Ähtärin Hotelli Mesikämmen : merkitysanalyysi vuonna 1976 valmistuneesta matkailuhotellista
Tutkimuskohteena on Ähtäriin vuonna 1976 valmistunut Hotelli Mesikämmen, joka kuuluu Ähtärin Eläinpuiston ympäristöön. Maisterintutkielman tavoitteena on selvittää kohteen historiaa, siihen liittyviä konteksteja, kulttuuriympäristöarvoja sekä merkityksiä arvojen taustalla. Tutkimusmenetelmänä ja tutkielman runkona toimii Suomen museoliiton merkitysanalyysimenetelmä. Merkitysanalyysimenetelmä on kehitetty erityisesti museokokoelmien arvonmäärityksen avuksi, mutta tässä tutkielmassa sitä sovelletaan edelleen alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan olevan kohteen merkitysten arviointiin.
Tutkielman aineisto on hyvin moninaista ja se sisältää kirjallisuuden lisäksi muun muassa rakennuspiirustuksia, valokuvia, verkkolähteitä, sanomalehtilähteitä, aikakauslehtiartikkeleita, opinnäytetöitä ja itse Hotelli Mesikämmenen ympäristöineen.
Hotelli Mesikämmen on museologisesta näkökulmasta aiemmin tutkimaton kohde. Tutkielmassani selviää, että hotelli liittyy historiallisesti teollistumisen jälkeiseen yhteiskuntarakenteen muutokseen, palveluelinkeinojen kehitykseen, 1960 ja 1970 lukujen korpihotelli-ilmiöön, arkkitehtien Timo ja Tuomo Suomalaisen uraan, Ähtärin matkailukehitykseen sekä Kantaravintolat Oy:n toimintaan.
Museologisena todistekappaleena Hotelli Mesikämmen on autenttinen kohde, joka välittää kulttuurisia ja historiallisia arvoja ja merkityksiä yli neljänkymmenen vuoden ajalta. Erityisen tärkeä hotelli on maakunnallisesti, sillä se on edelleen merkittävin Etelä-Pohjanmaalla toimivista matkailu- ja majoitustoiminnan kohteista. Ähtärin kaupungille eläinpuiston alue hotelleineen on hyvin arvokas taloudellisesti ja yhteisöllisesti. Arkkitehtuurikohteena rakennus edustaa ekspressionistista modernismia, joka on maassamme melko harvinainen tyylisuunta. Rakennustaiteellinen harvinaisuus nostaa kohteen arvoa. 1970-luvun matkailuhotellina Hotelli Mesikämmen on hyvin tyypillinen korpihotellikohde, jollaisia syntyi kaupunkien ulkopuolelle ympäri Suomen. Se on siis hyvä esimerkki aikansa hotellirakentamisesta.
Merkitysanalyysi osoittaa, että Hotelli Mesikämmeneen liittyviä arvoja voi suojella turvaamalla hotellitoiminnan jatkuvuus ja huoltamalla kohdetta hallitusti merkityksiä vaalien.
Hotelli Mesikämmen ja siihen liittyvät ilmiöt ja tapahtumat tarjoavat paljon mahdollisuuksia jatkotutkimukselle monesta eri näkökulmasta. Lisäksi hotellirakennusta voisi hyödyntää modernina korjauskohteena. Näin sen avulla voisi löytää uudenlaisia konservointi- ja korjausmetodeja, joita pystyttäisiin soveltamaan muissa saman tyyppisissä korjauskohteissa.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29743]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Yksilön merkitys rakennetun kulttuuriympäristön säilyttämisprosessissa : suojelukohteena Vanha Porvoo
Holmberg, Tanja (2022)Maisterintutkielmassani tarkastelen yksilön merkitystä rakennetun kulttuuriympäristön säilyttämisprosessissa. Arvokasta, vanhaa rakennuskantaa voidaan suojella asemakaava-alueilla ensisijaisesti maankäyttö- ja rakennuslakiin ... -
Vuorovaikutuksen merkitys kuntoutujalle hevosavusteisessa kuntoutuksessa : fenomenologinen tutkimus
Mattila, Minna (2019)Hevosavusteisessa kuntoutuksessa vuorovaikutus on merkittävä osa toimintaa. Kuntoutumisprosessissa vuorovaikutuksella voidaan tukea kuntoutujaa tunnistamaan toimintakykynsä edellytyksiä, soveltamaan niitä omaan arkeensa ... -
Museot muuttivat kauppakeskuksiin : katsaus uudenlaiseen museoympäristöön
Pesari, Riina (2022)Vuosien 2019‒2020 aikana Suomessa yhteensä viisi museota aloitti toimintansa kauppakeskusympäristössä. Näistä museoista Mikkelin taidemuseo, Hyvinkään kaupunginmuseo ja Helinä Rautavaaran museo toimivat eri paikassa ennen ... -
Syvällä sydänmaassa : Yrjö Blomstedtin ja Victor Sucksdorffin Kainuu
Lonkila, Helena (University of Jyväskylä, 2016)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.