Show simple item record

dc.contributor.advisorRantanen, Taina
dc.contributor.authorReponen, Jaana
dc.date.accessioned2018-05-07T17:37:32Z
dc.date.available2018-05-07T17:37:32Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.otheroai:jykdok.linneanet.fi:1869971
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/57874
dc.description.abstractRasvamassa, lihasmassa ja niiden suhde elimistössä kuvaavat henkilön terveydentilaa ja elämäntapoja, kuten fyysistä aktiivisuutta. Ylipainon ja alipainon tiedetään lisäävän kuolemanriskiä, mutta kehonkoostumuksen yhteydestä pitkäikäisyyteen on vähemmän tietoa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kehonkoostumuksen yhteyttä pitkäikäisyyteen. Tämä tutkimus on osa Ikivihreät-tutkimusta, joka alkoi vuonna 1989, kun tutkittavat henkilöt olivat 75-vuotiaita (N=388). Tällöin kehonkoostumusta arvioitiin biosähköisellä impedanssilla. Biosähköisellä impedanssilla mitattiin tutkittavien rasvattoman massan määrä ja rasvaprosentti. Lisäksi tutkittavilta mitattiin pituus, paino, painoindeksi, vyötärön ja lantion ympärys sekä vyötärö-lantio-suhde. Kuolleisuutta on seurattu tutkimuksen alusta lähtien. Osallistujat luokiteltiin toteutuneen eliniän mukaan kolmeen luokkaan: alle 85-vuotiaana kuolleet (naiset n=102, miehet n=65), 85-89-vuotiaana kuolleet (naiset n=61, miehet n=35) ja vähintään 90-vuotiaaksi eläneet (naiset n=73, miehet n=19). Eliniän mukaan luokiteltujen ryhmien välisiä eroja kehonkoostumusmuuttujien keskiarvoissa tarkasteltiin yksisuuntaisella varianssianalyysilla. Taustamuuttujia tarkasteltiin χ²-testillä. Kehonkoostumusmuuttujien yhteyttä pitkäikäisyyteen tarkasteltiin lisäksi binäärisellä logistisella regressioanalyysillä, jota varten valitut kehonkoostumusmuuttujat (BMI, vyötärön ympärys, rasvaprosentti ja rasvaton massa) luokiteltiin kolmiluokkaisiksi. Analyyseissä vähintään 90-vuotiaaksi eläneitä ja 85-89-vuotiaana kuolleita verrattiin alle 85-vuotiaana kuolleisiin. Miesten ja naisten tulokset analysoitiin erikseen. Tämän tutkimuksen mukaan kehon paino, BMI, rasvaprosentti, rasvaton massa, vyötärön ja lantion ympärys sekä vyötärö-lantio-suhde eivät eronneet alle 85-vuotiaana kuolleiden, 85-89-vuotiaana kuolleiden ja vähintään 90-vuotiaaksi eläneiden välillä kummallakaan sukupuolella tilastollisesti merkitsevästi. Ainoastaan rasvattomalla kehon massalla havaittiin olevan mahdollinen yhteys pitkäikäisyyteen, mutta tämäkään yhteys ei aivan saavuttanut tilastollista merkitsevyyttä. Miehillä rasvattoman massan keskimmäisessä kolmanneksessa (rasvaton massa 54-59,99 kg) oli noin nelinkertainen todennäköisyys elää vähintään 90-vuotiaaksi kuin kuolla alle 85-vuotiaana (p=0.054). Naisilla rasvattoman massan korkeimmassa kolmanneksessa (rasvaton massa ≥46 kg) oli noin kaksinkertainen todennäköisyys elää vähintään 90-vuotiaaksi kuin kuolla alle 85-vuotiaana (p=0.068). Kehonkoostumuksen ja pitkäikäisyyden välillä ei havaittu yhteyttä tässä tutkimuksessa. Suurin merkitys pitkäikäisyyden kannalta tämän tutkimuksen tulosten mukaan saattaa olla kuitenkin rasvattomalla massalla. Ikääntyessä tulisikin kiinnittää huomiota muiden terveellisten elämäntapojen ohella etenkin lihasmassan ylläpitämiseen, koska se muodostaa merkittävän osan kehon rasvattomasta massasta. Saattaa olla, että iän myötä kehonkoostumuksen merkitys eliniän ja kuolleisuuden ennustajana vähenee esimerkiksi valikoivan kuolleisuuden seurauksena.fi
dc.description.abstractFat mass, muscle mass and their proportions in human body describe person’s health and lifestyle, such as physical activity. Overweight and underweight are known to increase the risk of death but there is less knowledge about the association between body composition and longevity. The purpose of this study was to find out if there is an association between them. This study is part of the Evergreen-project which began in 1989 when participants were 75 years old (N=388). In Evergreen-project, the body composition was measured by a bioelectrical impedance. In addition, the length, weight, BMI, circumference of the waist and hip and waist-hip ratio were measured. Mortality has been monitored since the beginning of the study. Participants were classified into three groups according to their actual lifespan: death before 85 years of age (women n=102, men n=65), death aged 85-89 (women n=61, men n=35) and at least 90 years of age (women n=73, men n=19). Data were analyzed by χ²-test, One-way ANOVA and Binary logistic regression. For the Binary logistic regression analysis, the selected body composition variables (BMI, waist circumference, fat percentage and fat-free mass) were classified into three groups and those who lived at least 90 years of age and those who died 85-89 years of age were compared to those who died before 85 years of age. The data for men and women were analyzed separately. According to this study, the body weight, BMI, fat percentage, fat-free mass, circumference of the waist and hip and waist-hip ratio did not differ significantly between age groups. There was only one possible association found, namely the relation between fat-free mass and longevity, but this did not quite reach statistical significance. Among men, in the middle third of fat-free mass (fat-free mass 45-49,99 kg) there was approximately a 4-fold probability of living at least 90 years of age than dying under 85 years of age (p=0.054). Among females, the highest third of fat-free mass (fat-free mass ≥46 kg) had approximately a 2-fold probability of living at least 90 years of age than dying under 85 years of age (p=0.068). There was no association between body composition and longevity in this study. Nevertheless, the most important component of body composition may be fat-free mass. In the elderly, attention should be paid not only to healthy lifestyle but especially maintaining muscle mass because it forms a significant part of the body’s fat-free mass. It may be that the significance of body composition used as a predicting factor between life expectancy and mortality is decreasing on ageing people, as a consequence of selective mortality as an example.en
dc.format.extent1 verkkoaineisto (46 sivua)
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofin
dc.rightsIn Copyrighten
dc.subject.otherIkivihreät-tutkimus
dc.titleKehonkoostumuksen yhteys pitkäikäisyyteen
dc.typemaster thesis
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201805072490
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaLiikuntatieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sport and Health Sciencesen
dc.contributor.laitosLiikunta- ja terveystieteetfi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineGerontologia ja kansanterveysfi
dc.contributor.oppiaineGerontology and Public Healthen
dc.date.updated2018-05-07T17:37:32Z
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc
dc.rights.accesslevelopenAccessfi
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi50423
dc.subject.ysopitkäikäisyys
dc.subject.ysoelinikä
dc.subject.ysokehonkoostumus
dc.format.contentfulltext
dc.rights.urlhttps://rightsstatements.org/page/InC/1.0/
dc.type.okmG2


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

In Copyright
Except where otherwise noted, this item's license is described as In Copyright