Lapsen kysymys ja Toisen voima : Lacanin teoria ja kasvatus jälkimodernissa
Authors
Date
2016Access restrictions
This material has a restricted access due to copyright reasons. It can be read at the workstation at Jyväskylä University Library reserved for the use of archival materials: https://kirjasto.jyu.fi/en/workspaces/facilities.
Tutkielmani on teoreettinen, mannermaiseen nykyfilosofiaan ja lacanilaiseen psykolingvistiikkaan perustuva ja fokusoi kasvatuksen kysymyksiin. Kasvatustieteeseen viitekehys tuo uuden näkökulman.
Tavoitteena on etsiä perusteltuja näkemyksiä jälkimodernin kasvatuksen rapautumisen prosessille ja hämmennyksen ilmapiirille. Kysymys lapsen ja nuoren identiteetin rakentumisesta on aktuelli. Kasvatusalan ammattilaiset ja huoltajat kohtaavat lisääntyvästi identiteettiä koskevia kysymyksiä. Samanaikaisesti kasvatuksen kysymyksissä vallitsee neuvottomuus ja kyvyttömyys ymmärtää kulttuurisia ilmiöitä. Kasvatustiede tieteenalana vaikenee aihepiiristä.
Tarkasteluni lähtökohtana on subjektin ymmärryksen perustavanlaatuisuus kasvatuksen käsitteiden ja teorioitten rakentamisessa. Käsitys subjektista vaikuttaa käytännön työhön, rakentaa käsityksiämme tiedosta, ja laajenee oppimisen ja opettamisen kysymyksiin.
Tutkielmassa erittelen lacanilaisen metateorian viitekehykset ja siihen kutoutuvat Freudin oidipaaliteorian uudelleenluennan keskeiset näkemykset. Sijoitan teorian laajempaan kontekstiin ajattelun ja käsitteistön erityislaatuisuuden tekemisessä ymmärrettäväksi. Konteksti rakentuu ihmistieteitten tieteenfilosofisesta kriisiytymisestä 1900-luvun puolivälissä ja sen seurannaisvaikutuksista: strukturalismin ohjelman rakentumisesta ja jälkistrukturalismin modifikaatioista. Historiallistan Lacanin rakenteellista teoriaa ja kuljetan teoreettisen jäsennyksen median, teknologisoituvan uuden talouden ja identiteetin kytkentöihin. Esitän Lacanin jakaantuneen subjektin ja identifioitumisen merkityksen. Näkemyksessä korostuvat subjektin toimintaa määräävät, tietoisuuden ylittävät rakenteet: kieli, kulttuuri; historia, ideologia ja tiedostamaton.
Johtopäätökseni on, että ihmistieteitten tieteenfilosofisen kriisiytymisen seurannaisvaikutukset näkyvät edelleen kasvatustieteen teorioissa. Taustaideologioiden, kulttuuristen ilmiöiden, luonnollistuneiden käsitteiden ja myyttien tunnistaminen ja purkaminen on oleellista. Lacanin metateorialla on kontribuutiota rakentaa kasvatuksen kysymyksiä ajassamme. Se avautuu aikamme ideologioiden ja kulttuuristen ilmiöiden tunnistamiseen, subjektin rakentumisen ymmärtämiseen, identiteetin kysymyksiin, niiden purkamiseen ja kasvatuksen teoreettisiin näkemyksiin.
...
Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [29541]
License
Except where otherwise noted, this item's license is described as Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Seksuaalisuus mielen rakentumisen ilmiönä : käsitteellinen tutkimus seksuaalisuutta koskevista psykoanalyyttisistä teorioista
Jaari, Dana (2012)Pro graduni käsittelee kaikkiaan sitä, mitä seksuaalisuus on ja kuinka seksuaalisuudella on ratkaiseva merkitys mielen rakentumissa. Selvitän käsitteellisen tutkimuksen avulla kuinka seksuaalisuutta tulisi teoreettisesti ... -
A conceptual analysis of the oceanic feeling : with a special note on painterly aesthetics
Saarinen, Jussi A. (University of Jyväskylä, 2015) -
Puute kielijärjestelmässä : tiedostamaton Jacques Lacanin psykoanalyyttisessa teoriassa
Repo, Oskar (2020)Tässä tutkielmassa tarkastellaan, mitä Jacques Lacan tarkoittaa tiedostamattoman käsitteellä psykoanalyyttisessa teoriassaan. Tutkielman alussa tiedostamattoman käsitettä taustoitetaan lyhyesti Sigmund Freudin psykoanalyyttisen ... -
Halun graafi : tutkielma lacanilaisen subjektin konstituoivasta rakenteesta
Seppänen, Miio (2019)Tutkielmassa käyn läpi Jacques Lacanin tekstin "Subjektin kumoaminen ja halun dialektiikka freudilaisessa tiedostamattomassa" (The Subversion of the Subject and the Dialectic of Desire in the Freudian Unconscious), jossa ...