Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.advisorKerkkänen, Tuula
dc.contributor.advisorNissinen, Riitta
dc.contributor.advisorRäsänen, Emmi
dc.contributor.authorMiettinen, Minttu
dc.date.accessioned2021-05-26T12:11:04Z
dc.date.available2021-05-26T12:11:04Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/75964
dc.description.abstractVäestönkasvu ja lukuisat ympäristöongelmat kasvattavat laadukkaiden pakkausmateriaalien kuten kartongin kysyntää. Kartonginvalmistusprosessi tarjoaa suotuisan elinympäristön lukuisille bakteereille. Vaikka suurin osa näistä eliöistä ei selviä prosessin loppupään kuumissa oloissa, bakteerien (mm. Bacillus) itiöt kestävät korkeita lämpötiloja ja voivat päätyä lopputuotteeseen. Nämä itiöt ovat ongelmallisia elintarvikepakkauskartongissa, koska ne voivat edesauttaa ruuan pilaantumista. Kartoittamalla lopputuotteessa esiintyvien bakteerien lähteitä, voidaan mahdollisesti löytää keinoja tuotantoprosessin puhtauden parantamiseksi. Tässä tutkimuksessa selvitettiin taivekartongin sisältämien bakteerien alkuperä. Jotta saatiin selville, mistä kontaminaatiot päätyvät lopputuotteeseen, raaka-aineiden, eri prosessivaiheiden ja kartongin sisältämät bakteerit analysoitiin. Näytteiden bakteeritiheys määritettiin viljelymenetelmällä ja runsaimmat bakteerisuvut tunnistettiin suorasekvensoimalla 16S rRNA-geeni. Kartonkinäytteiden bakteeriviljelmistä määritettiin elävät bakteerit Sanger sekvensoinnilla. Lopuksi näytteiden bakteeriyhteisöjen rakenteita verrattiin keskenään. Lopputuotteen viljeltyjen bakteerien määräksi saatiin 3,9 x 102–1,5 x 103 CFU/g. Tulosten perusteella prosessin märkäpää on todennäköisin lähde lopputuotteen bakteerisuvuille Tepidimonas, Paenibacillus, Cloacibacterium ja Schlegelella. Pseudomonas-suku puolestaan on oletettavasti peräisin näytteistä 8 ja 10. Näytepisteet 9 ja 11 toimivat bakteerien Enterobacter ja Citrobacter lähteinä, kun taas näytteessä 16 dominoi Geobacillus. Kaikille kartongin sisältämille bakteereille ei kuitenkaan löytynyt selkeää lähdettä. Lopputuotteen bakteeriviljelmistä tunnistettiin neljä elävää, itiöitä muodostavaa sukua Bacillus, Paenibacillus, Brevibacillus ja Lysinibacillus. Näistä bakteereista Bacillus on todennäköisesti peräisin pisteistä 10 ja 13. Sen sijaan Brevibacillus-suvulle ei löytynyt prosessista mitään selkeää lähdettä. Lisäksi suorasekvensoinnin perusteella kartonkinäytteet eivät sisältäneet Lysinibacillus-suvun DNA:ta. Tutkimuksessa saatujen havaintojen perusteella bakteereja päätyy lopputuotteeseen sekä prosessista että raaka-aineista. Vaikka kartonkikoneessa esiintyvät tietyntyyppiset mikrobit, jokainen tehdas on mikrobistoltaan uniikki. Elintarvikkeen hygienian kannalta tulee kiinnittää erityisesti huomiota kartongin eläviin, itiöitä muodostaviin bakteereihin.fi
dc.format.extent82
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofi
dc.subject.othermikrobiyhteisö
dc.subject.othertaivekartonki
dc.subject.other16S rRNA
dc.titleElintarvikepakkauskartongin sisältämien bakteerien alkuperän kartoitus
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202105263221
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaMatemaattis-luonnontieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sciencesen
dc.contributor.laitosBio- ja ympäristötieteiden laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Biological and Environmental Scienceen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.oppiaineYmpäristötiede ja -teknologia (maisteriohjelma)fi
dc.contributor.oppiaineEnvironmental science and technologyen
dc.rights.copyrightJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.rights.copyrightThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi4015
dc.subject.ysoBacillus-bakteerit
dc.subject.ysobakteerit
dc.subject.ysoitiöt
dc.subject.ysokartonki
dc.subject.ysosekvensointi
dc.subject.ysohygienia
dc.subject.ysomikrobiologia
dc.subject.ysoelintarvikkeet
dc.subject.ysomikrobit
dc.subject.ysopakkausmateriaalit
dc.format.contentfulltext
dc.type.okmG2


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot