Lynch syndrooma -geenikantajien energia- ja suojaravintoaineiden saanti ja yhteys kolorektaalisyöpään
Authors
Date
2022Lynch syndrooma on perinnöllinen oireyhtymä, jossa DNA:n korjausgeenin häiriö lisää erityisesti kolorektaalisyövän (perä- ja paksusuolisyövän) riskiä. Elintavoilla, kuten ravitsemuksella voidaan vaikuttaa sairastumisriskiin, mutta tutkimusta on vielä rajallisesti saatavilla. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoitus oli selvittää Lynch syndrooma -geenikantajien energia- ja suojaravintoaineiden saantia ja onko naisilla ja miehillä eroa saannissa. Lisäksi tarkasteltiin, miten yli 60-vuotiaiden Lynch syndrooma -geenikantajien energia- ja suojaravintoaineiden saanti eroaa kolorektaalisyöpään sairastuneiden ja sairastumattomien välillä.
Tutkielmassa käytettiin vuosina 2016–2020 Lynch syndrooma ja elämäntavat -tutkimusta varten kerättyä ruoankäyttökyselyn poikkileikkausaineistoa. Tutkittavat (n = 458) saatiin Suomen Lynch syndrooma -rekisteristä. Vastaajien energia- ja suojaravintoaineiden saantia ravinnosta tarkasteltiin frekvenssein ja prosenttiosuuksin ja tuloksia verrattiin suomalaisiin ravintosuosituksiin. Naisten ja miesten eroja energia- ja suojaravintoaineiden keskimääräisessä saannissa tutkittiin t-testillä ja Mann Whitney -U-testillä. Yli 60-vuotiaiden kolorektaalisyöpään sairastuneiden ja sairastumattomien energia- ja suojaravintoaineiden saantia arvioitiin ristiintaulukoimalla, χ2-testillä ja Fisherin tarkalla testillä ja yhteyttä kolorektaalisyöpään analysoitiin logistisen regressioanalyysin avulla.
Vastaajista saantisuositusten mukaan sai kuitua 35,2 %, proteiinia 15,6 %, rasvoja 71,4 % ja D-vitamiinia 69,9 % ja kalsiumia 81,2 %. Miehet saivat naisia keskimääräistä enemmän D-vitamiinia (13,0 %), kalsiumia (8,7 %) ja proteiinia (7,1 %), ero oli tilastollisesti merkitsevä. Energia- ja suojaravintoaineiden saannissa ei ollut tilastollisesti merkitsevää eroa yli 60 vuotta täyttäneiden (n = 223) kolorektaalisyöpään sairastuneiden ja sairastumattomien välillä. Binäärinen logistinen regressioanalyysi osoitti, että kuidun, proteiinin, rasvan, D-vitamiinin ja kalsiumin saanti ei ollut yhteydessä kolorektaalisyöpään, kun mallit oli vakioitu iällä, sukupuolella, tupakoinnilla ja koulutustasolla.
Suurin osa Lynch syndrooma -geenikantajista sai ravinnosta kuituja liian vähän ja proteiinia liikaa. Rasvan saanti oli suositusten ylärajoilla. D-vitamiinin ja kalsiumin saanti oli useimmilla suositusten mukaista. Vaikka yhteyttä energia- ja suojaravintoaineiden ja kolorektaalisyövän välillä ei löytynyt, on mahdollista, että tutkittavien tiedossa oleva syöpäriski ja/tai sairastettu syöpä ja ravitsemusneuvonta on tasoittanut eroja poikkileikkausaineiston ryhmien välillä. Jatkossa tarvitaan lisää tutkimusta naisten ja miesten energia- ja suojaravintoaineiden saannin koostumuksesta ja eroista niiden välillä, jotta ravitsemusta voidaan ohjata paremmin terveyttä tukevaksi.
...
Lynch syndrome is a hereditary genetic condition predisposing to disorder in DNA repair system and increases especially the risk of colorectal cancer (colon and rectum) in particular. Lifestyle habits such as nutrition can affect the risk of contracting the illness, but research is still limited. The purpose of this master’s thesis was to investigate the intake of energy and protective nutrients by Lynch syndrome carriers and whether there is a difference in intake between women and men. It also examined how the energy and protective nutrient intake of Lynch syndrome carriers over 60 years of age differed between those with and without colorectal cancer.
The thesis incorporated cross-sectional data from the food frequency questionnaire (FFQ) survey collected for the 2016–2020 Lynch syndrome and lifestyle study. Subjects (n = 458) with a genetic disorder predisposing to cancer were obtained from the Finnish Lynch syndrome registry. Respondents’ intakes of energy and protective nutrients from food were examined in terms of frequencies and percentages, and the results were compared with the Finnish nutritional recommendations. Differences in mean energy and protective nutrient intake between women and men were examined using the t-test and the Mann Whitney-U test. Energy and protective nutrient intake of colorectal cancer patients over 60 years of age were assessed by cross-tabulation, χ2 test, and Fisher’s precise test, and the association with colorectal cancer was analysed by logistic regression analysis.
According to nutritional recommendations, respondents received 35.2% fibre, 15.6% protein, 71.4% fats, 69.9% D- vitamin and 81.2 % calcium. On average, men received more vitamin-D (13.0%), calcium (8.7%), and protein (7.1%) than women; the difference was statistically significant. There was no statistically significant difference in energy and protective nutrient intake between those with colorectal cancer and those over 60 years of age (n = 223). Binary logistic regression analysis showed that fibre, protein, fat, vitamin D, and calcium intake were not associated with colorectal cancer when models were standardised by age, gender, smoking, and level of education.
The major proportion of Lynch syndrome carriers received from nutrition too little fibres and too much protein. Fat intake was above the upper limits of the recommendations. Intake of vitamin D and calcium was in accordance with most recommendations. Although no association was found between energy and protective nutrients and colorectal cancer, it is possible that the known cancer risk and/or cancer and nutritional counselling of the subjects offset the differences between the groups. Further research is required into the composition and differences between women’s and men’s intake of energy and protective nutrients in order to change nutrition recommendations to support better health.
...
Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [29685]
License
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Circulating microRNAs are a potential molecular link between nutrition and colorectal cancer risk in Lynch Syndrome
Kärkkäinen, Minta (2023)Lynch syndrome is an inherited cancer-predisposing syndrome where occur mutations in mismatch repair genes. Colorectal cancer is a common form of cancer within Lynch syndrome carriers. The inherited gene mutation predisposes ... -
Lynchin oireyhtymän syöpää ehkäisevä seuranta muuttuu geenikohtaiseksi
Mecklin, Jukka-Pekka (Kustannus Oy Duodecim, 2020)Asetyylisalisyylihapon tehosta vakuuttavaa näyttöä ja rokote kehitteillä -
Is low cardiorespiratory fitness a feature of metabolic syndrome in children and adults?
Haapala, Eero A.; Tompuri, Tuomo; Lintu, Niina; Viitasalo, Anna; Savonen, Kai; Lakka, Timo A.; Laukkanen, Jari A. (Elsevier, 2022)Objectives Cardiorespiratory fitness (CRF) has been inversely associated with risk of cardiometabolic diseases. However, there are no studies comparing the independent associations of CRF scaled by body size and composition ... -
Cancer Prevention with Resistant Starch in Lynch Syndrome Patients in the CAPP2-Randomized Placebo Controlled Trial : Planned 10-Year Follow-up
Mathers, John C.; Elliott, Faye; Macrae, Finlay; Mecklin, Jukka-Pekka; Möslein, Gabriela; McRonald, Fiona E.; Bertario, Lucio; Evans, D. Gareth; Gerdes, Anne-Marie; Ho, Judy W. C.; Lindblom, Annika; Morrison, Patrick J.; Rashbass, Jem; Ramesar, Raj S.; Seppälä, Toni T.; Thomas, Huw J. W.; Sheth, Harsh J.; Pylvänäinen, Kirsi; Reed, Lynn; Borthwick, Gillian M.; Bishop, D. Timothy; Burn, John (American Association for Cancer Research (AACR), 2022)The CAPP2 trial investigated the long-term effects of aspirin and resistant starch on cancer incidence in patients with Lynch syndrome (LS). Participants with LS were randomized double-blind to 30 g resistant starch (RS) ... -
Lynch syndrome genetics and clinical implications
Peltomäki, Päivi; Nyström, Minna; Mecklin, Jukka-Pekka; Seppälä, Toni, T. (Elsevier BV, 2023)Lynch syndrome (LS) is one of the most prevalent hereditary cancer syndromes in man and accounts for some 3% of unselected patients with colorectal or endometrial cancer and 10–15% of those with DNA mismatch repair ...