Aktiivisuusmittarit moraalifaktoreina : strukturaalieettinen näkökulma teknologisten artefaktien moraalitoimijuuteen
Tekijät
Päivämäärä
2020Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tämän tutkielman tarkoitus on syventyä teknologisten artefaktien moraalitoimijuuden kysymykseen ja aktiivisuusmittareihin moraalifaktoreina, joiden tarkoituksenmukaiset positiiviset vaikutteet käyttäjäänsä ovat samanaikaisesti aksidentaalisesti negatiivisia. Moraalifaktori on Philip Breyn struktutraalietiikan käsite. Strukturaalietiikka huomioi moraalitoimijuuden kysymyksessä verkoston, jossa teknologinen artefakti tuotetaan ja sitä käytetään. Näkemyksen keskiössä on ajatus siitä, ettei teknologisilla artefakteilla ole moraalista toimijuutta, mutta niillä on moraalisia rooleja eli ne ovat moraalifaktoreita.
Poliittisessa, tieteellisessä ja kulttuurisessa puheessa sekä käytännöissä, jotka saavat vaikutuksensa uusliberaalista ajattelusta ja healthismistä, fyysinen aktiivisuus nähdään hyveenä. Tämän hyveellisyyden jahtaaminen sekoittuu terveyden pakonomaiseen tavoitteluun, josta muodostuu elämän ensisijainen huolenaihe. Ihmisen ollessa jatkuvasti huolissaan terveydestään ja tavoitellessaan sitä ulkoa päin annetuin määräyksin alkaa inhimillinen toimija ikään kuin mekaanistumaan. Samalla teknologisen artefaktin, tämän tutkielman kontekstissa aktiivisuusmittarin, vaikuttava voima käyttäjäänsä lisääntyy, jolloin siihen aletaan luottaa omaa inhimillistä kokemusta enemmän.
Tutkimuksessani osoitan aktiivisuusmittareiden kantavan sisällään uusliberaalin ajattelun ja healthismin eli terveysaatteen seostunutta ideologiaa, joka tuottaa käyttäjälleen käsitystä hyveellisestä ihmisestä ja aiheuttaa muutoksia subjekti-objekti -asetelmaan aktiivisuusmittarin ja ihmisen välille. Yhteenvedossa keskityn tutkimusta koskevan yleiskatsauksen lisäksi tutkimusprosessin avaamiseen, nostamaan esiin pois rajautuneita tutkimussuuntia ja esittämään jatkotutkimusehdotuksia muun muassa teknologian ja yhteiskunnan välisen suhteen tutkimiseen hyvinvoinnin näkökulmasta.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29564]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Yhtenäiskoulun johtamiskulttuuri : symbolis-tulkinnallinen näkökulma
Lahtero, Tapio (Jyväskylän yliopisto, 2011) -
Technical artefacts : an ontological investigation of technology
Pohjola, Pasi (University of Jyväskylä, 2007)Pohjola tutki väitöskirjassaan teknisten innovaatioiden tuotoksia, teknisiä tuotteita ja sovellutuksia, joita kutsutaan yleisesti teknisiksi artefakteiksi. Tutkimus on ontologista tutkimusta, jonka tarkoituksena on selventää ... -
Globaali näkökulma mobiiliin oppimiseen : tietotekniikka ja koulutuksen peruspilarit
Lehtomäki, Elina (Suomen Kasvatustieteellinen Seura ry ; Koulutuksen tutkimuslaitos, 2014) -
Vanhempien näkökulma peruskoulun teknologiakasvatukseen
Hietala, Jussi; Kauppinen, Tuomo (2000) -
Liiketoimintaverkostoon vaikuttavat tekijät - teknologinen näkökulma
Lindfors, Sini (2013)Tutkielmassa tutkitaan liiketoimintaverkostoja ja siihen vaikuttavia tekijöitä, erityisesti teknologian näkökannalta. Liiketoimintaverkostolla tarkoitetaan verkostoa jossa toimii useampi yritys ja joita sitoo toisiinsa ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.