Hevosen perusravinnon ravintoaineiden kvantitatiiviset muutokset ravinnon kulkeutuessa ruuansulatuskanavan läpi
Tekijät
Päivämäärä
2017Tässä tutkielmassa selvitettiin millaisia kvantitatiivisia ravintoaine ja ravinne muutoksia tapahtuu pitoisuuksissa, kun ravinto kulkee hevosen ruuansulatuskanavan läpi. Koeryhmän hevosille annettiin perusravintona vain heinää ja kokokauraa. Hevonen on suurikokoinen herbivorinen eläin, joka tarvitsee paljon energiaa ja muita ravintoaineita elintoimintojensa ylläpitämiseksi. Hevosen perusravinnon orgaanisen aineksen määrä on vähintään 90 % kuiva-aineesta, koska maaperäaineksettoman heinän ja kauran sisältämän tuhkan määrän oletetaan olevan alle 9 %. Sekä orgaanisella että epäorgaanisella fraktiolla, on hevoselle ravitsemuksellinen merkitys. Ruokaaineista ja ravinteista osa hajoaa ruuansulatuskanavan erilaisten toimintojen avustamana ja absorboituu hevosen solujen hyödynnettäväksi sekä ohutsuolen että paksusuolen kautta.
Tutkielman kokeellisessa osassa syötettiin kuuden hevosen koeryhmälle kahdelta eri viljelijältä ja kahdella eri tavalla säilöttyä korsirehua sekä kokojyväkauraa. Korsirehujen säilöntämenetelmät olivat esikuivaus ja maitohappobakteerisäilöntä ilmatiiviissä muovikelmussa sekä perinteinen pellolla kuivaksi kuivaus. Tarkastelukohteina olivat orgaanisen aineksen sisältämien pääravintoaineiden sekä kuidun ja epäorgaanisen fraktion makromineraalien Ca, P, Mg, K ja Na sekä mikromineraalien Co, Cu, Fe, Mn ja Zn pitoisuuksien muutokset rehujen kulkeutuessa hevosen ruuansulatuskanavan läpi. Karkearehua ja kauraa syötettiin samanaikaisesti, niiden yhteispitoisuus näkyi lannassa. Korsirehujen mineraalipitoisuudet olivat pääasiassa hyvin alhaiset, kaurassa ne olivat vertailutasolla kirjallisuuden kanssa. Lantanäytteiden mineraalipitoisuudet olivat pääasiassa korkeammat kuin korsirehujen, mutta alhaisemmat kuin kirjallisuudessa. Co-pitoisuus oli kaikissa näytteissä alle toteamisrajan.
Näytteistä määritettiin useita orgaanisia ravintoaineita. Näytteiden konaisrasvahappopitoisuuksiksi saatiin: säilöheinä (SH) 1,52 g kg-1 ka, kuivaheinä (KH) 169 g kg-1 ka ja kaura (K) 1,41 g kg-1 ka sekä säilöheinälanta (SH-lanta) 4,75 g kg-1 ka ja kuivaheinälanta (KH-lanta) 3,29 g kg-1 ka. Näytteissä oli liukoisista sokereista glukoosia SH (60 ± 20 g kg-1 ka), KH (60 ± 30 g kg-1 ka) ja kauralle ei saatu tulosta sekä SH-lanta (0,46 ± 0,08 g kg-1 ka) ja KH-lanta (0,35 ± 0,12 g kg-1 ka). Raakaproteiinin pitoisuuksiksi saatiin SH (70 ± 20 g kg-1 ka), KH (45 ± 12 g kg-1 ka) ja K (135 ± 15 g kg-1 ka) sekä SH-lanta (56 ± 5 g kg-1 ka) ja KH-lanta (42 ± 9 g kg-1 ka). Näytteet sisälsivät selluloosaa SH (260 ± 20 g kg-1 ka), KH (293 ± 7 g kg-1 k)a ja K (32 – 176)* g kg-1 ka sekä SH-lanta (250 ± 20 g kg-1 ka) ja KH-lanta (290 ± 20 g kg-1 ka). Kauran tulosarvio pohjautui artikkeliin 77. Näytteet sisälsivät hemiselluloosaa SH (168 ± 0 g kg-1 ka), KH (168 ± 13 g kg-1 ka) ja K (106 ± 0 g kg-1 ka) sekä SH-lanta (185 ± 11 g kg-1 ka) ja KH-lanta (186 ± 13 g kg-1 ka).
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [28121]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Koulutuksen yhteydet ravintoaineiden saantiin ja ravitsemussuositusten saavuttamiseen miehillä ja naisilla
Haario, Peppi; Tapanainen, Heli; Kortetmäki, Teea; Sares-Jäske, Laura; Kaartinen, Niina E; Valsta, Liisa (Sosiaalilääketieteen yhdistys ry, 2022)Sosioekonomiset terveyserot ovat säilyneet Suomessa suurina. Väestön terveyden tiedetään olevan huonompi alemmissa kuin ylemmissä koulutusryhmissä. Merkittävänä terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä pidetään terveellistä ... -
Ionisoivan säteilyn vaikutus talitiaisten (Parus major) ravinnon laatuun ja fysiologiaan
Kyhyräinen, Joona (2024)Ilmansaasteet, alhaiset lämpötilat ja elinympäristöjen muutokset ovat ympäristötekijöitä, jotka vaikuttavat ravinnon laatuun ja nostavat stressitasoja linnuilla. Rasvahapot ja niiden johdannaiset ovat elimistölle välttämättömiä ... -
Does differential iron supply to algae affect Daphnia life history? : An ionome-wide study
Jeyasingh, Punidan D.; Pulkkinen, Katja (Springer, 2019)The availability of iron (Fe) varies considerably among diet items, as well as ecosystems. Availability of Fe has also changed due to anthropogenic environmental changes in oceanic as well as inland ecosystems. We know ... -
Turvallinen ja terveellinen kalanmaksa : viljellyn ja luonnonvaraisen siian (Coregonus lavaretus) sekä kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) maksan ravitsemuksellinen sisältö
Väänänen, Tuula (2019)Vuonna 2017 Suomessa kasvatettiin kirjolohta (Oncorhynchus mykiss) ja siikaa (Coregonus lavaretus) ruokakalaksi yhteensä 14,4 miljoonaa kiloa. Vaikka kalanmaksaöljy on ollut perinteinen suomalaisten D-vitamiinin ja ... -
Dietary fat quality and serum androgen concentrations in middle-aged men
Wynne-Ellis, Miika M.; Mursu, Jaakko J.; Tuomainen, Tomi-Pekka; Bertone-Johnson, Elizabeth; Salonen, Jukka T.; Virtanen, Jyrki K. (Nature Publishing Group, 2024)Background/Objectives Average testosterone concentrations in men have declined over the last few decades. The reasons for this are not fully known, but changes in dietary fat quality have been suggested to have a role. ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.