Show simple item record

dc.contributor.advisorLouhelainen, Jarmo
dc.contributor.advisorSeuntiëns, Katri
dc.contributor.authorTervo, Joni
dc.date.accessioned2023-12-11T07:38:26Z
dc.date.available2023-12-11T07:38:26Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/92238
dc.description.abstractPyrittäessä korvaamaan muovisia pakkausmateriaaleja, nousee kartonki hyväksi vaihtoehdoksi. Tässä tutkielmassa käsitellään elintarvikekontaktiin käytettävien kartonkien valmistusta sekä valmistuksessa käytettävien massaliimojen, erityisesti alkyyliketeenidimeerien (AKD), ominaisuuksia kartongin hydrofobisuuden parantamiseen. Massaliimojen käyttöön sekä niiden pitoisuuksiin elintarvikekontaktimateriaaleissa liittyy runsaasti lakeja sekä säädöksiä, joita käsitellään osana tutkielmaa. Myös eri analyysimenetelmiä sekä menetelmien validointia käsitellään omassa alaluvussaan. Työssä määritettiin kolmen kartongin valmistuksessa käytettävän AKD-massaliiman eroja niiden retentioissa sekä näiden vaikutusta kartongin hydrofobisuuteen. Kyseiset kolme AKD-laatua olivat polymeeri- ja tärkkistabiloidut kationiset C18 pohjaiset AKD:t (PKC18 ja TKC18) sekä tärkkistabiloitu ja promovoitu kationinen C18 pohjainen AKD (TPKC18). Suurin kokonais-AKD -pitoisuus, 1,22 mg/g kartonkia, analysoitiin tuoreesta PKC18:sta. Pienin kokonais-AKD -pitoisuus, 0,76 mg/g kartonkia, analysoitiin kypsytetystä TKC18:sta. Kypsytetyissä näytteissä retentoituneen AKD:n osuuden kasvu kyettiin havaitsemaan verrattaessa näytteitä tuoreisiin näytteisiin. Sitoutuneen AKD:n osuus kypsytettäessä kasvoi eniten, 8,8 → 21,1 %, TKC18:ssa. Pienin sitoutuneen AKD:n osuuden kasvu, 15,9 → 20,8 %, määritettiin TPKC18:sta. Näytteiden hydrofobisuutta arvioitiin myös mittaamalla Cobb180-arvot. Pienin Cobb180-arvo, 46 g/m2, mitattiin kypsytetystä PKC18:sta ja suurin, 73 g/m2, kypsytetystä TPKC18:sta. Retention lisäksi elintarvikekontaktia ja siinä tapahtuvaa dialkyyliketonien (DAK) migraatiota elintarvikkeisiin simuloitiin iso-oktaanilla, oliiviöljyllä ja modifioidulla polyfenyleenioksidilla, eli Tenax®:lla. Raja-arvona migratoituvan DAK:n määrälle pidetään BfR:n määrittämää 5 mg/kg elintarviketta. Pienimmät DAK:n Tenax®- ja oliiviöljymigraation tulokset määritettiin TKPC18:sta, Tenax®-migraation tulos oli 0,03 mg/kg elintarviketta ja oliiviöljymigraation 1,00 mg/kg elintarviketta. Lähimpänä BfR:n raja-arvon rikkoutumista oli TKPC18:n iso-oktaanimigraatio, joka saavutti arvon 4,50 mg/kg elintarviketta.fi
dc.format.extent77
dc.language.isofi
dc.rightsIn Copyright
dc.subject.otheralkyyliketeenidimeeri
dc.subject.otherdialkyyliketoni
dc.subject.otherAKD
dc.subject.otherDAK
dc.subject.otherBfR
dc.subject.otherNIAS
dc.subject.otherGC-FID
dc.subject.otheriso-oktaani
dc.subject.otherTenax
dc.titleAlkyyliketeenidimeerien retentio selluloosakuituun ja dialkyyliketonien migraatio simulantteihin
dc.typemaster thesis
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202312118238
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.contributor.tiedekuntaMatemaattis-luonnontieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sciencesen
dc.contributor.laitosKemian laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Chemistryen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.oppiaineAnalyyttinen kemiafi
dc.contributor.oppiaineAnalytical Chemistryen
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc
dc.rights.copyright© The Author(s)
dc.rights.accesslevelopenAccess
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi40311
dc.subject.ysokaasukromatografia
dc.subject.ysooliiviöljy
dc.subject.ysokartonki
dc.subject.ysoelintarvikkeet
dc.subject.ysokromatografia
dc.subject.ysopakkausmateriaalit
dc.subject.ysokartonkiteollisuus
dc.subject.ysopakkaukset
dc.subject.ysokemiallinen analyysi
dc.rights.urlhttps://rightsstatements.org/page/InC/1.0/


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

In Copyright
Except where otherwise noted, this item's license is described as In Copyright