Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.advisorJokela, Tiina
dc.contributor.advisorvon Bonsdorff, Mikaela
dc.contributor.authorKukkula, Sari
dc.date.accessioned2022-06-01T09:15:30Z
dc.date.available2022-06-01T09:15:30Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/81402
dc.description.abstractLynch syndrooma on perinnöllinen oireyhtymä, jossa DNA:n korjausgeenin häiriö lisää erityisesti kolorektaalisyövän (perä- ja paksusuolisyövän) riskiä. Elintavoilla, kuten ravitsemuksella voidaan vaikuttaa sairastumisriskiin, mutta tutkimusta on vielä rajallisesti saatavilla. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoitus oli selvittää Lynch syndrooma -geenikantajien energia- ja suojaravintoaineiden saantia ja onko naisilla ja miehillä eroa saannissa. Lisäksi tarkasteltiin, miten yli 60-vuotiaiden Lynch syndrooma -geenikantajien energia- ja suojaravintoaineiden saanti eroaa kolorektaalisyöpään sairastuneiden ja sairastumattomien välillä. Tutkielmassa käytettiin vuosina 2016–2020 Lynch syndrooma ja elämäntavat -tutkimusta varten kerättyä ruoankäyttökyselyn poikkileikkausaineistoa. Tutkittavat (n = 458) saatiin Suomen Lynch syndrooma -rekisteristä. Vastaajien energia- ja suojaravintoaineiden saantia ravinnosta tarkasteltiin frekvenssein ja prosenttiosuuksin ja tuloksia verrattiin suomalaisiin ravintosuosituksiin. Naisten ja miesten eroja energia- ja suojaravintoaineiden keskimääräisessä saannissa tutkittiin t-testillä ja Mann Whitney -U-testillä. Yli 60-vuotiaiden kolorektaalisyöpään sairastuneiden ja sairastumattomien energia- ja suojaravintoaineiden saantia arvioitiin ristiintaulukoimalla, χ2-testillä ja Fisherin tarkalla testillä ja yhteyttä kolorektaalisyöpään analysoitiin logistisen regressioanalyysin avulla. Vastaajista saantisuositusten mukaan sai kuitua 35,2 %, proteiinia 15,6 %, rasvoja 71,4 % ja D-vitamiinia 69,9 % ja kalsiumia 81,2 %. Miehet saivat naisia keskimääräistä enemmän D-vitamiinia (13,0 %), kalsiumia (8,7 %) ja proteiinia (7,1 %), ero oli tilastollisesti merkitsevä. Energia- ja suojaravintoaineiden saannissa ei ollut tilastollisesti merkitsevää eroa yli 60 vuotta täyttäneiden (n = 223) kolorektaalisyöpään sairastuneiden ja sairastumattomien välillä. Binäärinen logistinen regressioanalyysi osoitti, että kuidun, proteiinin, rasvan, D-vitamiinin ja kalsiumin saanti ei ollut yhteydessä kolorektaalisyöpään, kun mallit oli vakioitu iällä, sukupuolella, tupakoinnilla ja koulutustasolla. Suurin osa Lynch syndrooma -geenikantajista sai ravinnosta kuituja liian vähän ja proteiinia liikaa. Rasvan saanti oli suositusten ylärajoilla. D-vitamiinin ja kalsiumin saanti oli useimmilla suositusten mukaista. Vaikka yhteyttä energia- ja suojaravintoaineiden ja kolorektaalisyövän välillä ei löytynyt, on mahdollista, että tutkittavien tiedossa oleva syöpäriski ja/tai sairastettu syöpä ja ravitsemusneuvonta on tasoittanut eroja poikkileikkausaineiston ryhmien välillä. Jatkossa tarvitaan lisää tutkimusta naisten ja miesten energia- ja suojaravintoaineiden saannin koostumuksesta ja eroista niiden välillä, jotta ravitsemusta voidaan ohjata paremmin terveyttä tukevaksi.fi
dc.description.abstractLynch syndrome is a hereditary genetic condition predisposing to disorder in DNA repair system and increases especially the risk of colorectal cancer (colon and rectum) in particular. Lifestyle habits such as nutrition can affect the risk of contracting the illness, but research is still limited. The purpose of this master’s thesis was to investigate the intake of energy and protective nutrients by Lynch syndrome carriers and whether there is a difference in intake between women and men. It also examined how the energy and protective nutrient intake of Lynch syndrome carriers over 60 years of age differed between those with and without colorectal cancer. The thesis incorporated cross-sectional data from the food frequency questionnaire (FFQ) survey collected for the 2016–2020 Lynch syndrome and lifestyle study. Subjects (n = 458) with a genetic disorder predisposing to cancer were obtained from the Finnish Lynch syndrome registry. Respondents’ intakes of energy and protective nutrients from food were examined in terms of frequencies and percentages, and the results were compared with the Finnish nutritional recommendations. Differences in mean energy and protective nutrient intake between women and men were examined using the t-test and the Mann Whitney-U test. Energy and protective nutrient intake of colorectal cancer patients over 60 years of age were assessed by cross-tabulation, χ2 test, and Fisher’s precise test, and the association with colorectal cancer was analysed by logistic regression analysis. According to nutritional recommendations, respondents received 35.2% fibre, 15.6% protein, 71.4% fats, 69.9% D- vitamin and 81.2 % calcium. On average, men received more vitamin-D (13.0%), calcium (8.7%), and protein (7.1%) than women; the difference was statistically significant. There was no statistically significant difference in energy and protective nutrient intake between those with colorectal cancer and those over 60 years of age (n = 223). Binary logistic regression analysis showed that fibre, protein, fat, vitamin D, and calcium intake were not associated with colorectal cancer when models were standardised by age, gender, smoking, and level of education. The major proportion of Lynch syndrome carriers received from nutrition too little fibres and too much protein. Fat intake was above the upper limits of the recommendations. Intake of vitamin D and calcium was in accordance with most recommendations. Although no association was found between energy and protective nutrients and colorectal cancer, it is possible that the known cancer risk and/or cancer and nutritional counselling of the subjects offset the differences between the groups. Further research is required into the composition and differences between women’s and men’s intake of energy and protective nutrients in order to change nutrition recommendations to support better health.en
dc.format.extent72
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofi
dc.subject.otherLynch syndrooma
dc.subject.otherkolorektaalisyöpä
dc.subject.otherenergiaravintoaineet
dc.titleLynch syndrooma -geenikantajien energia- ja suojaravintoaineiden saanti ja yhteys kolorektaalisyöpään
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202206013026
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaLiikuntatieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sport and Health Sciencesen
dc.contributor.laitosLiikunta- ja terveystieteetfi
dc.contributor.laitosSport and Health Sciencesen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.oppiaineGerontologia ja kansanterveysfi
dc.contributor.oppiaineGerontology and Public Healthen
dc.rights.copyrightJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.rights.copyrightThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi50423
dc.subject.ysosuojaravintoaineet
dc.subject.ysoaikuiset
dc.subject.ysoperäsuolisyöpä
dc.subject.ysoLynchin oireyhtymä
dc.subject.ysoterveysvaikutukset
dc.subject.ysoravitsemus
dc.subject.ysoriskitekijät
dc.subject.ysopaksusuolisyöpä
dc.format.contentfulltext
dc.type.okmG2


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot