Detrimental substances in final paperboard

Abstract
Ruokapakkauksissa käytettävästä kartongista ei saisi siirtyä ruokaan haitallisia tai vaarallisia yhdisteitä. Kemialliset komponentit jotka muodostuvat elintarvikepakausmateriaalin valmistuksen yhteydessä tahattomasti (esim. additio- ja hajoamistuotteet), ovat erityisen tärkeitä materiaalin turvallisuuden arvioinnissa. Tutkimustyö liittyen tahattomasti lisättyihin aineisiin (nonintentionally added substances, NIAS) on viimeaikoina ollut kasvussa. Mitä enemmän tietoa näiden yhdisteiden luonteesta saadaan, sitä tarkemmin voidaan lainsäädännöllä valvoa ruokapakkausten turvallisuutta. Tässä pro gradu -tutkielmassa käsitellään mahdollisia ruokapakkauskartongin NIAS-komponentteja. Työn alussa esitellään kartongin valmistusta, valmistuskemikaaleja, sekä ruokakokntaktimateriaaleja. Tämä jälkeen käydään läpi NIAS-yhdisteiden luokittelua alkuperän mukaan mm. reaktiotuotteisiin, epäpuhtauksiin ja kontaminaatioihin. Seuraavaksi työ käsittelee elintarvikepakkausten ja NIAS:ien lainsäädäntöä maailmalla, painottuen erityisesti EU:n ja Yhdysvaltain lainsäädäntöön. Kappaleet 6 ja 7 käsittelevät ruokakontaktikartongin NIAS-aineiden kemiallista analytiikkaa ja riskin arviointia. Tämä sisältää esimerkkejä mm. näytteen esikäsittelystä, analyysilaitteistoista sekä määritysmenetelmiä yhdisteiden migraatiosta, altistumisesta ja myrkyllisyydestä. Lopuksi tutkielma tarkastelee viimeaikaisesta kirjallisuudesta löytyviä kierto- ja tuorekuitukartongin NIAS-yhdisteitä, painottaen erityisesti niiden alkuperää sekä muodostumisreittejä.
Main Author
Format
Theses Master thesis
Published
2018
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201808273936Käytä tätä linkitykseen.
Language
English
License
In Copyright
Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat..

Share