Perheen köyhyys nuorten kokemana
Tarkastelen pro gradu –tutkielmassani köyhän perheen nuorten kokemuksia vähävaraisuudesta, kuinka he tulkitsevat köyhyyden merkitykset arjessaan ja minkälaisia toimijuuksia he ovat omaksuneet. Aineistoni koostuu 61 kirjoituksesta, jotka keräsin kirjoituspyynnöllä verkkokeskustelupalstoilla ja tutkielman aineistonkeruuta varten luodussa blogissa sekä nuorten verkkokeskusteluista köyhyysaiheisista viestiketjuista. Analysoin aineistoni sisällönanalyysilla. Lasten ja nuorten omien köyhyyskokemusten esiin tuominen on tärkeää, jotta ymmärretään paremmin köyhyyden merkitystä nuorten arjessa sekä voidaan vaikuttaa nuoriin ja vahvistaa heidän toimijuuttaan myös tulevaisuuteen suunnaten.
Köyhyyden merkitykset nuorten arjessa ilmentyvät varsin tavallisissa ja arkisissa asioissa liittyen ruokaan, vaatteisiin, asumiseen sekä vapaa-ajan viettämiseen. Köyhyys ei ole kuitenkaan nuorelle ainoastaan puutetta jostakin tavanomaisesta asiasta, vaan se voi merkitä myös esimerkiksi ulkopuolisuutta ja osallisuuden mahdollisuuksien heikkenemistä.
Aineistoni tarkastelussa päädyin kahdeksaan toimijuuteen, joista eniten kirjoituksissa oli selviytymistä. Tämä johtunee valikoituneesta aineistostani, sillä kirjoittaneilla on mahdollisesti tarve jakaa tarinaansa vertaistuen saamiseksi ja jakamiseksi, ja lisäksi monilla on myös kokemuksia hyvistä, toimeliaisuutta edistävistä asioistaan elämässään. Aineistoni kirjoituksissa voi olla useampaa toimijuutta samassa tekstissä, jolloin köyhyys ei määritä nuoren elämää vain yhdellä tavalla. Selviytymisen lisäksi kiitollisuus ja toiveikkuus näyttäytyivät voimavaroina. Huolehtimisen toimijuuteen liittyi tietoisuus perheen taloudellisesta tilanteesta, ja nuoret toivat usein esiin ymmärrystään tilannetta kohtaan. Joillekin köyhyys aiheutti harmistumista ja epäilyä tulevaisuuttaan kohtaan. Raskaimmat köyhyyteen liittyvät kokemukset koskivat tilanteesta syyllistymistä ja lannistumista, joka paikoitellen näyttäytyi ulkoapäin tapahtuvan toiminnan seurauksena siltä, että nuori olisi lannistettu.
Tulosteni perusteella nuorille on tärkeää saada kannustusta ja tukea läheisiltään mahdollisuuksiensa hahmottamiseen ja osallisuutensa vahvistamiseen. Mahdollisuudet harrastaa ja osallistua vapaa-ajan viettoon toivat nuorille osallisuutta, kuten myös vaikutusmahdollisuudet oman taloudellisen tilanteen kohentamiseksi esimerkiksi töitä tekemällä. Hyvien ihmissuhteiden merkitys nuoren köyhyyskokemuksessa nousee suojaavaksi tekijäksi, joka tuo voimavaroja ja turvaa silloinkin, kun perheellä on taloudellisia vaikeuksia.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29750]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Nuorten kokemuksia kasvamisesta vähävaraisessa perheessä
Asunen, Marjo-Riitta (2018)Tarkastelen maisterintutkielmassani nuorten kokemuksia kasvamisesta vähävaraisessa perheessä, millaista arkea nuoret kuvailevat ja miten vähävaraisuus vaikuttaa nuoren toimijuuteen ja sosiaaliseen identiteettiin. ... -
Aikuisuus nuorten kokemana : nuorten kokemuksia aikuisten arjesta ja mielikuvia omasta tulevaisuudesta aikuisena
Jokinen, Veera (2015)Jokinen, Veera. 2015. Aikuisuus nuorten kokemana. Nuorten kokemuksia aikuisten arjesta ja mielikuvia omasta tulevaisuudesta aikuisena. Kasvatustieteen pro gradu- tutkielma. Jyväskylän yliopisto. Opettajankoulutuslaitos. Tämän ... -
”Eihän kukaan halua olla köyhän kaveri” : yhdeksäsluokkalaisten tulkintoja köyhyydestä
Männikkö, Anni (2019)Köyhyys on merkittävä eriarvoisuutta tuottava tekijä. Perheen taloudellisen tilanteen ongelmat voivat horjuttaa nuorten arkea monella tavalla. Nuoruusiässä vertaissuhteiden merkitys korostuu ja perheiden heikko taloudellinen ... -
"Koukku, joka onkii" : etsivä nuorisotyö ohjaajien ja nuorten kokemana
Ylevä, Maija (2014)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.