University of Jyväskylä | JYX Digital Repository

  • English  | Give feedback |
    • suomi
    • English
 
  • Login
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  • JYX
  • Opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat
  • View Item
JYX > Opinnäytteet > Pro gradu -tutkielmat > View Item

Suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden sosiaalinen pääoma ja ruokakäyttäytyminen

Thumbnail
View/Open
549.6 Kb

Downloads:  
Show download detailsHide download details  
Authors
Reuter, Josefin
Date
2020
Discipline
TerveyskasvatusHealth Education
Copyright
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.

 
Tässä määrällisessä pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin suomalaisten alle 25-vuotiaiden omassa taloudessa asuvien korkeakouluopiskelijoiden sosiaalisen pääoman ja ruokakäyttäytymisen välisiä yhteyksiä. Aineistona käytettiin Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) vuoden 2016 korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen aineistoa. Aineisto koostui yhteensä 3114 opiskelijasta, joista tämän tutkimuksen aineistoon kuuluivat 1231. Sosiaalista pääomaa tarkasteltiin sosiaalista tukea, yhteenkuuluvuutta ja sosiaalista aktiivisuutta käsittelevien kysymysten ja väittämien avulla. Ruokakäyttäytymistä puolestaan terveyttä edistävän ruokavalion toteutumisella. Aineistoa analysoitiin ristiintaulukoinnilla, χ²-testillä sekä kahden riippumattoman otoksen t-testillä. Tulokset osoittivat aiempien tutkimusten kaltaisesti, että on viitteitä sosiaalisen pääoman ja ruokakäyttäytymisen välisestä yhteydestä, vahvemman sosiaalisen pääoman omaavilla näyttäisi olevan myös terveellisempi ruokavalio. Sosiaalisen pääoman kaikki komponentit (sosiaalinen tuki, yhteenkuuluvuus ja sosiaalinen aktiivisuus) olivat tulosten mukaan yhteydessä ruokakäyttäytymiseen koko aineistossa. Kun tarkasteltiin sosiaalisen pääoman yhteyttä ruokakäyttäytymiseen sukupuoli- ja koulutussektoreittain, yhteyttä löydettiin naisilla, miehillä ja yliopisto-opiskelijoilla. Myös sukupuolella ja korkeakoulusektorilla oli yhteys ruokakäyttäytymiseen, naiset ja yliopisto-opiskelijat söivät terveellisemmin kuin miehet ja AMK-opiskelijat. Lisää tutkimuksia tarvitaan ymmärtämään sosiaalisen pääoman ja ruokakäyttäytymisen välisiä yhteyksiä paremmin, mutta ilmiötä olisi hyvä ottaa huomioon, kun suunnitellaan interventioita suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden ruokakäyttäytymisen parantamiseksi. Edistämällä opiskelijoiden ruokakäyttäytymistä voidaan mahdollisesti pitkällä aikavälillä edistää koko väestön ruokakäyttäytymistä ja siten terveyttä. ...
 
In this quantitative master’s thesis, the relation between social capital and food behaviour was examined among under 25-year old Finnish higher education students living on their own. The Finnish Student Health Service’s (FSHS) material from the 2016 Finnish Student Health Survey was used as research material for this study. The whole material consisted of 3114 students and the material for this study was a total of 1231 students. Social capital was investigated with questions and statements dealing with social support, social belonging and social activity. Food behaviour on the other hand was investigated by how well the students fulfilled a health promoting diet. The material was analysed wit crosstabs, χ²-test and independent samples t-test. The results showed similarly to previous research that there seems to be a relation between social capital and food behavior. Stronger social capital seems to be related to a healthier diet. When looking at the whole material for this research all components of social capital (social support, sense of belonging and social activity) had a relation with food behaviour. When the relations where examined separately by gender and student-sector the results showed that relations where only found for women, men and university-students. Also gender and studentsector where related to food behaviour. Women and university students had a healthier diet than men and students from universities of applied sciences. More research is needed to examine these relationships further, but this phenomenon would be good to take into consideration when planning interventions for improving Finnish students’ diet. Improving the diet of higher education students might also improve diet and overall health of the whole population on a long-term basis. ...
 
Keywords
korkeakouluopiskelijat ruokakäyttäytyminen opiskelijat ruokatottumukset sosiaalinen pääoma ravitsemuskäyttäytyminen terveyden edistäminen
URI

http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202006265130

Metadata
Show full item record
Collections
  • Pro gradu -tutkielmat [24542]

Related items

Showing items with similar title or keywords.

  • Sedentaaristen korkeakouluopiskelijoiden fyysinen aktiivisuus : tuloksia vuoden 2016 Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja terveyskäyttäytymistutkimuksesta 

    Spring, Linda (2022)
    Korkeakouluopiskelijat istuvat vuorokaudessa keskimäärin yli 7 tuntia, jota pidetään terveyden kannalta haitallisena. Fyysisellä aktiivisuudella voidaan vähentää mielenterveyden sekä tuki- ja liikuntaelimistön oireita, ...
  • Brief Remote Intervention to Manage Food Cravings and Emotions during the COVID-19 Pandemic : A Pilot Study 

    Devonport, Tracey; Chen-Wilson, Chao-Hwa (Josephine); Nicholls, Wendy; Robazza, Claudio; Cagas, Jonathan Y.; Fernández-Montalvo, Javier; Choi, Youngjun; Ruiz, Montse C. (Frontiers Research Foundation, 2022)
    As a result of the COVID-19 pandemic people have endured potentially stressful challenges which have influenced behaviours such as eating. This pilot study examined the effectiveness of two brief interventions aimed to ...
  • Parental Self-Efficacy and Child Diet Quality between Ages 2 and 5 : The STEPS Study 

    Tarro, Saija; Lahdenperä, Mirkka; Junttila, Niina; Lampimäki, Antti; Lagström, Hanna (MDPI AG, 2022)
    Parental self-efficacy (PSE), a measure of the subjective competence in the parental role, has been linked with child well-being and health. Research on the influence of PSE on child eating habits is scarce, and the few ...
  • Perheen ruokailuun liittyvien käytäntöjen yhteys kasvisten syömiseen 13- ja 15-vuotiailla nuorilla : WHO-Koululaistutkimus 

    Hämylä, Riikka (2012)
  • LASERI-seurantatutkimus: Liikunta-aktiivisuus lapsuudesta aikuisuuteen ja sen yhteydet muihin elintapoihin 

    Lounassalo, Irinja; Salin, Kasper; Palomäki, Sanna; Yang, Xiaolin; Rovio, Suvi; Telama, Risto; Raitakari, Olli; Tammelin, Tuija; Hirvensalo, Mirja (Liikuntatieteellinen Seura ry, 2018)
    LASERI-tutkimuksessa kartoitetaan nyt, miten liikunta-aktiivisuus elämän eri vaiheissa on yhteydessä muihin elintapoihin. Voisiko liikuntaaktiivisuuden lisääntyminen olla reitti esimerkiksi parempiin ravintotottumuksiin ...
  • Browse materials
  • Browse materials
  • Articles
  • Conferences and seminars
  • Electronic books
  • Historical maps
  • Journals
  • Tunes and musical notes
  • Photographs
  • Presentations and posters
  • Publication series
  • Research reports
  • Research data
  • Study materials
  • Theses

Browse

All of JYXCollection listBy Issue DateAuthorsSubjectsPublished inDepartmentDiscipline

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics
  • How to publish in JYX?
  • Self-archiving
  • Publish Your Thesis Online
  • Publishing Your Dissertation
  • Publication services

Open Science at the JYU
 
Data Protection Description

Accessibility Statement

Unless otherwise specified, publicly available JYX metadata (excluding abstracts) may be freely reused under the CC0 waiver.
Open Science Centre