Projektinhallinta potilastietojärjestelmän käyttöönottoprojekteissa
Tekijät
Päivämäärä
2019Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tässä tutkielmassa selvitetään, mitä tulee ottaa huomioon suomalaisten säh-köisten potilastietojärjestelmien käyttöönottoprojekteissa sekä minkälaisia haasteita käyttöönotossa voi tulla, koska potilastietojärjestelmiä kehitetään jat-kuvasti lainsäädäntöjen sekä Kelan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) määritelmien mukaisesti. Kela, THL sekä lainsäädäntö ohjaavat kehitys-tä antamalla toimintojen määritelmiä, mutta myös kansallisia vaatimuksia sekä aikatauluja.
Tutkimuksen tekeminen on aloitettu laajalla aineiston haulla niin tieteelli-sistä artikkeleista, kirjallisuudesta, Suomen lainsäädännöstä sekä Kelan ja THL:n materiaaleista.
Tutkimuksessa perehdytään ensin yleisesti projektinhallintaan, sekä sii-hen miten eri tavoin projektinhallintaa on määritelty. Vaikka projekteista on useita erilaisia määritelmiä, löytyy määritelmistä myös yhteisiä piirteitä. Pro-jektilla tulee olla alku ja loppu, näiden välillä tulee suorittaa erilaisia tehtäviä, joiden avulla päästään tavoitteeseen. Kappaleessa perehdytään myös projek-tien erilaisiin hallintamalleihin, joita käytetään erilaisissa projekteissa. Kolman-nessa kappaleessa kuvataan käyttöönottoprosessia sekä asiakkaan että järjes-telmäntoimittajan näkökulmasta. Käyttöönottoprosessin ja projektinhallinta nivotaan yhteen terveydenhuollon viitekehyksessä, johon vaikuttaa Suomen lainsäädäntö.
Tutkimuksen aikana selvisi, että terveydenhuollossa käyttöönottoprojek-tit ovat haastavia toteuttaa onnistuneesti, koska potilastietojärjestelmät ovat monialaisia ammattilaisten järjestelmiä. Samassa potilastietojärjestelmässä voi olla kymmenien erikoisalojen tarvitsemia toiminnallisuuksia, sekä näiden lisäk-si laskutus. Koska potilastietojärjestelmät ovat erittäin laajoja kokonaisuuksia käyttöönotettavien toiminnallisuuksien laajuus vaikuttaa projektin hallintaan. Osataanko projektin alussa tehdä tarvittavan laajat määritelmät käyttöönotet-tavista toiminnallisuuksista vai huomataanko kesken projektin, että jokin toi-minnallisuuden määrittelyt ovat unohtuneet.
Asiasanat: Sähköinen potilastietojärjestelmä, projektinhallinta, käyttöönotto-projekti
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [5329]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Kehitystiimin motivointi ja projektin onnistuminen
Ioannidis, Nikolaos (2023)Tässä tutkimuksessa perehdytään siihen, miten ohjelmistokehitystiimiä voidaan motivoida ja kuinka se voisi osallistua tietoteknisen projektin suunnitteluvaiheeseen aktiivisesti. Käytännön työn tekijöiden osaamisen hyödyntäminen ... -
Sosiaalinen media projektin johtamisessa
Riihisaari, Janni (2015) -
Miksi IT-projektit epäonnistuvat? : kriittisten menestystekijöiden arviointi
Ilkka, Kasperi (2022)IT-projekteille on tunnusomaista niiden monimutkaisuus ja korkea epäonnistumisaste. Epäonnistumiseen vaikuttavat useat eri tekijät ja vaikka niitä on opittu tunnistamaan paremmin, ilmenee IT-projektien toteuttamisessa ... -
CRM-järjestelmän käyttöönoton jälkeiset omaksumishaasteet ja muutosvastarinta loppukäyttäjän näkökulmasta
Pohjakallio, Santeri (2022)Tässä kandidaatin tutkielmassa pureudutaan CRM-järjestelmien käyttöönoton jälkeisiin omaksumishaasteisiin ja muutosvastarintaan järjestelmän loppukäyttäjän näkökulmasta. Tutkimusongelmaan haetaan vastauksia kuvailevan ... -
Supporting the success of an information systems project : viewpoints on education and replacement of the project manager
Pirhonen, Maritta (University of Jyväskylä, 2013)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.