Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.advisorLappalainen, Raimo
dc.contributor.advisorPuolakanaho, Anne
dc.contributor.authorPölönen, Riina
dc.date.accessioned2022-07-18T05:41:38Z
dc.date.available2022-07-18T05:41:38Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/82329
dc.description.abstractSyömishäiriöt ovat yleistyneet viime vuosina huomattavasti, mikä tuo esiin tarpeen erilaisten hoitomuotojen kehittämiselle. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää uuden, Jyväskylän yliopistossa kehitetyn HOT-potato: Hyväksyvä ja joustava suhde itseen ja ruokaan – verkkointervention yhteyksiä osallistujien psyykkiseen hyvinvointiin sekä psykologiseen joustavuuteen. Lisäksi tarkasteltiin psykologisessa joustavuudessa tapahtuneiden muutosten yhteyttä psyykkisen hyvinvoinnin muutoksiin sekä osallistujien oppimis- ja käyttäjäkokemuksia interventiosta. Osallistujilta kysyttiin myös kehitysehdotuksia ohjelmalle jatkoa varten. Tutkimuksen aineisto (n=47) on kerätty keväällä 2022. Osallistujat suorittivat kuuden viikon mittaisen HOT-potato -verkko-ohjelman, joka sisälsi viikoittain vaihtuvat, sähköpostitse lähetetyt teemat sekä tehtävät. Mittareina käytettiin tutkimuksen alussa sekä lopussa SWEMWBS – kyselyä (psyykkinen hyvinvointi), Psy-Flexiä (psykologinen joustavuus), FFMQ15 – kyselyä (tietoisuustaidot), BI AAQ:ta (joustava suhtautuminen omaan kehonkuvaan) sekä loppukyselyn avoimia kysymyksiä ohjelman aikana opituista taidoista, käyttäjäkokemuksista sekä kehitysehdotuksista. Tulokset osoittivat, että HOT-potato -ohjelman kuluessa osallistujat raportoivat psyykkisen hyvinvoinnin ja psykologisen joustavuuden lisääntymisestä sekä kehonkuvan joustavuuden kohentumisesta. Lisäksi he raportoivat ohjelman aikana oppineensa olemaan armollisempia itseään kohtaan sekä tietoisuustaitoja, joita he pystyivät hyödyntämään elämässään. Tulokset osoittivat lisäksi psykologisen joustavuuden muutosten olevan yhteydessä psyykkisen hyvinvoinnin muutoksiin. Tästä tutkimuksesta tehtyjen havaintojen nojalla voidaan päätellä, että HOT-terapiaan pohjautuvilla verkkointerventioilla on mahdollista vaikuttaa myönteisesti syömishäiriötä sairastavien psyykkiseen hyvinvointiin sekä psykologiseen joustavuuteen. Asia vaatii kuitenkin lisätutkimuksia.fi
dc.description.abstractEating disorders have become significantly more common in recent years, highlighting the need for developing easy access psychological interventions. The aim of this study was to investigate the usefulness of a new Acceptance and Commitment Therapy -based online intervention for eating disorders. The purpose was to study whether the intervention called “HOT-potato: An acceptable and flexible relationship between oneself and food” would increase participants' mental well-being and psychological flexibility. The aim was also to investigate whether changes in psychological flexibility were linked to changes in mental well-being. Further, participants' learning and user experiences of the intervention as well as improvement suggestions for the program were examined. The data of the study (n = 47) were collected in the spring 2022. Participants completed a six-week HOT-potato online program that included weekly changing themes and assignments. The measures used at the beginning and end of the study were SWEMWBS (mental well-being), Psy-Flex (psychological flexibility), FFMQ15 (awareness skills), BI-AAQ (body image flexibility) and the open questions on user skills and improvement suggestions. The results showed that during the HOT-potato program, participants reported an increase in mental well-being and psychological flexibility, as well as an improvement in body image flexibility. They also reported that they had learned to be more merciful to themselves, as well as improved their awareness skills. Also changes in psychological flexibility were related with changes in mental well-being. Based on current pilot study, it can be concluded that online interventions based on Acceptance and Commitment Therapy can have positive impact on mental well-being as well as on psychological flexibility skills among participants with an eating disorder.en
dc.format.extent47
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofi
dc.subject.otherHOT
dc.subject.otherpsykologinen joustavuus
dc.subject.otherverkkointerventio
dc.titleHOT-potato: hyväksyvä ja joustava suhde itseen ja ruokaan : hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuva verkko-ohjelma syömishäiriöiden hoidossa
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202207183893
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaKasvatustieteiden ja psykologian tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Education and Psychologyen
dc.contributor.laitosPsykologian laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Psychologyen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.oppiainePsykologiafi
dc.contributor.oppiainePsychologyen
dc.rights.copyrightJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.rights.copyrightThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi202
dc.subject.ysohyväksymis- ja omistautumisterapia
dc.subject.ysotietoinen läsnäolo
dc.subject.ysosyömishäiriöt
dc.subject.ysojoustavuus
dc.format.contentfulltext
dc.type.okmG2


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot