Länsimaat eduskuntapuheessa
Tämän maisterintutkielman kolme tutkimuskysymystä ovat: 1) Millaisia merkityksiä länsimaat saavat eduskunnassa pidetyissä puheenvuoroissa? 2) Millä tavoin puheenvuorot osallistuvat länsimaiden rakentumiseen kuviteltuna yhteisönä? 3) Millaisia valtasuhteita puhe länsimaista heijastaa?
Tutkielman aineisto on koottu eduskunnan täysistunnoissa pidetyistä puheenvuoroista, joissa esiintyy sana länsimaa(t). Aineisto rajautuu täysistuntojen pöytäkirjoihin vuodelta 2015 maaliskuuhun 2020. Tarkastelen puheenvuoroja kriittisen diskurssianalyysin keinoin hyödyntäen kuvitellun yhteisön käsitettä.
Länsimaita koskevassa kirjallisuudessa länsi on teoretisoitu historiallisena ja poliittisena kategoriana, kertomuksena läntisestä sivilisaatiosta sekä tyyliteltynä, stereotyyppisenä kokoelmana kuvia. Länsimaat käsitteenä saakin muuttuvia sisältöjä eri konteksteissa. Länsimaat ovat myös todellinen, taloudellisesti ja poliittisesti kytkeytynyt valtioiden verkosto. Sivilisaatiokertomuksena länsimaalaisuus tarkoittaa edistystä, sivistystä sekä yhteiskunnallisia ihanteita kuten demokratiaa, oikeusvaltiota, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. (Pennanen ja Jouhki 2016, 20.)
Länsimaat merkitsivät aineistossa poliittista toimijaa, kulttuuri- ja arvoyhteisöä sekä viiteryhmää. Länsimaille tunnusomaisina piirteinä nähtiin muun muassa vapaus, avoimuus, suvaitsevaisuus ja teollis-tuneisuus. Länsimaita yhdistää myös vauraus ja suurempi päästöjen tuottaminen. Länsimaista yhteiskuntajärjestystä aineistossa kuvaa länsimainen demokratia ja oikeusvaltioperiaate. Suomi sai aineistossa merkityksen länsimaana erityisesti osana Eurooppaa ja pohjoismaita. Länsimaat edustivat standardia, johon Suomen on pyrittävä. Länsimaat merkitsivät myös yhteisöä, jonka elämänmuotoa terrorismi uhkaa. Länsimaisen kulttuurin ja maailmankatsomuksen yhtenäisyyttä rakennettiin myös islamin edustamaa toiseutta vasten. Länsimaat ovat aineistossa tarkemmin määrittelemätön, kyseenalaistamaton ja todelliseksi koettu yhteisö, johon halutaan identifioitua.
...
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [29564]
License
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
'Between two worlds' : comparisons and explorations in oriental and western music cultures
Abbas, Alaa El Din (2008) -
"I'm not like Indian women" : reflections of young European women in Varanasi, India
Korpela, Mari (Historian ja etnologian laitoksen tutkijat ry, Jyväskylän yliopisto, 2006)The aim of this article is to look at the ways in which young European women staying in the city of Varanasi for long periods of time talk about India and how they negotiate their place and role as women there. There is a ... -
Political culture in the Indonesian Parliament : analyzing parliamentary debates on the regional parliaments 1999-2009
Adiputri, Ratih D. (University of Jyväskylä, 2015) -
Pakolaisuuden ja terrorismin syitä jäljittämässä
Suuronen, Ville (Suomen rauhantutkimusyhdistys ry, 2017) -
Imagining the other : orientalism and occidentalism in Tamil-European relations in South India
Jouhki, Jukka (University of Jyväskylä, 2006)Jouhki on tutkinut idän ja lännen problematiikkaa Edward Saidin (1935–2003) vuonna 1978 kirjoittaman teoksen Orientalism - Western Conceptions of the Other ja sitä seuranneen mittavan akateemisen keskustelun pohjalta. ...