Vanhempien ruokailuun liittyvän toiminnan yhteys nuorten syömisen taitoon : tuloksia Hyvän kasvun avaimet -tutkimuksesta
Tekijät
Päivämäärä
2023Tekijänoikeudet
© The Author(s)
Syömisen taidolla tarkoitetaan yksilön luontevaa ja positiivista suhtautumista ruokaan ja syömiseen. Se koostuu syömiseen liittyvistä asenteista, ruoan hyväksynnästä, syömisen sisäisestä säätelystä ja syömiskontekstin hallinnasta, kuten säännöllisestä ateriarytmistä, ja mahdollistaa kestävän tavan suhtautua syömiseen vaikuttaviin sisäisiin ja ulkoisiin tekijöihin.
Tutkielman päätarkoitus oli selvittää yhteyksiä vanhempien ruokailuun liittyvän toiminnan ja 11–13-vuotiaiden nuorten syömisen taidon välillä. Lisäksi tarkasteltiin vanhempien ruokailuun liittyvän toiminnan eroja äideillä ja isillä sekä syömisen taitoa 11–13-vuotiailla tytöillä ja pojilla. Aihe on ajankohtainen ja tärkeä, sillä hyvä ruokasuhde auttaa tekemään kokonaisvaltaista terveyttä tukevia ruokavalintoja ja sen kehittymiseen on mahdollista vaikuttaa lapsuuden ja nuoruuden aikana.
Tutkielman aineisto on Hyvän kasvun avaimet -seurantatutkimuksesta. Tutkielmassa hyödynnettiin perheestä raskausaikana kerättyjä taustatietoja sekä 11–13 –vuotisseurannan kyselylomakkeiden tietoja. Lopullinen aineisto koostui 357 äiti-nuori-parista ja 231 isä-nuori-parista. Nuorten syömisen taitoa arvioitiin nuorten täyttämän Syömisen taito (ecSI 2.0) -mittarin avulla. Vanhemmat vastasivat Child Feeding Questionnairen (CFQ) -kyselyyn, jonka avulla vanhempien ruokailuun liittyvää toimintaa arvioitiin. Tutkimuksen päävastemuuttujana oli syömisen taito ja sitä selittävänä muuttujana vanhempien ruokailuun liittyvä toiminta. Vanhempien ruokailuun liittyvän toiminnan yhteyksiä lasten syömisen taitoon ja sen osa-alueisiin tarkasteltiin erikseen äideillä ja isillä. Pääanalyysimenetelmänä käytettiin logistista regressioanalyysiä. Aineiston analysointiin käytettiin IBM SPSS Statistics 26 -ohjelmaa.
Tutkielmassa selvisi, että äidit kokivat isiä enemmän vastuuta nuoren ruokailusta ja tarkkailivat enemmän nuorten ruokailemista kuin isät. Isät puolestaan olivat äitejä taipuvaisempia painostamaan ja rajoittamaan nuoria ruokailutilanteissa. Syömisen taidossa ei ollut eroja tyttöjen ja poikien välillä. Nuorista valtaosa oli syömisen taitoisia. Syömisen taidon osa-alueista syömiseen liittyvät asenteet ja syömisen sisäinen säätely olivat nuorilla parhaiten hallussa. Vastaavasti ruoan hyväksynnässä ja syömiskontekstin hallinnassa oli nuorilla keskimäärin eniten kehitettävää. Painostaminen oli sekä äidin että isän toimesta negatiivisesti yhteydessä nuoren syömisen taitoon ja syömisen liittyviin asenteisiin. Lisäksi myös rajoittaminen äidin toimesta ja äidin huoli lapsen painosta olivat negatiivisesti yhteydessä nuoren syömisen taitoon sekä sen osa-alueisiin, mutta vastaavia yhteyksiä ei löytynyt isien ja nuorten väliltä.
Johtopäätöksinä voidaan todeta, että sekä äitien että isien ruokailuun liittyvä toiminta voi vaikuttaa nuorten syömisen taitoon sekä sen yksittäisiin osa-alueisiin. Etenkin syömään painostaminen voi olla haitallista syömisen taidon kehittymiselle. Erot isien ja äitien ruokailuun liittyvän toiminnan yhteyksissä nuorten syömisen taitoon voivat antaa viitteitä siitä, että vuorovaikutussuhde vanhemman ja nuoren välillä tai vanhemmuuden tyyli, voivat vaikuttaa siihen, miten vanhempien ruokailuun liittyvä toiminta on yhteydessä nuorten syömisen taitoon.
...
Eating competence is a conceptualization of eating attitudes and behaviors that consists of eating attitudes, food acceptance, internal regulation, and contextual skills. It allows intrinsically rewarding nutritional behaviors that are the key to being responsively attuned to outer and inner experiences relative to eating.
The main aim of this study was to examine the association between food-related parenting practices and eating competence among adolescents aged 11-13 years. The differences between mothers´ and fathers´ food-related parenting practices and the eating competence of girls and boys aged 11-13 years were also reviewed. The topic is particularly relevant and important because with good eating-related attitudes and skills it is easier to make food-related decisions that support health and well-being. This is especially crucial in an environment full of food ques and possibilities. Moreover, it is possible to influence eating-related attitudes and food behavior during childhood and adolescence.
Data of the study is from a longitudinal and on-going research called “Hyvän kasvun avaimet”. Data were collected during pregnancy and from the follow-up study of parents and their adolescents. Conclusive data consisted of 357 mother-adolescent-pairs and 231 father-adolescent-pairs. In this study adolescents eating competence was assessed by using the Satter Eating Competence Inventory (ecSI 2.0) instrument filled out by adolescents. Food-related parenting practices were evaluated by means of Child Feeding Questionnaire filled out by parents. Logistic regression analyzes were performed, with food-related parenting practices as the predictors and eating competence as the dependent variable. Analyzes were made separately for mother-adolescent pairs and father-adolescent pairs controlling for known confounders. IBM SPSS Statistics 26 was used to analyse the data.
Analyzes revealed that mothers monitored and felt more responsible for adolescents’ eating than fathers. In contrast, fathers tended to use more pressure and restriction than mothers. The eating competence of girls and boys was similar. Most of the adolescents were competent eaters.
Eating attitudes and internal regulation were well mastered by many adolescents, whilst least developed skills were food acceptance and contextual skills. Higher scores in mothers´ and fathers´ food-related parenting practice ‘‘pressure’’ was associated negatively with adolescents´ eating competence and eating attitudes. Higher scores in restriction by mothers and mothers´ greater concerns about adolescents´ weight were negatively related to adolescents´ eating competence and some of its components. No significant effects of restriction by fathers´ or fathers´ concerns about adolescents´ weight and adolescents´ eating competence were found.
The results indicate that food-related parenting practices may affect adolescents´ eating competence. Especially pressure to eat may be detrimental to adolescents´ eating competence. Differences between the effects of mothers´ and fathers´ food-related parenting practices indicate that social interactions may affect how food-related parenting practices or parenting styles are associated with adolescents´ eating competence.
...
Asiasanat
syömisen taito vanhempien ruokailuun liittyvä toiminta ruokailutottumukset syömiskäyttäytyminen ravintotottumukset ravitsemuskäyttäytyminen eating competence food parenting practices feeding behavior feeding practice food behavior food attitude eating behavior eating attitudes ruokailu nuoret ravitsemus ruoka ruokatottumukset syöminen asenteet ravinto
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29545]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Lasta odottavien ja pienten lasten vanhempien ruokailutottumukset : Hyvän kasvun avaimet –seurantatutkimuksen tuloksia
Kurki, Maija (2019)Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää äitien ja isien ruokailutottumuksia ensimmäisen lapsen odotusaikana ja lapsen ollessa kaksi- ja viisivuotias. Tarkoituksena oli selvittää miten ruokavalion laatu sekä kasvisten ... -
Vanhempien sosioekonomisen aseman ja asuinpaikan yhteys nuorten ruokailutottumuksiin : WHO-Koululaistutkimus
Hämäläinen, Maria (2018)Hämäläinen, M. 2018. Vanhempien sosioekonomisen aseman ja asuinpaikan yhteys nuorten ruokailutottumuksiin, WHO-Koululaistutkimus. Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto, terveyskasvatuksen pro gradu -tutkielma, ... -
Brief Remote Intervention to Manage Food Cravings and Emotions during the COVID-19 Pandemic : A Pilot Study
Devonport, Tracey; Chen-Wilson, Chao-Hwa (Josephine); Nicholls, Wendy; Robazza, Claudio; Cagas, Jonathan Y.; Fernández-Montalvo, Javier; Choi, Youngjun; Ruiz, Montse C. (Frontiers Research Foundation, 2022)As a result of the COVID-19 pandemic people have endured potentially stressful challenges which have influenced behaviours such as eating. This pilot study examined the effectiveness of two brief interventions aimed to ... -
Is health promotion in sports clubs associated with adolescent participants’ fruit and vegetable consumption?
Heikkilä, Laura; Korpelainen, Raija; Aira, Tuula; Alanko, Lauri; Heinonen, Olli J.; Kokko, Sami; Parkkari, Jari; Savonen, Kai; Toivo, Kerttu; Valtonen, Maarit; Vasankari, Tommi; Villberg, Jari; Vanhala, Marja (Oxford University Press (OUP), 2023)Background Although sports clubs’ potential for health promotion is acknowledged, research on whether they promote healthy eating is limited. We aimed to evaluate Finnish youth sports clubs’ health promotion orientation, ... -
Yhteinen perheateria – enemmän kuin vain molekyylejä ja ravintoarvoja : laadullinen tutkimus perheen yhteisestä perheateriasta yläkouluikäisen nuoren vanhempien kertomana
Jääskeläinen, Jaana (2018)Tämän Pro gradu -tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää millaisena yläkouluikäisen nuoren vanhemmat kokevat perheen yhteisen arkiaterian, ja millaisia merkityksiä he liittävät yhteiseen arkiruokailuun. Tutkimus toteutettiin ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.