dc.contributor.author | Markkanen, Rita | |
dc.date.accessioned | 2022-12-15T11:56:34Z | |
dc.date.available | 2022-12-15T11:56:34Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/84418 | |
dc.description.abstract | Tutkimuksessa tutkittiin hintojen välittymistä Suomessa viljan, lihan ja maidon hyödykeryhmissä vuosina 2005-2021. Tutkimusaineistona käytettiin Tilastokeskuksen maatalouden tuottajahintaindeksiä, teollisuuden tuottajahintaindeksiä ja kuluttajahintaindeksiä tammikuusta 2005 joulukuuhun 2021. Tutkimusmenetelmänä käytettiin VAR- ja ECM-malleja sekä yhteisintegroituvuutta tarkasteltiin Johansenin ja Engle-Grangerin menetelmillä.
Granger-kausaalisuutta tutkittaessa havaittiin, etteivät maitotuotteiden kuluttajahintojen vuosimuutokset kausalisoi maidon maatalouden tuottajahintojen vuosimuutoksia, mutta maidon maatalouden tuottajahintojen vuosimuutokset kausalisoivat maitotuotteiden kuluttajahintojen vuosimuutoksia. Sen sijaan viljassa ja lihassa kaikkien hintaindeksien vuosimuutokset kausalisoivat toisiaan. Suomalaiset elintarvikemarkkinat eivät siis toimi täysin symmetrisesti, vaan hintojen välittymisessä on eroja hyödykeryhmien välillä. ECM-virheenkorjausmallissa havaittiin myös, että teollisuuden tuottajahintojen muutokset välittyvät nopeammin kuluttajahintoihin kuin maatalouden tuottajahintojen muutokset teollisuuden tuottajahintoihin ja että lihassa palaudutaan nopeammin pitkän aikavälin tasapainotilaan kuin viljassa. | fi |
dc.format.extent | 42 | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | fi | |
dc.rights | In Copyright | en |
dc.title | Elintarvikkeiden hintojen välittyminen Suomessa 2005-2021 | |
dc.type | master thesis | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:jyu-202212155673 | |
dc.type.ontasot | Pro gradu -tutkielma | fi |
dc.type.ontasot | Master’s thesis | en |
dc.contributor.tiedekunta | Kauppakorkeakoulu | fi |
dc.contributor.tiedekunta | School of Business and Economics | en |
dc.contributor.laitos | Taloustieteet | fi |
dc.contributor.laitos | Business and Economics | en |
dc.contributor.yliopisto | Jyväskylän yliopisto | fi |
dc.contributor.yliopisto | University of Jyväskylä | en |
dc.contributor.oppiaine | Taloustiede | fi |
dc.contributor.oppiaine | Economics | en |
dc.type.coar | http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc | |
dc.type.publication | masterThesis | |
dc.contributor.oppiainekoodi | 2041 | |
dc.subject.yso | hinnat | |
dc.subject.yso | elintarvikkeet | |
dc.subject.yso | tuottajahinnat | |
dc.subject.yso | kuluttajahinnat | |
dc.format.content | fulltext | |
dc.rights.url | https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/ | |
dc.rights.accessrights | Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/kokoelmat/arkistotyoasema.. | fi |
dc.rights.accessrights | The author has not given permission to make the work publicly available electronically. Therefore the material can be read only at the archival workstation at Jyväskylä University Library (https://kirjasto.jyu.fi/collections/archival-workstation). | en |
dc.type.okm | G2 | |