Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.advisorRose Matilainen
dc.contributor.advisorJarmo Louhelainen
dc.contributor.authorLähde, Anne
dc.date.accessioned2017-12-18T17:33:47Z
dc.date.available2017-12-18T17:33:47Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.otheroai:jykdok.linneanet.fi:1809926
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/56398
dc.description.abstractTässä tutkielmassa selvitettiin millaisia kvantitatiivisia ravintoaine ja ravinne muutoksia tapahtuu pitoisuuksissa, kun ravinto kulkee hevosen ruuansulatuskanavan läpi. Koeryhmän hevosille annettiin perusravintona vain heinää ja kokokauraa. Hevonen on suurikokoinen herbivorinen eläin, joka tarvitsee paljon energiaa ja muita ravintoaineita elintoimintojensa ylläpitämiseksi. Hevosen perusravinnon orgaanisen aineksen määrä on vähintään 90 % kuiva-aineesta, koska maaperäaineksettoman heinän ja kauran sisältämän tuhkan määrän oletetaan olevan alle 9 %. Sekä orgaanisella että epäorgaanisella fraktiolla, on hevoselle ravitsemuksellinen merkitys. Ruokaaineista ja ravinteista osa hajoaa ruuansulatuskanavan erilaisten toimintojen avustamana ja absorboituu hevosen solujen hyödynnettäväksi sekä ohutsuolen että paksusuolen kautta. Tutkielman kokeellisessa osassa syötettiin kuuden hevosen koeryhmälle kahdelta eri viljelijältä ja kahdella eri tavalla säilöttyä korsirehua sekä kokojyväkauraa. Korsirehujen säilöntämenetelmät olivat esikuivaus ja maitohappobakteerisäilöntä ilmatiiviissä muovikelmussa sekä perinteinen pellolla kuivaksi kuivaus. Tarkastelukohteina olivat orgaanisen aineksen sisältämien pääravintoaineiden sekä kuidun ja epäorgaanisen fraktion makromineraalien Ca, P, Mg, K ja Na sekä mikromineraalien Co, Cu, Fe, Mn ja Zn pitoisuuksien muutokset rehujen kulkeutuessa hevosen ruuansulatuskanavan läpi. Karkearehua ja kauraa syötettiin samanaikaisesti, niiden yhteispitoisuus näkyi lannassa. Korsirehujen mineraalipitoisuudet olivat pääasiassa hyvin alhaiset, kaurassa ne olivat vertailutasolla kirjallisuuden kanssa. Lantanäytteiden mineraalipitoisuudet olivat pääasiassa korkeammat kuin korsirehujen, mutta alhaisemmat kuin kirjallisuudessa. Co-pitoisuus oli kaikissa näytteissä alle toteamisrajan. Näytteistä määritettiin useita orgaanisia ravintoaineita. Näytteiden konaisrasvahappopitoisuuksiksi saatiin: säilöheinä (SH) 1,52 g kg-1 ka, kuivaheinä (KH) 169 g kg-1 ka ja kaura (K) 1,41 g kg-1 ka sekä säilöheinälanta (SH-lanta) 4,75 g kg-1 ka ja kuivaheinälanta (KH-lanta) 3,29 g kg-1 ka. Näytteissä oli liukoisista sokereista glukoosia SH (60 ± 20 g kg-1 ka), KH (60 ± 30 g kg-1 ka) ja kauralle ei saatu tulosta sekä SH-lanta (0,46 ± 0,08 g kg-1 ka) ja KH-lanta (0,35 ± 0,12 g kg-1 ka). Raakaproteiinin pitoisuuksiksi saatiin SH (70 ± 20 g kg-1 ka), KH (45 ± 12 g kg-1 ka) ja K (135 ± 15 g kg-1 ka) sekä SH-lanta (56 ± 5 g kg-1 ka) ja KH-lanta (42 ± 9 g kg-1 ka). Näytteet sisälsivät selluloosaa SH (260 ± 20 g kg-1 ka), KH (293 ± 7 g kg-1 k)a ja K (32 – 176)* g kg-1 ka sekä SH-lanta (250 ± 20 g kg-1 ka) ja KH-lanta (290 ± 20 g kg-1 ka). Kauran tulosarvio pohjautui artikkeliin 77. Näytteet sisälsivät hemiselluloosaa SH (168 ± 0 g kg-1 ka), KH (168 ± 13 g kg-1 ka) ja K (106 ± 0 g kg-1 ka) sekä SH-lanta (185 ± 11 g kg-1 ka) ja KH-lanta (186 ± 13 g kg-1 ka).fi
dc.format.extent1 verkkoaineisto (84 sivua)
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofin
dc.rightsIn Copyrighten
dc.titleHevosen perusravinnon ravintoaineiden kvantitatiiviset muutokset ravinnon kulkeutuessa ruuansulatuskanavan läpi
dc.typemaster thesis
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201712184769
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaMatemaattis-luonnontieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sciencesen
dc.contributor.laitosKemian laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Chemistryen
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineEpäorgaaninen ja analyyttinen kemiafi
dc.contributor.oppiaineInorganic and Analytical Chemistryen
dc.date.updated2017-12-18T17:33:47Z
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc
dc.rights.accesslevelopenAccessfi
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi4031
dc.subject.ysohevonen
dc.subject.ysoravintoaineet
dc.subject.ysoravinto
dc.format.contentfulltext
dc.rights.urlhttps://rightsstatements.org/page/InC/1.0/
dc.type.okmG2


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot

In Copyright
Ellei muuten mainita, aineiston lisenssi on In Copyright