Men and masculinities in Nordic cinema and its American remakes : a comparative analysis
Tekijät
Päivämäärä
2020Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tässä maisterintutkielmassa analysoin kahta pohjoismaissa tuotettua elokuvaa sekä niiden amerikkalaisia elokuva-adaptaatioita. Analyysin tavoitteena on saada selville, kuinka kyseisissä elokuvissa esitetään miehiä ja maskuliinisuutta sekä verrata näitä kahdessa eri kulttuurisessa kontekstissa tuotettua elokuvaa tästä näkökulmasta. Tutkielman aineistoksi valikoituivat tanskalainen Brødre (2004) ja norjalainen Kraftidioten (2014) sekä molempien amerikkalaiset uudelleenfilmatisoinnit Brothers (2009) ja Cold Pursuit (2019).
Tutkimuksen menetelmäksi valikoitui tekstianalyysi, jossa tekstin käsitteellä ymmärretään mikä tahansa merkitystä tuottava asia, tässä tapauksessa elokuva. Kyseinen menetelmä mahdollistaa sekä elokuvan yksityiskohtaisen tarkastelun sekä laajemman kontekstin huomioimisen, johon elokuva sijoittuu. Analyysin yhtenä keskeisistä käsitteistä käytettiin hegemonista maskuliinisuutta, joka huomioi useiden maskuliinisuuksien hierarkkisen jäsentymisen tietyssä kontekstissa. Lisäksi analyysissa tarkasteltiin elokuvia maskuliinisuuden kriisin näkökulmasta. Vaikka maskuliinisuuden kriisi on nykyäänkin paljon keskustelua ja eriäviä mielipiteitä herättävä aihe, se mahdollisti elokuvien mieshahmojen sekä maskuliinisuuden ristiriitaisten ja usein mahdottomien miehiin kohdistamien odotusten tutkimisen. Lisäksi analyysissä keskityttiin maskuliinisuuden sekä mieshahmojen representaatiohin valituissa elokuvissa.
Analyysissä tehdyt huomiot ja tulkinnat jäsenneltiin neljään kategoriaan, joista ensimmäinen keskittyi mieshahmojen keholliseen ilmentymiseen sekä hahmoja esittäviin näyttelijöihin. Toiseksi analyysi esittelee hahmojen fyysistä toimintaa ja erityisesti heidän harjoittamaa sekä heihin kohdistettua väkivaltaa. Kolmas kategoria keskittyy siihen, miten mieshahmot sijoittuvat suhteessa muihin hahmoihin sekä yhteiskuntaan ja sen maskuliinisuutta kohtaan luomien odotusten ja roolien suhteen. Lopuksi analyysi käsittelee hahmojen sisäistä kokemusta miehuudesta ja erityisesti millaisien ongelmien ja kriisien kanssa hahmot kamppailevat.
Tutkimuksen tuloksena ilmenivät useat maskuliinisuuden ristiriitaisuudet esimerkiksi miehiin kohdistettujen odotusten ja arvojen suhteen. Tämä näkyi erityisesti siinä minkälaiset mieshahmot ja heidän piirteensä esitettiin tavoiteltavina ja arvostettuina sekä puolestaan siinä, mikä esitettiin näiden vastakohtana. Elokuvat heijastivat myös kriisiä sekä hegemonisessa maskuliinisuudessa että miehen asemassa yhteiskunnassa ja perheessä isän ja aviomiehen roolissa. Eri kulttuureissa tuotettujen elokuvien välillä löytyi myös eroja esimerkiksi naisiin kohdistuvan väkivallan ja miesten välisten suhteiden esittämisessä sekä elokuvien poliittisessa sisällössä ja -korrektiudessa.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29556]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
“For how long will teachers endure?” : representations of teachers in newspaper headlines preand mid-pandemic
Kousa, Juha-Pekka (2023)Opettajat ovat ammattikuntana ryhmä, josta jokaisella on jonkinlaisia kokemuksia. Näiden kokemusten perusteella ihmiset luovat käsityksen siitä, millaisia opettajat ovat. Myös medialla on oma roolinsa eri ihmisryhmien, ... -
Representations of Taylor Swift in American online entertainment news articles
Lukander, Enni (2022)Diskurssit eli kielenkäyttötavat liittyvät vahvasti siihen, miten ihmiset hahmottavat todellisuutta sekä erilaisia ilmiöitä. Diskurssit siis rakentavat todellisuutta, mutta samaan aikaan niitä ympäröivä sosiaalinen ... -
Overlapping and boundary-breaking genders : representations of gender identity in Pirates of the Caribbean films
Saarnijoki, Salla (2020)Sukupuoli-identiteettejä on kuvattu erilaisissa teksteissä ja medioissa monella eri tavalla läpi historian. Osa representaatioista on säilynyt tiukemmin, kun taas osa on muuttunut ajan kuluessa ja tekstilajista toiseen. ... -
The representation of gender diversity in English and Swedish language textbooks in Finland
Koskinen, Suvi (2022)Oppikirjat sisältävät ideologioita ja käsityksiä sekä kielistä että kielten käyttäjistä. Sukupuolta esitetään oppikirjoissa monin eri tavoin, kuten kielen, kuvien ja hahmojen kautta. Oppikirjojen esittämät sukupuolen ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.