Keskiaikaharrastajien kulttuuriperintöasiantuntijuus historiakulttuurin käytännöllisen aktiivisuuden kentällä
Tekijät
Päivämäärä
2021Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tutkielmani tavoitteena on selvittää, millaisena keskiaikaharrastajien kulttuuriperintöasiantuntijuus näyttäytyy kulttuuriympäristöprosesseissa. Käsitän keskiajan elävöittämisen, ja historian elävöittämisen laajemminkin, yhtenä historian representaation mediumina ja tapana esittää historiaa. Historiakulttuurin eri ilmaisumuotojen välillä on havaittavissa sekä mediumien sisäisiä että niiden välisiä hierarkioita. Kriittisen kulttuuriperinnön tutkimuksen, jota tämäkin tutkielma edustaa, keskiössä on kulttuuriperinnön määrittelyn diskurssiivinen luonne sekä kulttuuriperintöasiantuntijuutta ja valta-asetelmia haastavat keskustelut ja tulkinnat. Etsin vastausta tutkimuskysymykseeni keskiaikaharrastajia käsittelevistä sanoma- ja aikakauslehtiartikkeleista. Menetelmänä käytin diskurssianalyysia. Tutkimuksessani tarkastelunäkökulma liikkuu kulttuurisen kontekstin tasolla. Aineistosta löytämäni keskeiset diskurssit kuvaavat keskiaikaharrastuksen keskeisiä merkityksiä ja erityisesti niiden limittymistä ja kietoutumista toisiinsa. Diskurssien valossa keskiaikaharrastus näyttää koostuvan sekä yhteisesti jaetuista rakenteellisista piirteistä että tietyn tyyppisestä asenteesta tai suhtautumisesta aikaan, tilaan, kieleen ja materiaalisuuteen.
Siinä, missä suuren museon idean mukaan museoiden tulkinta on eletty ja esitetty menneisyys, näen, että elävän historian tulkinta on sen sijaan, eletty ja koettu menneisyys. Tutkimustuloksena muodostin mallin, jolla voidaan käsitteellistää keskiaikaharrastajien asemoitumista sekä kulttuuriperinnön merkityksellistäjinä että tulkitsijoina suhteessa muistiorganisaatioihin ja vastata siten tutkimuskysymykseeni jäsentämällä museon ja elävän historian suhdetta tilallisuuden, välineellisyyden, ajallisuuden ja kielellisyyden näkökulmista.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29574]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Kaupunki suurena museona : Seinäjoen inventoitu rakennuskanta historian representaationa
Tyrväinen, Susanna (2020)Seinäjoella puhutaan usein siitä, että kaupungissa ei ole kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia tai mahdollisia suojelukohteita. Kaupungin rakennuskantaa pidetään liian nuorena ja arkisena. Meitä onkin opetettu ... -
Liberation exhibitions as a commemorative membrane of socialist Hungary
Rautavuoma, Veera (University of Jyväskylä, 2011) -
Kun historian sisältöjen osaaminen ei riitä : alakoulun historian oppikirjasarjat historian osaamisen arvioinnissa
Lyhty, Jarmo (2018)Tässä tutkielmassa tarkasteltiin alakoulun historian opetuksessa käytettävien kolmen oppikirjasarjan arviointiajattelua ja -välineitä. Niistä selvitettiin, antavatko oppikirjasarjat opettajalle välineitä monipuoliseen ja ... -
Ramus virens olivarum : kukkiva ja katoava keskiaika
Ockenström, Lauri (Taidehistorian seura, 2020)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.