Tositarinoita antroposeenista : pastoraalinen ja eleginen moodi Juha Kauppisen tietokirjassa Monimuotoisuus
Tutkielmassa tarkastellaan ekokriittisen lajiluennan keinoin pastoraalista ja elegistä moodia Juha Kauppisen tietokirjassa Monimuotoisuus – Kertomuksia katoamisista (2019). Kohdeteos on tarinallinen, populaari tietokirja, joka kertoo Suomen luonnon monimuotoisuuden hupenemisesta. Tutkimuskysymykset ovat: 1. Miten pastoraalinen ja eleginen moodi ilmenevät kohdeteoksessa? 2. Miten nämä moodit toimivat osana teoksen kokonaiskompositiota ja teemaa? Laajempana taustatavoitteena tutkielmassa on tuottaa tietoa nykytietokirjallisuuden kerronnan keinoista sekä siitä, miten se kertoo ekokriisistä ja antroposeenista.
Tutkielman tärkeimpiä teoreettisia viitekehyksiä ovat ekokritiikki ja lajiteoria. Posthumanismi näkyy tutkielmassa ei-inhimillisten lajien kuvaukseen keskittyvänä analyysina. Tutkielmassa käsitellään myös antroposeenin käsitettä ja sen kritiikkiä sekä perustellaan, miksi käsite on tarpeellinen, vaikka siihen liittyy myös ongelmia. Muita tutkielman taustalla vaikuttavia ja siinä käsiteltäviä viitekehyksiä ovat tietokirjallisuuden tutkimus, uuskertomuksellisuus sekä monitieteinen ympäristötutkimus. Tutkielma asettuu kirjallisuudentutkimuksen, ekokritiikin ja lajiluennan marginaaliin, ottamalla analyysikohteeksi tietokirjallisuuden, runouden tai kertovan proosan sijaan.
Moodien teorian osalta tutkielmassa tukeudutaan pääasiassa Alistair Fowlerin (1982) lajiteoriaan. Tutkielmassa esitellään pastoraalisen ja elegisen moodin kehitystä antiikista nykyhetkeen ja määritellään teoriakirjallisuuden avulla pastoraalisen ja elegisen moodin piirrerepertuaarit, joihin kohdeteoksen kerrontaa verrataan.
Tutkielman hypoteesin mukaisesti kohdeteoksesta löytyy runsaasti pastoraalisen ja elegisen moodin piirteitä. Esimerkiksi pejoratiivista luonnon kuvausta, tätä rikkovaa anti- ja postpastoraalista kerrontaa sekä tieteeseen ja ekologiseen vastuuntuntoon nojaavaa ympäristön uuspastoraalista kuvausta. Elegisen moodin repertuaarista teoksessa toistuu etenkin antieleginen, ei-inhimillisten lajien sekä luontoympäristöjen ylistys ja sureminen. Perinteisestä elegiasta poiketen, suru ei teoksen kerronnassa kehity aina lohdutukseen vaan jää ekoelegiaa mukaillen päälle ja vaatii lukijalta tekoja luonnon monimuotoisuuden puolesta.
Pastoraalisen ja elegisen moodin piirteitä analysoimalla tutkielma onnistuu erittelemään kohdeteoksen kerronnan keinoja, kompositiota ja teeman muodostumista sekä tuomaan esiin yhteyksiä kohdeteoksen ja kirjallisuushistorian välillä. Tutkielma myös osoittaa, että tietokirjallisuutta on mielekästä lähestyä kirjallisuudentutkimuksen lajiluennan keinoin.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
"Näissä runoissa ylistetään luontoa ja mollataan ihmisiä" : luonnon ja ihmisen suhde lasten runotulkinnoissa
Pulkkinen, Anna (2018)Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkin lasten runotulkintoja suomalaisesta lastenrunoudesta ja niissä kuvaillusta luonnosta. Tutkimuksessani vaikuttaa niin kirjallisuudentutkimuksellinen kuin lapsuudentutkimuksellinen ... -
Uudelleenkirjoitettu Nausicaä Haasjoen teoksessa Nausikaa
Perttunen, Noora (2023)Tarkastelen maisterintutkielmassani Pauliina Haasjoen runoteosta Nausikaa uudelleenkirjoittamisen näkökulmasta ja vertaan teosta sen yhteen hypotekstiin, Hayao Miyazakin Tuulen laakson Nausicaä -mangasarjaan. Tutkielmassa ... -
Planetary activism at the end of the world : Feminist and posthumanist imaginaries beyond Man
Karkulehto, Sanna; Koistinen, Aino-Kaisa; Ugron, Nóra (SAGE Publications, 2022)We are currently experiencing a planetary crisis that will lead, if worst comes to worst, to the end of the entire world as we know it. Several feminist scholars have suggested that if the Earth is to stay livable for ... -
Kohti planetaarista tuntua : feministis-posthumanistinen uudelleenkuvittelu ja etiikka ihmisen jälkeen
Koistinen, Aino-Kaisa; Karkulehto, Sanna (Eurooppalaisen filosofian seura, 2021)Niin kutsuttu antroposeeni eli ihmisten valtakausi on aiheuttanut lukemattomia globaaleja ongelmia ja kriisejä, jotka ovat herättäneet kysymyksen ihmisten kyvystä elää eettisesti muiden lajien ja ympäristönsä ... -
Posthuman(ist) Feminism, Feminist Posthumanities
Koistinen, Aino-Kaisa; Karkulehto, Sanna (Critical Posthumanism Network, 2018)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.