Musiikki liittää ihmiset yhteen : vuorovaikutteisuus muistisairaiden ryhmämusiikkituokioissa
Tekijät
Päivämäärä
2017Pääsyrajoitukset
Aineistoon pääsyä on rajoitettu tekijänoikeussyistä. Aineisto on luettavissa Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyöasemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat.
Tässä maisterintutkielmassa tutkitaan muistisairaiden ryhmämusiikkituokioissa tapahtuvaa vuorovaikutteisuutta. Kielelliset ja kommunikaation ongelmat ovat yksi muistisairauden keskeisin oire. Kognitiivisten taitojen heikentyessä esimerkiksi keskustelun ylläpitäminen ja seuraaminen on vaikeaa. Vähitellen kasvavat vuorovaikutuksen ongelmat aiheuttavat muistisairaan vetäytymistä sosiaalisesta kanssakäymisestä. Musiikilla on havaittu olevan kyky herättää muistisairaassa muistoja ja tunteita. Musiikki on sanaton kieli, jota myös muistisairas tuntuu ymmärtävän ja joka tuntuu mahdollistavan merkityksellisen kommunikaation tämän kanssa.
Tämä tutkimus on laadullinen tutkimus, jossa on pyritty ymmärtävään otteeseen. Tutkimusaineisto kerättiin osallistuvalla havainnoinnilla muistisairaille järjestetyissä musiikkituokioissa. Toisena tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua, joka pidettiin tuokioissa observoineelle hoitajalle. Musiikkituokiot koostuivat vanhusten lapsuus- ja nuoruusajoilta olevien laulujen kuuntelusta ja musiikin pohjalta heränneestä keskustelusta. Aineisto on analysoitu teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä.
Tutkimuksesta saadut tulokset ovat samansuuntaisia aiempien tutkimusten tulosten kanssa. Muistisairaiden vuorovaikutteisuudessa korostuu sanattoman viestinnän merkitys sekä emotionaalinen ilmapiiri. Musiikki lisää sosiaalisuutta ja yhteistyökykyä ja vähentää negatiivista käyttäytymistä niin kuin aggressiivista suhtautumista toisiin. Musiikilla voidaan aktivoida hyvin vuorovaikutusta, koska se herättää muistoja ja tunteita. Musiikkituokioissa jotkut muistisairaat pystyivät jossain määrin vastavuoroiseen vuorovaikutukseen, vaikka keskustelut olivat useimmiten lyhyitä.
Musiikkitoiminnan järjestäminen niin, että saavutetaan tarpeellinen hyvinvoinnillinen funktio sekä aikaan saadaan merkityksellistä vuorovaikutusta vaatii niin musiikkiterapian kuin hoidollista osaamista. Ryhmämusiikkituokioilla voi olla mahdollisuus vähentää muistisairaiden yksinäisyyden kokemusta ja ylläpitää sosiaalisia taitoja.
...
Muu nimeke
Vuorovaikutteisuus muistisairaiden ryhmämusiikkituokioissaAsiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Sukupuolten välisen jännitteen ilmeneminen ja kokeminen työyhteisössä
Ljokkoi, Mikko (2004) -
Opettajan sanallisen ja sanattoman viestinnän merkitys kuudesluokkalaisten oppimiselle koululiikunnassa
Forsberg, Erika; Matilainen, Irina (2011) -
Pariskunnan välillä havaittavan yhteyden rakentuminen pariterapian hiljaisissa hetkissä
Niemelä, Marita (2018)Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin pariskunnan välillä havaittavan yhteyden rakentumista pariterapian hiljaisissa hetkissä. Tutkimuksessa kuvattiin pariskunnan välistä sanallista, nonverbaalia ja fysiologista vuorovaikutusta ... -
Killerin liikuntakeskuksen asiakkaiden oman taustan yhteys heidän arvioihinsa hyvästä ryhmäliikunnanohjaajasta
Leinonen, Loviisa (2013)Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää hyvän ryhmäliikunnanohjaajan ominai-suuksia Killerin liikuntakeskuksen asiakkaiden mielestä sekä asiakkaan oman taustan yhteyttä hyvän ryhmäliikunnanohjaajan ominaisuuksien ... -
Hiihdonopettajien vuorovaikutusosaaminen
Pöllänen, Helena (2016)Tämän tutkielman tavoitteena oli kuvata millaisia käsityksiä hiihdonopettajilla on työhönsä liittyvästä vuorovaikutusosaamisesta ja sen kehittymisestä. Tavoitteena oli kuvata ja ymmärtää hiihdonopettajien omia käsityksiä ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.