Yhteistyön paikka : kuntarajat ylittävä yhteistyö maaseudun tapahtumanjärjestäjien valintana
Olen tutkielmassani kiinnostunut siitä, miksi maaseudun tapahtumanjärjestäjät tekevät tai eivät tee yhteistyötä, jonka toinen osapuoli toimii toisella paikkakunnalla. Tapahtumatuotantojen rakenne on usein verkostomainen, joustava ja tuotannon luonteeseen kuuluu laadultaan ja määrältään vaihteleva resurssitarve tuotannon eri vaiheissa. Yhteistyö on monelle tapahtumanjärjestäjälle luonteva tapa täydentää oman organisaation rajallisia resursseja tapahtumatuotannon lyhytaikaiseen tarpeeseen, vaikka yhteistyöhön liittyy aina myös riskejä. Lähiyhteistyötä on tutkittu paljon, mutta volyymiltään vähäisemmästä kuntarajat ylittävästä yhteistyöstä tiedetään vielä vähemmän.
Olen haastatellut tutkielmaani kuutta pienissä, alle 6 000 asukkaan maaseutukunnissa tapahtumia järjestävää henkilöä. Haastateltavat osallistuvat harrastuksena tai työnään hyvin erilaisten kulttuuriohjelmaa sisältävien tapahtumien järjestämiseen yhdistyksissä, kunnalla tai yrityksen kautta. Tutkin tapahtumanjärjestäjien yhteistyövalinnoilleen esittämiä perusteluita laadullisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimuskysymykseni ovat 1) mistä näkökulmista maaseudun tapahtumanjärjestäjät perustelevat kuntarajat ylittävään yhteistyöhön liittyviä valintojaan, 2) mitkä ovat kuntarajat ylittävän yhteistyön syyt ja mitkä asiat edesauttavat sen valitsemista ja 3) millaisia esteitä kuntarajat ylittävälle yhteistyölle on ja mitkä asiat rajoittavat sen valitsemista.
Teoreettinen viitekehys muodostuu eri tieteenaloilla tehdyistä yhteistyö- ja tapahtumatutkimuksista. Hyödynnän muun muassa viestintätieteiden piirissä tehtyjä yhteistyön vuorovaikutukseen keskittyviä tutkimuksia sekä sosiologian verkostotutkimuksia.
Tutkielmani osoittaa, että kuntarajat ylittävän yhteistyön valinta muodostuu ongelmaehdotuksen arvioinnista, yhteistyön valinnasta toimintastrategiana ja yhteistyökumppanin valinnasta. Näihin valintoihin vaikuttavat taustayhteisön, tapahtuman, mahdollisen hankkeen ja oman elämän näkökulmista arvioidut suunnitellun toiminnan hyvät ja huonot puolet. Yhteistyön syntymistä edesauttavia asioita ovat esimerkiksi toiminnassa havaittu tarve, kumppanin kyky vastata siihen, samoissa verkostoissa toimiminen ja osapuolten sopiva eri- tai samankaltaisuus. Kuntarajat ylittävää yhteistyötä rajoittavat muun muassa suunnitellun toiminnan sopimattomuus tapahtuman konseptiin, paikan profiiliin, yhteisön arvoihin tai sen toiminnan luonteeseen, välimatka ja sen kulkemisen kalleus, aika- ja henkilöresurssien puute, ennakkoluulot, epävarmuus, toimimattomat henkilökemiat ja pettymys toisen osapuolen yhteistyöhön asettamiin panoksiin.
Kuntarajat ylittävän yhteistyön valinta on kompleksinen kokonaisuus, jonka tuloksiin vaikuttavat tapahtumanjärjestäjän yhteistyölle arvioimat riskit ja mahdollisuudet kokonaisuutena. Tutkielmani tulokset voivat auttaa esimerkiksi kulttuuritoiminnan kehittäjiä yhteistyöprojektien toteutettavuuden ja hyödyllisyyden arvioinnissa.
...
Muu nimeke
Kuntarajat ylittävä yhteistyö maaseudun tapahtumanjärjestäjien valintanaMetadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29556]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Kaksi yritystä, yksi toimisto : yhteinen tila viestinnän ja yhteistyön herättelijänä
Saarinen, Elina (2008) -
Exploring the elements for value co-creation in consumer information systems in B2B context : a case study on the business event industry
Kaaronen, Olli (2014)Tämä tutkielma tarkastelee arvon yhteisluontia verkkopalvelussa B2B-kontekstissa käyttäen tutkimuksen toimialana kaupallisia seminaareja ja koulutuksia. Viitekehyksenä tutkimuksessa käytetään arvon yhteisluonnin mallia ... -
Idyllic Living in Rural Surroundings : Perceptions of Finnish Rural Residents of Their Home Environment
Hämeenaho, Pilvi (Suomen maatalousmuseo SARKA, 2018)Living in Finnish rural areas is different. Within the urbanized culture that perceives city living as a norm, residing in rural Finland is an exception to the rule. The rural-urban dichotomy represents the two environments ... -
Kuvien maaseutu : maaseutumaisemakuvaston luomat mielikuvat suomalaisesta maaseutukulttuurista
Vallius, Antti (University of Jyväskylä, 2013) -
Rural shopkeepers in a time of crisis
Korkiakangas, Pirjo (Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur, 2021)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.