”Kansanrintamaan!” : suomalaisen opiskelijaliikkeen puoluepolitisoituminen Ylioppilaslehden näkökulmasta 1970-1971
Tekijät
Päivämäärä
2021Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Suomalainen opiskelijaliike oli murrosvaiheessa 1970-luvun vaihteessa uuden opiskelijasukupolven siirtyessä korkeakouluihin. Vanhan valtauksen jälkeen 1960-luvun opiskelijaradikalismi oli hiipumassa ja taistolaisuus alkoi nousta merkittäväksi sukupolviliikkeeksi puoluepolitiikan nivoutuessa osaksi opiskelijaliikkeen toimintaa. Puoluepoliittisen, tai proletaarisen käänteen myötä opiskelijaliikkeen aktivismi vauhditti Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ja Suomen ylioppilaskuntien liiton puoluepolitisoitumista. Korkeakoulujen hallinnonuudistuksen ajamisesta tuli yhteinen tavoite poliittisille opiskelijajärjestöille, jotka tunkeutuivat korkeakouluihin ylioppilas- ja osakuntien sekä ainejärjestöjen kautta.
Suomalaista 1960-1970 -luvun opiskelijaliikettä on tutkittu esimerkiksi sukupolvinäkökulman ja -retoriikan, narratiivisen analyysin ja mediatutkimuksen näkökulmista. Aiemmassa tutkimuksessa opiskelijaliike on usein rajattu 1960-luvun radikalismiin, tai 1970-luvun äärivasemmistoon. Tutkielmassani tarkastellaan opiskelijaliikkeen puoluepolitisoitumista Ylioppilaslehden näkökulmasta vuosina 1970-1971.
Tutkielman alkuperäisaineisto koostuu Ylioppilaslehden numeroista vuosilta 1970-1971. Puoluepolitisoitunut lehti toimi HYY:n keskustalaisten ja äärivasemmistolaisten äänitorvena. Selvitän miten vuosikymmenen alun opiskelijaliike näyttäytyi Ylioppilaslehden näkökulmasta ja minkälaisia toiminnan muotoja sille syntyi. Lisäksi selvitän miten Ylioppilaslehdessä kirjoitettiin korkeakoulujen hallinnonuudistuksesta, korkeakoulupolitiikasta sekä minkälainen oli Ylioppilaslehden rooli puoluepolitisoituneessa opiskelijamaailmassa. Tutkielman lähtökohtana on laadullinen aikakauslehtianalyysi opiskelijaliikkeen käsitteen näkökulmasta.
Suomalaiselle opiskelijaliikkeelle oli ominaista kansanrintamayhteistyö, joka tarkoitti opiskelijapolitiikassa keskusta- ja vasemmistopuolueiden liittoa, jota yhdisti oikeisto- ja kokoomusvastaisuus. Opiskelijaliikkeen toiminta kulminoitui hallinnonuudistuskamppailuun, jossa yhteiseksi viholliseksi muodostui uudistusta vastustava professorikunta. Hallinnonuudistuskamppailun päätyttyä opiskelijoiden tappioon, alkoivat keskusta ja vasemmisto eriytyä toisistaan ja taistolaisuus nousta merkittäväksi sukupolviliikkeeksi.
Opiskelijaliikkeen puoluepolitisoituminen määritti pitkälti Ylioppilaslehden sisältöä 1970-luvun vaihteessa ja lehdelle oli ominaista kansanrintaman hengessä laaditut opiskelijapolitiikkaa käsittelevät kirjoitukset. Ylioppilaslehti toimi opiskelijaliikkeen äänenkannattajana ja sillä oli merkittävä rooli opiskelijaliikkeen identiteetin luojana.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29564]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Kapina kampuksella
Vilkuna, Kustaa H. J. (Jyväskylän yliopisto, 2013)Ei tullut kumousta. Ei vaikka vasemmistoradikaali opiskelijaliike kapinoi, metelöi ja teki vallankumoustyötä vuosikausia innokkaasti, uhrautuvasti, teorianmukaisesti ja kurinalaisesti. Opiskelijaradikalismin aikakaudella ... -
Onnellisia opiskelijoita keskellä poliittista muutosta : Tarton yliopistossa opiskelleiden virolaisten muistot Viron uudelleenitsenäistymistä edeltäneestä liikehdinnästä (1987-1991), opiskelijajärjestöistä sekä itsestänsä
Jouttijärvi, Wiivi-Maria (2017)Neuvostoliiton hajoamisesta ja sitä kautta Viron uudelleenitsenäistymisestä tuli vuonna 2016 kuluneeksi 25 vuotta. Näiden vuosien aikana virolaiset muiden entisten neuvostokansojen tavoin ovat käyneet läpi neuvostomenneisyyttään ... -
Reform, revolution, riot? : transnational Nordic Sixties in the radical press, c. 1958-1968
Saksholm, Juho (Historiallinen yhdistys, 2021) -
Kulttuuriradikalismi ja sukupolviargumentaatio ylioppilaslehdistössä 1960-1966
Saksholm, Juho (2015)1960-luvun opiskelijaliikehdintä on herättänyt voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Erikoislaatuisuuttaan korostanutta liikettä on tutkittu pääasiassa murroksena, vaikka tapahtumat olivat myös osa opiskelijoiden parissa ... -
Länsi-Berliinin opiskelijaradikalismi Die Zeit-lehden kuvaamana vuosina 1965-1969
Veijola, Anna (2001)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.