractNykyisen ruokasysteemin ympäristövaikutukset ovat suuret ja, jotta systeemistä saataisiin kestävä, on ruokatottumuksiin tehtävä muutoksia. Planetaarinen ruokavalio tarjoaa mallin kyseisten muutosten tekemiseksi. Asema tuottajien ja kuluttajien välissä mahdollistaa päivittäistavarakaupoille ruoankulutukseen vaikuttamisen sekä kuluttajien ohjaamisen kohti vastuullisia ja terveellisiä ruokavalintoja. Tämä pro gradu tutkii kuinka päivittäistavaraketjut edistävät planetaarisen ruokavalion mukaista syömistä Suomessa ja kuinka ketjujen toimet vertautuvat keskenään. Tutkielman luonne on laadullinen ja tutkimusdata koostuu S-ryhmän, K-ryhmän ja Lidl Suomen vuoden 2022 vastuullisuusraporteista. Tutkielman teoreettinen viitekehys koostuu aiemmasta tutkimuksesta vastuullisesta ruoasta, planetaarisesta ruokavaliosta, kulutuskäyttäytymisestä sekä keinoista, joilla päivittäistavarakauppa voi edistää vastuullisen ruoan kulutusta. Tulosten perusteella päivittäistavaraketjut edistivät vastuullista ruokaa pääasiassa kasvipohjaisten tuotteiden valikoiman ja ruokahävikin ehkäisyn avulla. Lisäksi S ryhmä ja K ryhmä tarjosivat tietoa ja opastusta vastuullisesta ruoasta esimerkiksi nettisisällöillä ja myymälämateriaaleilla. Vaikka hinnoittelu saattaa olla vaikuttavin keino vastuullisen ruoan edistämiseksi, vain S ryhmä raportoi alentavansa tiettyjen vastuullisten tuotteiden hintoja. Sekä S ryhmä että K ryhmä raportoivat enemmän toimia vastuullisen ruoan puolesta kuin Lidl, mutta kaikki kolme ketjua raportoivat myös keskenään samankaltaisia toimia. Tulokset vihjaavat, että päivittäistavaraketjut toimivat planetaarisen ruokavalion edistämiseksi, mutta keinot eivät ole erityisen edistyksellisiä. Tutkimuksen teoriaosuudessa esitellyistä päivittäistavarakaupan vaikutuskeinoista ruokavalintoihin vain murto-osa mainittiin ketjujen vastuullisuusraporteissa. Kun tuloksia vertaa aiempaan tutkimukseen, on selvää, että päivittäistavaraketjut voisivat hyödyntää useita uusia keinoja vastuullisen ruoan kulutuksen lisäämiseksi.fi
dc.description.abstractFood production affects the environment greatly and changes in diets are needed to make the food system more sustainable. The planetary health diet proposes a solution for making the changes. As meeting points between suppliers and consumers, grocery retailers have great possibilities to influence food consumption and guide consumers into more sustainable and healthy food choices. This Master’s Thesis aims to investigate what actions grocery retailers are taking to promote the planetary health diet to Finnish consumers and how the actions between the retailers compare. The thesis has a qualitative approach, and the data consists of S Group, K Group and Lidl Finland’s sustainability reports of 2022. The theoretical background is formed based on previous research on sustainable food, the planetary health diet, consumer behavior and grocery retailers promoting sustainable food. The findings indicate that the most similar actions for promoting sustainable food shared by all three retailers were providing a good selection of plant-based foods and preventing food waste. In addition, for K Group and S Group the focus was also on informing and educating consumers about sustainable eating via online contents and in-store materials, for instance. Yet while pricing might be the single most effective way of boosting the sales of sustainable food, only S Group reported lowering the price of certain sustainable items while other more advanced pricing methods were not utilized at all by any retailer. Overall, both S Group and K Group reported promoting sustainable eating more than Lidl did, but similar actions were shared by all three retailers too. The results suggest that all three retailers are acting towards promoting the planetary health diet, but the means do not include anything too progressed. The theory section presents many possibilities for influencing food choices which were not present in the retailers’ reports. When relating the results to previous theory, it is clear that the retailers could utilize plenty more methods for promoting sustainable eating.en
dc.format.extent73
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoeng
dc.rightsIn Copyright
dc.subject.othersustainable food
dc.subject.otherinfluencing food choices
dc.subject.othercontent analysis
dc.titlePromoting the Planetary Health Diet in Grocery Retail : Comparison of Retail Chains in Finland
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202404243036
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.contributor.tiedekuntaSchool of Business and Economicsen
dc.contributor.tiedekuntaKauppakorkeakoulufi
dc.contributor.laitosBusiness and Economicsen
dc.contributor.laitosTaloustieteetfi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineCorporate Environmental Managementen
dc.contributor.oppiaineYritysten ympäristöjohtaminenfi
dc.rights.copyright© The Author(s)
dc.rights.accesslevelopenAccess
dc.contributor.oppiainekoodi20425
dc.subject.ysokuluttajakäyttäytyminen
dc.subject.ysovähittäiskauppa
dc.subject.ysokestävä kulutus
dc.subject.ysoruoka
dc.subject.ysoconsumer behaviour
dc.subject.ysoretail trade
dc.subject.ysosustainable consumption
dc.subject.ysofood
dc.format.contentfulltext
dc.rights.urlhttps://rightsstatements.org/page/InC/1.0/


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

In Copyright
Except where otherwise noted, this item's license is described as In Copyright