dc.contributor.advisor | Mäkelä, Marileena | |
dc.contributor.author | Rislakki, Milla | |
dc.date.accessioned | 2024-04-24T06:14:39Z | |
dc.date.available | 2024-04-24T06:14:39Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.uri | https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/94423 | |
dc.description.abstract | Nykyisen ruokasysteemin ympäristövaikutukset ovat suuret ja, jotta systeemistä saataisiin kestävä, on ruokatottumuksiin tehtävä muutoksia. Planetaarinen ruokavalio tarjoaa mallin kyseisten muutosten tekemiseksi. Asema tuottajien ja kuluttajien välissä mahdollistaa päivittäistavarakaupoille ruoankulutukseen vaikuttamisen sekä kuluttajien ohjaamisen kohti vastuullisia ja terveellisiä ruokavalintoja.
Tämä pro gradu tutkii kuinka päivittäistavaraketjut edistävät planetaarisen ruokavalion mukaista syömistä Suomessa ja kuinka ketjujen toimet vertautuvat keskenään. Tutkielman luonne on laadullinen ja tutkimusdata koostuu S-ryhmän, K-ryhmän ja Lidl Suomen vuoden 2022 vastuullisuusraporteista. Tutkielman teoreettinen viitekehys koostuu aiemmasta tutkimuksesta vastuullisesta ruoasta, planetaarisesta ruokavaliosta, kulutuskäyttäytymisestä sekä keinoista, joilla päivittäistavarakauppa voi edistää vastuullisen ruoan kulutusta.
Tulosten perusteella päivittäistavaraketjut edistivät vastuullista ruokaa pääasiassa kasvipohjaisten tuotteiden valikoiman ja ruokahävikin ehkäisyn avulla. Lisäksi S ryhmä ja K ryhmä tarjosivat tietoa ja opastusta vastuullisesta ruoasta esimerkiksi nettisisällöillä ja myymälämateriaaleilla. Vaikka hinnoittelu saattaa olla vaikuttavin keino vastuullisen ruoan edistämiseksi, vain S ryhmä raportoi alentavansa tiettyjen vastuullisten tuotteiden hintoja. Sekä S ryhmä että K ryhmä raportoivat enemmän toimia vastuullisen ruoan puolesta kuin Lidl, mutta kaikki kolme ketjua raportoivat myös keskenään samankaltaisia toimia.
Tulokset vihjaavat, että päivittäistavaraketjut toimivat planetaarisen ruokavalion edistämiseksi, mutta keinot eivät ole erityisen edistyksellisiä. Tutkimuksen teoriaosuudessa esitellyistä päivittäistavarakaupan vaikutuskeinoista ruokavalintoihin vain murto-osa mainittiin ketjujen vastuullisuusraporteissa. Kun tuloksia vertaa aiempaan tutkimukseen, on selvää, että päivittäistavaraketjut voisivat hyödyntää useita uusia keinoja vastuullisen ruoan kulutuksen lisäämiseksi. | fi |
dc.description.abstract | Food production affects the environment greatly and changes in diets are needed to make the food system more sustainable. The planetary health diet proposes a solution for making the changes. As meeting points between suppliers and consumers, grocery retailers have great possibilities to influence food consumption and guide consumers into more sustainable and healthy food choices.
This Master’s Thesis aims to investigate what actions grocery retailers are taking to promote the planetary health diet to Finnish consumers and how the actions between the retailers compare. The thesis has a qualitative approach, and the data consists of S Group, K Group and Lidl Finland’s sustainability reports of 2022. The theoretical background is formed based on previous research on sustainable food, the planetary health diet, consumer behavior and grocery retailers promoting sustainable food.
The findings indicate that the most similar actions for promoting sustainable food shared by all three retailers were providing a good selection of plant-based foods and preventing food waste. In addition, for K Group and S Group the focus was also on informing and educating consumers about sustainable eating via online contents and in-store materials, for instance. Yet while pricing might be the single most effective way of boosting the sales of sustainable food, only S Group reported lowering the price of certain sustainable items while other more advanced pricing methods were not utilized at all by any retailer. Overall, both S Group and K Group reported promoting sustainable eating more than Lidl did, but similar actions were shared by all three retailers too.
The results suggest that all three retailers are acting towards promoting the planetary health diet, but the means do not include anything too progressed. The theory section presents many possibilities for influencing food choices which were not present in the retailers’ reports. When relating the results to previous theory, it is clear that the retailers could utilize plenty more methods for promoting sustainable eating. | en |
dc.format.extent | 73 | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | eng | |
dc.rights | In Copyright | |
dc.subject.other | sustainable food | |
dc.subject.other | influencing food choices | |
dc.subject.other | content analysis | |
dc.title | Promoting the Planetary Health Diet in Grocery Retail : Comparison of Retail Chains in Finland | |
dc.type | master thesis | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:jyu-202404243036 | |
dc.type.ontasot | Master’s thesis | en |
dc.type.ontasot | Pro gradu -tutkielma | fi |
dc.contributor.tiedekunta | School of Business and Economics | en |
dc.contributor.tiedekunta | Kauppakorkeakoulu | fi |
dc.contributor.laitos | Business and Economics | en |
dc.contributor.laitos | Taloustieteet | fi |
dc.contributor.yliopisto | University of Jyväskylä | en |
dc.contributor.yliopisto | Jyväskylän yliopisto | fi |
dc.contributor.oppiaine | Corporate Environmental Management | en |
dc.contributor.oppiaine | Yritysten ympäristöjohtaminen | fi |
dc.type.coar | http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc | |
dc.rights.copyright | © The Author(s) | |
dc.rights.accesslevel | openAccess | |
dc.type.publication | masterThesis | |
dc.contributor.oppiainekoodi | 20425 | |
dc.subject.yso | kuluttajakäyttäytyminen | |
dc.subject.yso | vähittäiskauppa | |
dc.subject.yso | kestävä kulutus | |
dc.subject.yso | ruoka | |
dc.subject.yso | consumer behaviour | |
dc.subject.yso | retail trade | |
dc.subject.yso | sustainable consumption | |
dc.subject.yso | food | |
dc.format.content | fulltext | |
dc.rights.url | https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/ | |