Show simple item record

dc.contributor.advisorKasila, Kirsti
dc.contributor.advisorLagström, Hanna
dc.contributor.authorGranberg, Sabrina
dc.date.accessioned2023-02-17T05:15:56Z
dc.date.available2023-02-17T05:15:56Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/85501
dc.description.abstractSyömisen taidolla tarkoitetaan yksilön luontevaa ja positiivista suhtautumista ruokaan ja syömiseen. Se koostuu syömiseen liittyvistä asenteista, ruoan hyväksynnästä, syömisen sisäisestä säätelystä ja syömiskontekstin hallinnasta, kuten säännöllisestä ateriarytmistä, ja mahdollistaa kestävän tavan suhtautua syömiseen vaikuttaviin sisäisiin ja ulkoisiin tekijöihin. Tutkielman päätarkoitus oli selvittää yhteyksiä vanhempien ruokailuun liittyvän toiminnan ja 11–13-vuotiaiden nuorten syömisen taidon välillä. Lisäksi tarkasteltiin vanhempien ruokailuun liittyvän toiminnan eroja äideillä ja isillä sekä syömisen taitoa 11–13-vuotiailla tytöillä ja pojilla. Aihe on ajankohtainen ja tärkeä, sillä hyvä ruokasuhde auttaa tekemään kokonaisvaltaista terveyttä tukevia ruokavalintoja ja sen kehittymiseen on mahdollista vaikuttaa lapsuuden ja nuoruuden aikana. Tutkielman aineisto on Hyvän kasvun avaimet -seurantatutkimuksesta. Tutkielmassa hyödynnettiin perheestä raskausaikana kerättyjä taustatietoja sekä 11–13 –vuotisseurannan kyselylomakkeiden tietoja. Lopullinen aineisto koostui 357 äiti-nuori-parista ja 231 isä-nuori-parista. Nuorten syömisen taitoa arvioitiin nuorten täyttämän Syömisen taito (ecSI 2.0) -mittarin avulla. Vanhemmat vastasivat Child Feeding Questionnairen (CFQ) -kyselyyn, jonka avulla vanhempien ruokailuun liittyvää toimintaa arvioitiin. Tutkimuksen päävastemuuttujana oli syömisen taito ja sitä selittävänä muuttujana vanhempien ruokailuun liittyvä toiminta. Vanhempien ruokailuun liittyvän toiminnan yhteyksiä lasten syömisen taitoon ja sen osa-alueisiin tarkasteltiin erikseen äideillä ja isillä. Pääanalyysimenetelmänä käytettiin logistista regressioanalyysiä. Aineiston analysointiin käytettiin IBM SPSS Statistics 26 -ohjelmaa. Tutkielmassa selvisi, että äidit kokivat isiä enemmän vastuuta nuoren ruokailusta ja tarkkailivat enemmän nuorten ruokailemista kuin isät. Isät puolestaan olivat äitejä taipuvaisempia painostamaan ja rajoittamaan nuoria ruokailutilanteissa. Syömisen taidossa ei ollut eroja tyttöjen ja poikien välillä. Nuorista valtaosa oli syömisen taitoisia. Syömisen taidon osa-alueista syömiseen liittyvät asenteet ja syömisen sisäinen säätely olivat nuorilla parhaiten hallussa. Vastaavasti ruoan hyväksynnässä ja syömiskontekstin hallinnassa oli nuorilla keskimäärin eniten kehitettävää. Painostaminen oli sekä äidin että isän toimesta negatiivisesti yhteydessä nuoren syömisen taitoon ja syömisen liittyviin asenteisiin. Lisäksi myös rajoittaminen äidin toimesta ja äidin huoli lapsen painosta olivat negatiivisesti yhteydessä nuoren syömisen taitoon sekä sen osa-alueisiin, mutta vastaavia yhteyksiä ei löytynyt isien ja nuorten väliltä. Johtopäätöksinä voidaan todeta, että sekä äitien että isien ruokailuun liittyvä toiminta voi vaikuttaa nuorten syömisen taitoon sekä sen yksittäisiin osa-alueisiin. Etenkin syömään painostaminen voi olla haitallista syömisen taidon kehittymiselle. Erot isien ja äitien ruokailuun liittyvän toiminnan yhteyksissä nuorten syömisen taitoon voivat antaa viitteitä siitä, että vuorovaikutussuhde vanhemman ja nuoren välillä tai vanhemmuuden tyyli, voivat vaikuttaa siihen, miten vanhempien ruokailuun liittyvä toiminta on yhteydessä nuorten syömisen taitoon.fi
dc.description.abstractEating competence is a conceptualization of eating attitudes and behaviors that consists of eating attitudes, food acceptance, internal regulation, and contextual skills. It allows intrinsically rewarding nutritional behaviors that are the key to being responsively attuned to outer and inner experiences relative to eating. The main aim of this study was to examine the association between food-related parenting practices and eating competence among adolescents aged 11-13 years. The differences between mothers´ and fathers´ food-related parenting practices and the eating competence of girls and boys aged 11-13 years were also reviewed. The topic is particularly relevant and important because with good eating-related attitudes and skills it is easier to make food-related decisions that support health and well-being. This is especially crucial in an environment full of food ques and possibilities. Moreover, it is possible to influence eating-related attitudes and food behavior during childhood and adolescence. Data of the study is from a longitudinal and on-going research called “Hyvän kasvun avaimet”. Data were collected during pregnancy and from the follow-up study of parents and their adolescents. Conclusive data consisted of 357 mother-adolescent-pairs and 231 father-adolescent-pairs. In this study adolescents eating competence was assessed by using the Satter Eating Competence Inventory (ecSI 2.0) instrument filled out by adolescents. Food-related parenting practices were evaluated by means of Child Feeding Questionnaire filled out by parents. Logistic regression analyzes were performed, with food-related parenting practices as the predictors and eating competence as the dependent variable. Analyzes were made separately for mother-adolescent pairs and father-adolescent pairs controlling for known confounders. IBM SPSS Statistics 26 was used to analyse the data. Analyzes revealed that mothers monitored and felt more responsible for adolescents’ eating than fathers. In contrast, fathers tended to use more pressure and restriction than mothers. The eating competence of girls and boys was similar. Most of the adolescents were competent eaters. Eating attitudes and internal regulation were well mastered by many adolescents, whilst least developed skills were food acceptance and contextual skills. Higher scores in mothers´ and fathers´ food-related parenting practice ‘‘pressure’’ was associated negatively with adolescents´ eating competence and eating attitudes. Higher scores in restriction by mothers and mothers´ greater concerns about adolescents´ weight were negatively related to adolescents´ eating competence and some of its components. No significant effects of restriction by fathers´ or fathers´ concerns about adolescents´ weight and adolescents´ eating competence were found. The results indicate that food-related parenting practices may affect adolescents´ eating competence. Especially pressure to eat may be detrimental to adolescents´ eating competence. Differences between the effects of mothers´ and fathers´ food-related parenting practices indicate that social interactions may affect how food-related parenting practices or parenting styles are associated with adolescents´ eating competence.en
dc.format.extent87
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofi
dc.rightsIn Copyright
dc.subject.othersyömisen taito
dc.subject.othervanhempien ruokailuun liittyvä toiminta
dc.subject.otherruokailutottumukset
dc.subject.othersyömiskäyttäytyminen
dc.subject.otherravintotottumukset
dc.subject.otherravitsemuskäyttäytyminen
dc.subject.othereating competence
dc.subject.otherfood parenting practices
dc.subject.otherfeeding behavior
dc.subject.otherfeeding practice
dc.subject.otherfood behavior
dc.subject.otherfood attitude
dc.subject.othereating behavior
dc.subject.othereating attitudes
dc.titleVanhempien ruokailuun liittyvän toiminnan yhteys nuorten syömisen taitoon : tuloksia Hyvän kasvun avaimet -tutkimuksesta
dc.typemaster thesis
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202302171773
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaLiikuntatieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sport and Health Sciencesen
dc.contributor.laitosLiikunta- ja terveystieteetfi
dc.contributor.laitosSport and Health Sciencesen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.oppiaineTerveyskasvatusfi
dc.contributor.oppiaineHealth Educationen
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc
dc.rights.copyright© The Author(s)
dc.rights.accesslevelopenAccess
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi50411
dc.subject.ysoruokailu
dc.subject.ysonuoret
dc.subject.ysoravitsemus
dc.subject.ysoruoka
dc.subject.ysoruokatottumukset
dc.subject.ysosyöminen
dc.subject.ysoasenteet
dc.subject.ysoravinto
dc.format.contentfulltext
dc.rights.urlhttps://rightsstatements.org/page/InC/1.0/
dc.type.okmG2


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

In Copyright
Except where otherwise noted, this item's license is described as In Copyright