dc.description.abstract | Euroopan Unionissa tuli 2016 voimaan Saavutettavuusdirektiivi (EU) 2016/2102. Saavutettavuusdirektiivin toteuttamiseksi Suomessa säädettiin Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019. Lain mukaan ”Digitaalisten palvelujen tietosisältöjen on täytettävä saavutettavuusvaatimukset, kun tietosisältö on palvelun käyttäjien saatavilla.” (1). Käytännössä saavutettavuusvaatimusten täyttäminen tarkoittaa Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 ohjeiden AA-tason vaatimusten toteuttamista, muutamin poikkeuksin (2). Julkisen sektorin toimijoiden, myös korkeakoulujen, kaikkien julkisten verkkosivujen tulee olla vaatimusten mukaisia 23.9.2020 mennessä. (1).
Direktiivi, uudet vaatimukset ja tekniset ohjeet saattavat monesta tuntua raskaille omaksua. Toisaalta ohjeistuksen ja saavutettavien verkkosivujen tarve on tiedostettu jo 90-luvulla (3). Direktiiviin päädyttiin vasta, kun julkishallinnon sivujen esteet eivät monista kannustavista EU-aloitteista huolimatta poistuneet.
Lain lähtökohtana on edistää vammaisten henkilöiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia käyttää digitaalisia palveluja (1). Samalla saavutettavuuteen keskittyvä tutkimus ja kehittäminen hyödyttävät kaikkia, varsinkin palvelujen käyttäjiä, joilla on esimerkiksi verkkoyhteyksiin, laitteisiin, ympäristön ääni- tai valaistusolosuhteisiin liittyviä tilannekohtaisia rajoitteita (4).
Digitaalisen saavutettavuuden toteuttaminen vaikuttaa käytännössä monien tehtäviin myös korkeakouluissa. Moni laatii sisältöjä verkkosivuille, sähköisille oppimisalustoille tai jaettavaksi tiedostomuodossa eri yhteyksissä. Toivomme voivamme osaltamme auttaa saavutettavien verkkopalvelujen toteuttamisessa ja siksi kartoitimme korkeakoulujen kotisivujen saavutettavuutta helmikuussa 2020. | fi |