Esikoululaiset aktiivisina osallistujina kouluun siirtymässä Suomessa
Tekijät
Päivämäärä
2019Pääsyrajoitukset
Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat..
Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tutkielmassa tarkasteltiin esikoulusta kouluun siirtymävaihetta esikoululaisten näkökulmasta. Pääpaino oli luokanopettajan roolissa siirtymässä – tutkielmassa selvitettiin, mitä esikoululaiset odottavat ja toivovat tulevalta 1. luokan opettajaltaan eli millainen on heidän toiveopettajansa. Lisäksi pohdittiin, mihin esikoululaisten kyseiset vastaukset pohjautuivat. Tutkielman tavoitteena oli kerätä tietoa ja kehittää siirtymävaihetta lasten näkökulmasta. Teoriaosuudessa käsiteltiin koulusiirtymää aiempien tutkimustulosten lisäksi muun muassa Bronfenbrennerin ekologisen teorian avulla.
Tutkimusosio toteutettiin laadullista tutkimusmenetelmää käyttäen. Aineisto koostui 14 päiväkodin yhteydessä esikoulussa olleen lapsen haastatteluista ja toiveopettajapiirustuksista. Molemmat aineiston osat analysoitiin sisällönanalyysiä hyödyntäen.
Esikoululaiset toivoivat ja odottivat, että tuleva 1. luokan opettaja antaa heille läksyjä, ylläpitää järjestystä luokassa ja auttaa kaverisuhteissa. Lisäksi he odottivat, että opettaja on suuttumaton, hyvin käyttäytyvä, reipas ja hauska. Piirustukset tukivat haastattelussa mainittuja toiveita: niissä on nähtävissä värikäs, pirteän oloinen ja iloinen opettaja, jolla on kädet ystävällisen vastaanottavaisesti levällään. Odotusten ja toiveiden taustalla vaikutti – sekä positiivisesti että negatiivisesti – erityisesti lasten kokemus esikoulun aikuisista.
Siirtymävaiheen kehittämistä ajatellen luokanopettaja voisi vastata lasten odotuksiin pukeutumalla värikkäästi, olemalla kohtelias ja hauska, huomioimalla lapset yksilöinä ja panostamalla erityisesti kouluun tutustumispäivän sisältöön.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29556]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Esiopetuksen opettajien ja lasten kokemuksia varhaiskasvatuspäivän aikaisten siirtymien sujumisesta
Koskela, Sonja; Lehto, Lumi (1971)Tässä tutkimuksessa tutkimme suomalaisten esiopetuksen opettajien sekä -oppilaiden kokemuksia varhaiskasvatuspäivän aikaisiin siirtymiin liittyen, sekä esiopetuksen opettajien hyödyntämiä pedagogisia ratkaisuja ja apukeinoja ... -
Eskarista epuksi, alakoulusta yläkouluun : vanhempien kokemuksia oman lapsensa perusopetuksen siirtymävaiheesta
Heikkinen, Päivi; Peltola, Heli (2008) -
Kouluun kiinnittymisen muutokset siirryttäessä alakoulusta yläkouluun
Vainio, Anni; Jukko, Miia (2015)Jukko, Miia ja Vainio, Anni. 2015. Kouluun kiinnittymisen muutokset siirryt-täessä alakoulusta yläkouluun. Erityispedagogiikan pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto. Kasvatustieteiden laitos. Tämän tutkimuksen ... -
Toiminnallinen kouluun kiinnittyminen ala- ja yläkoulun nivelvaiheessa
Koivu, Eerikki (2016)Tässä tutkimuksessa selvitettiin oppilaiden yläkoulun 7. luokalla raportoimaa toiminnallista kiinnittymistä ja sitä mahdollisesti ennustavia alakoulun 6. luo-kan tekijöitä. Ala- ja yläkoulun välisen nivelvaiheen tutkiminen ... -
Opettajien käsityksiä esi- ja alkuopetuksen yhteistyöstä
Torppala, Anu (2017)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.