Muutoksen juoksupyörässä : museot 2010-luvun maailmassa
Tekijät
Päivämäärä
2019Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Museoita pidetään tyypillisesti tallentamisen ja säilyttämisen organisaatioina, joiden oma toimintakin edustaa ennemmin pysyvyyttä kuin muuttumista trendien mukana. 2000-luvulla tämä on kuitenkin muuttunut. Tutkielmani tarkoitus on selvittää, mikä on johtanut siihen, että useat isot suomalaiset museot ovat käynnistäneet muutosprosessin, millaisia myötävaikuttajia ja vastavoimia näillä muutoksilla on ollut ja miten muutokset ovat onnistuneet.
Tutkielman teoreettinen tausta kytkeytyy uuden museologian ajatuksiin museosta toisaalta yhteisöllisenä ja epäformaalina, toisaalta yhteiskunnan ajankohtaisiin kysymyksiin linkittyvänä ja kantaaottavana paikkana. Toisen teoreettisen näkökulman tarjoaa kriittinen kulttuuriteoria, jonka kautta pohdin museon roolia vallankäyttäjänä, merkitysten tuottajana sekä osana kulttuuriteollisuutta.
Tutkimusmenetelmänä käytän semiotiikkaa, tarkemmin sanoen Roland Barthesin viiden koodin mallia. Näiden koodien avulla pyrin löytämään eri näkökulmia ja merkityksiä aineistosta, joka koostuu kolmen museonjohtajan sekä neljän museossa työskentelevän asiantuntijan teemahaastatteluista. Kaikki haastateltavat työskentelevät museoissa, jotka ovat käyneet läpi perusteellisen muutosprosessin 2010-luvulla.
Tutkielmani keskeinen tulos on, että muutosprosessit näyttävät vievän museoita samaan suuntaan, vaikka jokainen niistä sanoo hakeneensa muutoksella omaa, muista poikkeavaa identiteettiä ja paikkaa museokentällä. Tämä yhteinen suunta vie museoita samalla lähemmäs uuden museologian periaatteiden mukaista museota. Muutosprosesseille yhteisiä piirteitä ovat myös ulkoinen paine, joka on lopulta johtanut muutoksen käynnistymiseen, halu toteuttaa muutos omatoimisesti tai ainakin projektin johto omissa käsissä pitäen sekä suhteellisen nopealla aikataululla.
Muutosprosessit ovat vaikuttaneet museoissa lähes kaikkiin toimintoihin. Toinen keskeinen tutkielmani tulos on, että muutos näyttää museonjohtajien näkökulmasta olleen toimintoja selkeyttävä. Asiantuntijat puolestaan näkevät positiivisen kehityksen lisäksi muutoksen nurjat puolet, henkilöstön väsymisen ja uusiin toimintatapoihin liittyvän epävarmuuden.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29556]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Mikä kuuluu museoon? : esinekokoelmien kartutusaikeet ja niiden toteutuminen kolmessa museossa
Alén, Vesa (2018)Tutkielman tavoitteena on vertailla kulttuurihistoriallisten museoiden esinekokoelmien tosiasiallista kartuntaa julkilausuttuihin kartutustavoitteisiin. Aineistona on käytetty Kymenlaakson museota, Pohjanmaan museota ja ... -
Voiko museo toimia markkinaehtoisesti? : yrityspohjainen musiikkimuseo Fame esimerkkinä markkinaistumisesta museokentällä
Laukkoski, Helena (Westermarck-seura, 2024)Musiikkimuseo Fame avautui yleisölle lokakuussa 2019. Alkuun odotukset uuden museon suosiosta olivat korkealla ja museon yritysmuotoisuus herätti kiinnostusta. Lupaavasta alusta huolimatta museo sulki ovensa vain noin kolme ... -
ICOM:in museotyön eettisten sääntöjen rooli suomalaisessa museotyössä
Tuominen, Miamari (2023)Tässä tutkielmassa käsitellään ICOM:in määrittelemien museotyön eettisten sääntöjen vaikutusta suomalaisessa museotyössä ja millaista keskustelua sääntöihin on kohdistettu. Tutkielmassa selvitetään myös ICOM:in museotyön ... -
Kohti museoammattia : museologian opintoja ja opetusta Jyväskylän yliopistossa
Malmisalo-Lensu, Anne-Maija; Mäkinen, Minna (Suomen Kotiseutuliitto, 2022) -
Eräänlaisia supernaisia ja -miehiä : konservaattoreiden jatko-opinnot Jyväskylän yliopistossa
Lonkila, Helena; Hanka, Heikki (Suomen Kotiseutuliitto, 2022)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.