Taiteilijajäämistöjen haasteet : esimerkkitapauksena Liisi Beckmannin jäämistö
Tekijät
Päivämäärä
2018Pääsyrajoitukset
Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyöasemalta.
Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tutkielmani tavoitteena on taiteilija ja muotoilija Liisi Beckmannin taiteilijajäämistön kautta tuoda esiin erityispiirteitä ja haasteita, joita fyysisiin taiteilijajäämistöihin ja niiden käsittelyyn yleisesti liittyy. Lisäksi tutkin mahdollisuuksia taiteilijajäämistöjen käsittelyprosessien kehittämiseen, ja tarkastelen museoiden, arkistojen ja taiteilijajärjestöjen roolia tähän liittyen.
Tärkeää aineistoa tutkielmassani ovat taiteilija Liisi Beckmannin taiteilijajäämistö ja siihen kuuluvat taideteokset. Tutkielmani yksi osa on inventointiprosessi, jossa inventoin otannan Liisi Beckmannin taiteilijajäämistön teoksista. Otannan teosten tunnistevalokuvien kuvaaminen ja luettelointi on osa inventointiprosessia. Keskeinen lähde tutkielmaani varten ovat olleet toteuttamani asiantuntijahaastattelut. Tutkielmani sisältää myös Liisi Beckmannin lyhyen biografian.
Beckmannin taiteilijajäämistön käsittely ja taideteosten inventointiprosessi toi esiin monia erityispiirteitä ja haasteita, joita on mahdollista nähdä muissakin taiteilijajäämistöissä. Taiteilijajäämistö on kokonaisuutena ainutlaatuinen, koska arkistoaineisto ja teokset kertovat taiteilijan luomisprosessista ja taiteellisesta tuotannosta laajemmin kuin esimerkiksi pelkät taideteokset. Taiteilijajäämistön seulonnassa olisi otettava huomioon yhteydet arkistoaineiston ja taideteosten välillä.
Museoiden ja arkistojen olisi hyvä toimia sekä asiantuntijoina että koordinoijina taiteilijajäämistöjen käsittelyä ja organisointia koskevissa asioissa. Suomessa olisi tarve fyysisten taiteilijajäämistöjen käsittelyä koskevalle kansalliselle ohjeistukselle. Hyvä olisi, jos taiteilijajärjestöjen, taidemuseoiden ja arkistojen toimesta toteutettaisiin ohjeistusta sekä perikunnille että ennakoivasti taiteilijoille.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29564]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Seurakuntien arvo- ja taide-esineiden dokumentointi
Pollari, Krista (2009) -
Pelimannin soiva sydän : arkistotieteellisen ajattelun paradigmat musiikkiarkistoinnissa: tapausesimerkkinä Kansanmusiikki-instituutti
Rantamäki, Maria (2022)Musiikkiin liittyvä, kulttuurinen asiatietoaineisto on moninaista ja sitä on arkistoituna Suomessa lukemattomiin paikkoihin, mistä syystä löytäminen sen äärelle voi olla haasteellista, sillä musiikkiarkistollinen puoli ei ... -
Valokuvien sisällönkuvailu ja merkitysten muodostuminen museon kuva-arkistossa
Lipsonen, Netta (2011) -
Suurikokoisten kulttuurihistoriallisten arkkitehtuuripiirustuksien digitointi
Sirviö, Timo; Sorri, Marko (2001) -
Kulttuurihistoriallisten arkistoaineistojen elinkaarta läpivalaisemassa
Partanen, Lauri (Historian ja etnologian laitoksen tutkijat ry, Jyväskylän yliopisto, 2023)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.