Esteettömyys digitaalisissa ympäristöissä kielellisten erityisvaikeuksien näkökulmasta
Päivämäärä
2019Pääsyrajoitukset
Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat..
Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Yhteiskunnan palvelut ovat siirtyneet digitaalisiin ympäristöihin, joissa kaikkien kansalaisten pitäisi pystyä asioimaan. Tämän vuoksi digitaalisten palveluiden tulee olla esteettömiä kaikille käyttäjille. Tutkimuksessa tarkastellaan digitaalisten ympäristöjen esteettömyyttä kielellisten erityisvaikeuksien (SLI) näkökulmasta. Tavoitteena oli selvittää, miten tutkimukseen osallistuneet SLI-nuoret määrittävät esteettömyyden ja millaisilla ratkaisuilla mielen hyvinvoinnin verkkosivustoista tai sovelluksista voitaisiin heidän mielestään tehdä esteettömämpiä.
Tutkimus toteutettiin etnografisena tapaustutkimuksena SLI-nuorista koostuvassa oppilasryhmässä (n=6). Nuoret osallistuivat työpajoihin, joiden aiheina olivat mielen hyvinvointi, esteettömyys sekä digitaaliset ympäristöt ja joissa suunniteltiin esteetöntä mielen hyvinvoinnin digitaalista palvelua.
Nuoret kuvasivat esteettömyyden mahdollisuudeksi tehdä haluamiaan asioita sekä kasvaa ja kehittyä aikuisuuteen. Heidän mukaansa esteettömyyttä voidaan tuottaa tukipalveluilla, kuten opetusjärjestelyillä tai kuntoutuksella. Nuorten mielestä digitaalisten palveluiden esteettömyyttä lisäisi sivustojen selkeys ja turvallisuus sekä relevantin ja luotettavan tiedon helppo löytäminen.
Sivustoja voitaisiin selkeyttää yksinkertaisilla kirjasintyypeillä sekä lisäämällä tekstiä täydentäviä kuvia ja selkokieltä. Sivustojen sääntöjen noudattamisen valvonta parantaisi turvallisuuden tunnetta. Oleellisen tiedon löydettävyyttä helpottaisi tiedon jakaminen erilaisiin kategorioihin. Tiedon tulisi myös olla luotettavaa eli esimerkiksi asiantuntijan tuottamaa.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29545]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Esteettömyys digitaalisissa ympäristöissä kielellisten erityisvaikeuksien näkökulmasta
Autere, Nelli; Talvinen, Anniina; Hankala, Mari; Pöysä-Tarhonen, Johanna (Niilo Mäki Instituutti, 2019)Digitalisoitumisen myötä monet arjessa tarvittavat tiedot ja palvelut ovat siirtyneet teknologiaympäristöihin, joiden käyttö vaatii digitaalista lukutaitoa. Tutkimuksessa tarkasteltiin digitaalisten ympäristöjen ... -
Kielellinen erityisvaikeus - ei pelkästään kielellisten taitojen ongelma
Heikkinen, Elisa; Ukkola, Soile; Leppänen, Paavo H.T.; Kunnari, Sari (Puheen ja kielen tutkimuksen yhdistys, 2016)Kielellisen erityisvaikeuden ajatellaan olevan ensisijaisesti kielellisten taitojen ongelma. On kuitenkin todennäköistä, että kielelliseen erityisvaikeuteen liittyy myös ei-kielellisiä vaikeuksia. Tämän artikkelin ... -
Kirjallisuudesta ja sen lukijoista digitaalisissa ympäristöissä
Piippo, Laura; Roine, Hanna-Riikka (Eurooppalaisen filosofian seura ry, 2020) -
Kirjallisuus ja sen tutkimus digitaalisissa ympäristöissä
Roine, Hanna-Riikka; Piippo, Laura (Kirjallisuudentutkijain seura, 2021)Artikkeli keskittyy digitaalisen ympäristöllisyyden käsitteeseen kirjallisuudentutkimuksen näkökulmasta. Ympäristöllisyydellä viittaamme digitaalisen teknologian luomiin olosuhteisiin, jotka ympäröivät ja muovaavat erilaisia ... -
Perspective of small enterprises : how web analytics are used by Finnish online retailers?
Pirinen, Esra (2018)Yritysten on tärkeää seurata ja ymmärtää asiakkaiden toimintaa verkossa, jotta osataan tehdä liiketoiminnan ja markkinoinnin kannalta hyödyllisiä päätöksiä. Erilaisten analytiikkatyökalujen avulla datan kerääminen ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.