Kuinka saada teinit laulamaan : laulunopetus peruskoulun yläluokilla
Tutkimukseni keskittyy laulamiseen ja laulunopetukseen yläluokkien musiikinopetuksessa. Yhtenä kantavana teemana on äänenmurros, miten se näkyy koulun arjessa musiikintunneilla ja kuinka se olisi hyvä ottaa huomioon musiikinopetuksessa. Myös yleisesti murrosikäisten laulumotivaation parantaminen on tärkeä näkökulma tutkimuksessani.
Tutkimukseni toteutin kuvailevana tapaustutkimuksena, jossa tutkittavana tapauksena on laulunopetus yläluokilla. Tutkittavana kohteena on kaksi Jyväskyläläistä koulua. Tutkimukseni pääkysymykset ovat: Kuinka paljon ja millä tavalla oppilaiden äänenmurros näkyy ja vaikuttaa koulun musiikinopetuksessa? Mitkä ovat ne menetelmät ja tavat, joilla he saavat teinit laulamaan? Pääkysymyksiä täydentävinä kysymyksinä ovat alaysymykset: Millä tavalla kokeneet musiikinopettajat painottavat laulunopettamista? Mitkä ovat Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden antamat puitteet laulunopetukselle ja toisaalta mahdolliset ristiriidat niiden ja käytännön todellisuuden välillä?
Aineiston keräsin kevään 2016 ja kevään 2017 välisenä aikana. Tutkimusmenetelminä käytin havainnointia, johon liittyy muutamien opetustilanteiden videointi, puolistrukturoituja kyselylomakkeita, sekä puolistrukturoitua teemahaastattelua. Teoreettinen viitekehys tutkimukselleni keskittyy musiikin ja murrosiän psykologisiin puoliin, sekä äänenmurroksen fysiologiaan. Vertailen myös muutamaa eri opetussuunnitelmaa laulunopetuksen näkökulmasta.
Tutkimukseni perusteella voidaan sanoa äänenmurroksen vaikuttavan laulunopetukseen yläluokilla. Äänenmurros voi vaikuttaa laulumotivaatioon erityisesti pojilla. Laulumotivaatioon linkittyy kuitenkin paljon muitakin murrosikään ja ihmiselämään liittyviä asioita, kuten murrosiän psykososiaaliset kehitystehtävät. Musiikinopettajan tulee olla tietoinen näistä lukuisista nuoren elämään liittyvistä asioista. Opettajan on hyvä tuntea myös molempien sukupuolien äänialojen rajat, sekä äänenmurroksen tapahtumien fysiologia. Tutkimuksen valossa uskon, että ammattitaitoisen musiikinopettajan johdolla ja toimivien menetelmien avulla monissa tilanteissa on mahdollista kohottaa sekä luokan yleistä lauluintoa, että yksilöiden laulumotivaatiota.
...
Muu nimeke
Laulunopetus peruskoulun yläluokillaAsiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29743]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Koulukirjaston kirjallisuuden konstruktivistista opetusta tukevan materiaalin valintaperusteet peruskoulun yläluokilla
Viitasalo, Suvi (2011)Tutkimuksen tavoitteena on etsiä apua nykypäivän koulukirjaston kokoelman hoitoon. Erityisesti kysymys, millaista kaunokirjallisuutta koulukirjastoon tulisi hankkia, jotta se vastaisi 2004 perusopetuksen opetussuunnitelmassa ... -
Seitsemäsluokkalaisten kokemuksia laulamisesta
Smedberg, Tiina (2007) -
Äänenmurros ja laulaminen : äänenmurrosvaiheessa olevan nuoren opettaminen
Rautamaa, Paula (2012) -
Kestääkö ääni? : laulunopetuksen vaikutus opettajaksi valmistuvien äänen laatuun ja ilmaisuun
Valtasaari, Hannele (University of Jyväskylä, 2017)The aim of this study was to investigate how regular singing lessons and deliberate practice impact future teachers’ voice quality and their expression in speech and singing. Previous research about teachers’ speaking ... -
"Laulu on paras harrastus" : lasten laulunopetuksen kehittäminen musiikkioppilaitoksessa
Juvonen, Mirja (2022)Tutkielmani käsittelee lasten laulunopetuksen kehittämistä musiikkioppilaitoksessa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää lauluoppilaiden ja heidän vanhempiensa kokemuksia kehitteillä olevasta lasten laulunopetuksesta. ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.