Killerin liikuntakeskuksen asiakkaiden oman taustan yhteys heidän arvioihinsa hyvästä ryhmäliikunnanohjaajasta
Tekijät
Päivämäärä
2013Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää hyvän ryhmäliikunnanohjaajan ominai-suuksia Killerin liikuntakeskuksen asiakkaiden mielestä sekä asiakkaan oman taustan yhteyttä hyvän ryhmäliikunnanohjaajan ominaisuuksien arvioimiseen. Tutkimukseen osallistui 186 Killerin liikuntakeskuksen ryhmäliikunta- asiakasta. Vastaajien keski-ikä oli 34.8 vuotta. Suurin osa vastaajista (89 %) harrasti ryhmäliikuntaa 1 – 4 kertaa vii-kossa ja suurin osa asiakkaista (53%) oli harrastanut ryhmäliikuntaa yli 2 vuotta. Asiak-kaat vastasivat kyselyyn liikuntakeskuksessa oman aikataulunsa mukaisesti ja halukkaat saivat osallistua myös arvontaan erillisellä arvontalipukkeella.
Tarkastelin aineistoa aluksi faktorianalyysin (pääakselianalyysi) avulla. Faktorianalyy-sin perusteella muodostin 6 summamuuttujaa, joille löytyi myös sisällöllinen yhteneväi-syys. Summamuuttujat olivat nimeltään ohjaajan vuorovaikutus, ohjaajan persoonalli-suus, ohjaajan asenne, ohjeistus, ohjaajan tekniikka ja tekniikan käyttö sekä tunnin suunnittelu. Summamuuttujien Cronbachin alfakertoimet vaihtelivat välillä .57-.71. Oh-jaajan ominaisuuksia kuvaavat summamuuttujat olivat kaikki keskenään positiivisesti yhteydessä toisiinsa.
Pearsonin tulomomenttikorrelaatiokertoimen avulla tarkastelin asiakkaan taustan yhte-yttä hyvän ryhmäliikunnanohjaajan ominaisuuksien arviointiin. Mitä vanhempi asiakas oli ja mitä kauemmin hän oli ryhmäliikuntaa harrastanut, sitä tärkeämpänä hän piti tun-nin suunnittelua. Samaten mitä useammin viikossa asiakas harrasti ryhmäliikuntaa, sitä tärkeämpänä hän piti sekä ohjaajan asennetta että tunnin suunnittelua.
Tarkastelin asiakkaan taustan yhteyttä hyvän ryhmäliikunnanohjaajan ominaisuuksien arviointiin myös 2- suuntaisen varianssianalyysin avulla. Mitä vanhempi asiakas oli ja mitä useammin hän harrasti ryhmäliikuntaa, sitä tärkeämmäksi hän arvioi ohjaajan asen-teen. Yhdysvaikutus löytyi muuttujien asiakkaan ikä sekä ryhmäliikuntaharrastuksen useus välille arvioitaessa tunnin suunnittelun merkitystä. Harvemmin ryhmäliikuntaa harrastavat arvioivat tunnin suunnittelun sitä tärkeämmäksi, mitä vanhempi asiakas oli. Sitä mukaa, kun ryhmäliikuntaharrastuksen useus lisääntyi, arvioivat tunnin suunnitte-lun tärkeimmäksi aina vain nuoremmat vastaajat. Malli selitti 43% tunnin suunnittelu – summamuuttujan vaihtelusta.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Sukupuolten välisen jännitteen ilmeneminen ja kokeminen työyhteisössä
Ljokkoi, Mikko (2004) -
Opettajan sanallisen ja sanattoman viestinnän merkitys kuudesluokkalaisten oppimiselle koululiikunnassa
Forsberg, Erika; Matilainen, Irina (2011) -
Pariskunnan välillä havaittavan yhteyden rakentuminen pariterapian hiljaisissa hetkissä
Niemelä, Marita (2018)Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin pariskunnan välillä havaittavan yhteyden rakentumista pariterapian hiljaisissa hetkissä. Tutkimuksessa kuvattiin pariskunnan välistä sanallista, nonverbaalia ja fysiologista vuorovaikutusta ... -
Hiihdonopettajien vuorovaikutusosaaminen
Pöllänen, Helena (2016)Tämän tutkielman tavoitteena oli kuvata millaisia käsityksiä hiihdonopettajilla on työhönsä liittyvästä vuorovaikutusosaamisesta ja sen kehittymisestä. Tavoitteena oli kuvata ja ymmärtää hiihdonopettajien omia käsityksiä ... -
Musiikki liittää ihmiset yhteen : vuorovaikutteisuus muistisairaiden ryhmämusiikkituokioissa
Heinonen, Saara (2017)Tässä maisterintutkielmassa tutkitaan muistisairaiden ryhmämusiikkituokioissa tapahtuvaa vuorovaikutteisuutta. Kielelliset ja kommunikaation ongelmat ovat yksi muistisairauden keskeisin oire. Kognitiivisten taitojen ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.