Amos Rexin opastusfilosofia : näkökulmia opastamiseen
Tekijät
Päivämäärä
2020Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tiivistelmä – Abstract
Maisterintutkielman tarkoituksena on tarkastella Amos Rex -taidemuseon opastusfilosofiaa, sen taustoja ja käytänteitä. Tämän esimerkin avulla pyrin tutkielmassa muodostamaan kokonaiskuvan museo-oppaan ammattitaitoon kuuluvista erilaisista rooleista, jotka toteutuvat opastuksilla suhteessa yleisöön. Opastamisen yhteys tilakokemukseen on tarkastelun kannalta yksi keskeisitä näkökulmista.
Tutkielman tavoitteena on muodostaa keskustelunomainen vuoropuhelu lähdekirjallisuuden tarjoaman aineiston, tutkijan oman kokemuksen ja opastusfilosofian tarjoamien näkökulmien välille. Tutkimuskysymyksiä on kolme: Mikä on opastusfilosofian merkitys ja tavoite? Millaisia ammatillisia rooleja oppaalla on? Kuinka opastaminen liittyy tilakokemukseen?
Tutkielma on toteutettu teemoitteluun pohjautuvan analyysin avulla. Tutkimuskohteena on Amos Rex -taidemuseon opastusfilosofia. Aineisto koostuu teoreettiseen aineistoon ja käytännön kokemukseen pohjautuvista näkemyksistä sekä kirjallisuudesta, jonka avulla tutkimuskohteen taustaa ja motiiveja kartoitetaan. Menetelmänä tutkimuskohteen analysoinnissa käytän avoimen vuoropuhelun käsitettä. Teoreettisena viitekehyksenä tutkielmassa ovat keskeisinä metodologisina käsitteinä moniäänisyys, yksilöllinen kokemus ja improvisaatio. Näiden käsitteiden merkityssisällöt muodostavat pohjan opastusfilosofian analyysille. Analyysin apuna käytän Mark Schepin johtaman tutkimusprojektin julkaisua Guiding is a Profession: The Museum Guide in Art and History Museums, jossa esitettyjen tulosten avulla on mahdollista arvioida opastusfilosofian pohjalta eriytettyjä oppaalle kuuluvia erilaisia ammatillisia rooleja.
Tutkielman tulokset osoittivat, että Amos Rex -taidemuseon opastusfilosofia antaa esimerkin monipuolisesta oppaan ammatinkuvasta. Sen merkitys osoittautui keskeiseksi oppaan erilaisia ammatillisia rooleja analysoidessa. Opastusfilosofian analysointi osoitti, että sen tavoitteena on palvella sekä opasta, yleisöä että museota. Laajemmin opastusfilosofian edustamat arvot välittyvät oppaan kautta yhteisölliselle ja yhteiskunnalliselle tasolle.
Tutkielman perusteella voidaan päätellä, että oppaan työ pohjautuu ensisijaisesti toimivan ja avoimen vuorovaikutuksen luomiseen museokävijöiden kanssa. Oppaan ammatillisiin rooleihin kuuluu yksilöllisen persoonan, asiantuntijuuden ja tiedonvälityksen, tarinankerronnan sekä mahdollistamisen (facilitator) toteuttamista.
Tutkimuksen toteutumisen haasteena oli COVID-19 -pandemian aiheuttama museoiden sulkeminen, minkä takia en päässyt keräämään alkuperäisen suunnitelman mukaista aineistoa Amos Rex -taidemuseosta. Tutkimus toteutui tästä huolimatta tukeutuen tutkimuskohteen laajempaan analyysiin ja kirjalliseen aineistoon.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29493]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Kävijät, kokijat, kokemukset: Museologinen tutkimus Siffin senioriklubista taidemuseon keskiössä
Hannula, Leena (Jyväskylän yliopisto, 2019) -
Hyppy museokynnyksen yli : empiirinen tutkimus taidemuseoiden asenteellisesta saavutettavuudesta sekä kuulumisen kokemuksista
Suhonen, Laura (2023)Millaisia ennakkoasenteita Suomen taidemuseoihin nykypäivänä kohdistuu, ja millaisia vaikutuksia koetuilla asenteilla on taidemuseoiden saavutettavuuteen sekä ihmisten kuulumisen kokemuksiin taidemuseoissa? Entä millaisin ... -
Pelillisten elementtien käyttö Suomen museoissa vuonna 2021
Perttu, Soli (2021)Opinnäytetyö tarkastelee suomalaisten museonäyttelyiden yleisötyössä käytettäviä pelejä ja pelillistämisen elementtejä. Tutkimusmateriaali koostuu yleisötyöstä vastaaville museotyöntekijöille lähetetyn kyselyn vastauksista. ... -
Taidekokemus muuttuu kuvaksi : taidemuseon työpajassa syntyvän lasten taiteen tallentamisen nykytila ja mahdollisuudet
Kirsi, Verna (2020)Tutkielmassani selvitän taidemuseokontekstissa syntyvän lasten taiteen tallentamisen nykytilaa ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. Tarkastelun keskiössä on museoiden tarjoama työpajatoiminta, jonka yhteydessä taidetta ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.