Musiikki osana monikulttuuristen nuorten kulttuuri-identiteettejä
Authors
Date
2021Copyright
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Tutkin maisteritutkielmassani, miten musiikki vaikuttaa monikulttuuristen nuorten kulttuuri-identiteettiin. Halusin selvittää, miten musiikki näkyy monikulttuuristen nuorten elämässä eri konteksteissa ja ryhmissä ja miten sitä mahdollisesti käytetään sekä omaa suomalaista että ulkomaista kulttuuri-identiteettiä vahvistamaan tai säilyttämään. Halusin myös tutkia, onko haastattelemieni nuorten musiikintunneilla käsitelty heidän oman ulkomaisen kulttuuritaustansa musiikkia ja miten nuoret ovat kokeneet tällaiset musiikintunnit.
Toteutin tutkimukseni haastattelemalla kolmea eri kulttuuritaustan omaavaa monikulttuurista lukio-opiskelijaa puolistrukturoidulla teemahaastattelulla. Haastattelut toteutettiin koronapandemian vuoksi etänä Zoom-applikaation kautta. Lähdin purkamaan haastatteluaineistoa etsimällä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia haastatteluvastauksista, joiden mukaan teemoittelin ja tyypittelin aineistoa.
Haastatteluun osallistuneille nuorille musiikki oli tärkeä osa elämää ja sillä oli erilaisia merkityksiä perheen ja suvun kesken, yksin kuunnellessa sekä kaveripiirissä. Musiikki oli tärkeää myös oman ulkomaisen kulttuuri-identiteetin säilymisen ja vahvistamisen kannalta. Mielenkiintoista oli, että suomalaista musiikkia ei juurikaan koettu oleellisena osana omaa suomalaista kulttuuri-identiteettiä. Haastateltavien musiikintunneilla peruskoulun ja lukion aikana oli käsitelty hyvin vähän nuorten omien ulkomaisten kulttuurien musiikkia. Haastateltavat kokivat kuitenkin pääasiassa, että heidän omien kulttuurien musiikkeja olisi tärkeä käsitellä musiikintunneilla ja toivoivat sitä tapahtuvan enemmän. Samalla nuoret kuitenkin jännittivät sitä, että huomio tällaisilla musiikintunneilla kiinnittyisi heihin.
Monikulttuuristen oppilaiden omien ulkomaisten kulttuurien näkyvyys oppitunneilla voisi vahvistaa heidän kulttuuri-identiteettien rakentumista. Musiikintunneilla musiikki voi tarjota hyvän keinon luoda positiivisia kokemuksia näistä kulttuureista myös muille oppilaille ja mahdollisesti vähentää ennakkoluuloja vieraita kulttuureja kohtaan. Toisaalta monikulttuurisia nuoria tulisi kannustaa musiikintunneilla vahvemmin myös suomalaisen musiikin pariin, sillä se saattaisi mahdollistaa heille uusia tapoja osallistua suomalaiseen kulttuuriin.
Jatkotutkimusaiheena olisi mielenkiintoista myös tutkia, miten musiikinopettajat suhtautuvat monikulttuuristen oppilaiden omien musiikkikulttuurien käsittelyyn musiikintunneilla ja millä tavoin tätä mahdollisesti toteutetaan.
...
Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [29556]
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Nuorten elämää kahden kulttuurin välissä : Out & About ry
Koski-Tuuri, Sini; Tyynelä, Hanna-Henniina (2024)Maisterintutkielma käsittelee suomalaistaustaisia 15-vuotiaita nuoria, jotka asuvat Espanjan Aurinkorannikolla ja elävät kahden kulttuurin välissä. Tutkielmassa selvitämme miten suomalaistaustaiset nuoret kokevat ... -
Musiikin merkitys Lähi-idästä tulleiden nuorten kotoutumiseen
Rytkönen, Aino (2020)Tutkielma käsittelee musiikin merkitystä nuorten maahanmuuttajien kotoutumiseen suomalaisessa yhteiskunnassa. Tavoitteena oli selvittää, millaisia merkityksiä musiikki luo Suomeen tulleille nuorille, esimerkiksi tukeeko ... -
Transmission processes of indigenous Pedi music
Lebaka, Edward (University of Jyväskylä, 2017)There has been unsatisfactory integration of traditional music into education, despite the fact that the Ministry of Education advocates its use, stating that education should ‘preserve South Africa’s cultural practice; ... -
Kuka minä olen? Monikulttuuristen opiskelijoiden identiteettipuhetta
Talib, Mirja-Tytti; Lipponen, Päivi (Suomen kasvatustieteellinen seura, 2008)Young people with immigrant backgrounds follow different paths to acculturate. Some integrate into the new society so that they cannot be singled out from the majority; others maintain their ethnic culture in addition to ...