Miten eräs elokuvakäsikirjoitus syntyi : teknisen kirjoittajan tie käsikirjoittamiseen
Tutkielma on autoetnografinen tapaustutkimus, jonka aineistona oli työskentelypäiväkirja. Pidin päiväkirjaa tätä tutkielmaa varten kolmen vuoden ajan kirjoittaessani elokuvakäsikirjoitusta. Kirjoitusprosessin tarkoituksena oli harjoitella minulle uutta luovan kirjoittamisen muotoa – käsikirjoittamista.
Käsikirjoittamista ohjaa vahvasti ennalta määritelty muoto, käsikirjoitusformaatti. Ennalta määriteltyyn muotoon kirjoittaminen on ominaista myös tekniselle kirjoittamiselle, jota olen aiemmin tehnyt työkseni. Teknistä kirjoittamista ja käsikirjoittamista yhdistää myös visuaalinen hahmottaminen. Visualisointi oli oleellinen osa kirjoittamisen prosessiani teknisenä kirjoittajana.
Tarkastelin tutkielmassa ”siirtymistä” teknisestä kirjoittamisesta käsikirjoittamiseen oman kirjoitusprosessini kautta. Tarkoituksenani oli havainnoida käsikirjoittamisen aikana esiin nousevia kirjoittamisen prosessiin liittyviä tekijöitä teknisen kirjoittajan lähtökohdistani.
Tutkielmani viitekehys on monitieteinen. Työn teoreettinen viitekehys koostuu teknisestä viestinnästä, visuaalisesta ajattelusta, elokuvakäsikirjoittamisesta, soveltavasta kulttuurintutkimuksesta ja kirjoittamisen tutkimuksesta.
Aineisto kuvasi käsikirjoittamisen prosessiani ideoinnista aina ensimmäiseen viimeisteltyyn käsikirjoitusversioon asti. Aineistosta nousi esiin ennalta määritellyn muodon, visualisoinnin ja omakohtaisuuden teemat, joita tarkastelin myös autoetnografisten runojen kautta.
Havaitsin käsikirjoitusformaatissa kirjoittamisen prosessiani tukevia piirteitä. Visualisoinnin ja omakohtaisuuden merkitys yhdistyi vahvasti henkilöhahmojen luomiseen, mutta varsinkin omakohtaisuudella oli merkittävä rooli myös itse kirjoittamisen prosessissa.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29771]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Teknisen työn opettajien ammatillinen toimijuus, identiteetti ja työtyytyväisyys
Vähänen, Erno (2017)Vähänen, E. 2017. Teknisen työn opettajien ammatillinen toimijuus, identiteetti ja työtyytyväisyys. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto. Kasvatustieteen laitos. 93 sivua. Tutkimuksessa tarkastellaan ... -
Teknisen työn asema alkuopetuksessa eräissä Hämeen läänin kouluissa
Peltomäki, Tuija (1993) -
Teknisen työn työsuojelu ja sen vaikutus opettajan työhön Lapin läänissä
Tebest, Arja-Riitta (1992) -
Koulujen resurssit ala-asteen teknisen työn opetussuunnitelman toteuttamiseen Vaasan läänissä
Huhta-Kahma, Leena (1991)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.