Elintarvikepakkauskartongin sisältämien bakteerien alkuperän kartoitus
Authors
Date
2021Copyright
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väestönkasvu ja lukuisat ympäristöongelmat kasvattavat laadukkaiden pakkausmateriaalien kuten kartongin kysyntää. Kartonginvalmistusprosessi tarjoaa suotuisan elinympäristön lukuisille bakteereille. Vaikka suurin osa näistä eliöistä ei selviä prosessin loppupään kuumissa oloissa, bakteerien (mm. Bacillus) itiöt kestävät korkeita lämpötiloja ja voivat päätyä lopputuotteeseen. Nämä itiöt ovat ongelmallisia elintarvikepakkauskartongissa, koska ne voivat edesauttaa ruuan pilaantumista. Kartoittamalla lopputuotteessa esiintyvien bakteerien lähteitä, voidaan mahdollisesti löytää keinoja tuotantoprosessin puhtauden parantamiseksi. Tässä tutkimuksessa selvitettiin taivekartongin sisältämien bakteerien alkuperä. Jotta saatiin selville, mistä kontaminaatiot päätyvät lopputuotteeseen, raaka-aineiden, eri prosessivaiheiden ja kartongin sisältämät bakteerit analysoitiin. Näytteiden bakteeritiheys määritettiin viljelymenetelmällä ja runsaimmat bakteerisuvut tunnistettiin suorasekvensoimalla 16S rRNA-geeni. Kartonkinäytteiden bakteeriviljelmistä määritettiin elävät bakteerit Sanger sekvensoinnilla. Lopuksi näytteiden bakteeriyhteisöjen rakenteita verrattiin keskenään. Lopputuotteen viljeltyjen bakteerien määräksi saatiin 3,9 x 102–1,5 x 103 CFU/g. Tulosten perusteella prosessin märkäpää on todennäköisin lähde lopputuotteen bakteerisuvuille Tepidimonas, Paenibacillus, Cloacibacterium ja Schlegelella. Pseudomonas-suku puolestaan on oletettavasti peräisin näytteistä 8 ja 10. Näytepisteet 9 ja 11 toimivat bakteerien Enterobacter ja Citrobacter lähteinä, kun taas näytteessä 16 dominoi Geobacillus. Kaikille kartongin sisältämille bakteereille ei kuitenkaan löytynyt selkeää lähdettä. Lopputuotteen bakteeriviljelmistä tunnistettiin neljä elävää, itiöitä muodostavaa sukua Bacillus, Paenibacillus, Brevibacillus ja Lysinibacillus. Näistä bakteereista Bacillus on todennäköisesti peräisin pisteistä 10 ja 13. Sen sijaan Brevibacillus-suvulle ei löytynyt prosessista mitään selkeää lähdettä. Lisäksi suorasekvensoinnin perusteella kartonkinäytteet eivät sisältäneet Lysinibacillus-suvun DNA:ta. Tutkimuksessa saatujen havaintojen perusteella bakteereja päätyy lopputuotteeseen sekä prosessista että raaka-aineista. Vaikka kartonkikoneessa esiintyvät tietyntyyppiset mikrobit, jokainen tehdas on mikrobistoltaan uniikki. Elintarvikkeen hygienian kannalta tulee kiinnittää erityisesti huomiota kartongin eläviin, itiöitä muodostaviin bakteereihin.
...
Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [29105]
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Alkyyliketeenidimeerien retentio selluloosakuituun ja dialkyyliketonien migraatio simulantteihin
Tervo, Joni (2023)Pyrittäessä korvaamaan muovisia pakkausmateriaaleja, nousee kartonki hyväksi vaihtoehdoksi. Tässä tutkielmassa käsitellään elintarvikekontaktiin käytettävien kartonkien valmistusta sekä valmistuksessa käytettävien ... -
Aerobisten anoxygeenisten fotosynteettisten (AAP) bakteerien havainnointi ja esiintyminen pohjoisella hemiarktisella kasvillisuusvyöhykkeellä
Mäkelä, Meri; Kraft, Venla (2021)Aerobiset anoxygeeniset fotosynteettiset (AAP) bakteerit eli hapellisissa olosuhteissa happea tuottamattomasti yhteyttävät bakteerit ovat monimuotoinen fotoheterotrofinen bakteeriryhmä. Niiden tutkimus on keskittynyt ... -
Temporal and Spatial Variation in Microbial Communities of Aquatic Sediments in the Baltic Sea
Kolehmainen, Aleksi (2021)Mikrobipopulaatiot ovat olennainen osa jokaista ekosysteemiä. Tästä huolimatta alkueliöt ovat kuitenkin huomattavasti vähemmän tutkittuja prokaryootteihin verrattuna. Tämä maisteritutkielma tutkii mikrobipopulaatioiden ... -
Three Phages from a Boreal Lake during Ice Cover Infecting Xylophilus, Caulobacter, and Polaromonas Species
Laanto, Elina; Oksanen, Hanna M. (MDPI AG, 2023)Although the important role of microbes in freshwater is well understood, studies on phage–host systems in such environments during ice cover are completely lacking. Here, we describe the isolation and characterization of ... -
Faagikoktailien vaikutus Flavobacterium columnare -bakteeriin ja faagien evoluutio
Sorsa, Joanda (2020)Flavobacterium columnare on Gram-negatiivinen bakteeri, joka aiheuttaa columnaris-tautia. Columnaris-tauti aiheuttaa taloudellista menetystä kalanviljelylaitoksilla, ja tauti on vuosikymmenten aikana yleistynyt. Taudin ...