Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.authorRukajärvi-Saarela, Maija
dc.contributor.authorKiviniemi, Kari
dc.contributor.authorAksela, Maija
dc.date.accessioned2016-07-08T10:48:25Z
dc.date.available2016-07-08T10:48:25Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationRukajärvi-Saarela, M., Kiviniemi, K., & Aksela, M. (2015). Osallistava ja tutkimuksellinen kemian opiskelu luokanopettajien koulutuksessa. <i>Lumat</i>, <i>3</i>(6), 867-904. <a href="https://doi.org/10.31129/lumat.v3i6.1006" target="_blank">https://doi.org/10.31129/lumat.v3i6.1006</a>
dc.identifier.otherCONVID_25307431
dc.identifier.otherTUTKAID_67861
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/50772
dc.description.abstractLuokanopettajat ovat avainasemassa lasten innostuksen herättämisessä sekä kemian tietojen ja taitojen kasvun tukemisessa alakoulussa. Tämän tutkimuksen päätavoitteeksi asetettiin kehittää luokanopettajan perus- ja täydennyskoulutukseen osallistava koulutusmalli, joka tarjoaa sekä sisällöllisiä että menetelmällisiä työkaluja kemian opettamiseen tutkimuksellisuutta korostaen. Opetus- ja opiskelukäytäntöjä kehitettäessä tukeuduttiin kemiaan luonnontieteenä, erityisesti sen kokeellisuuteen ja tutkimuksellisuuteen, sekä osallistavaa ja ammatillista kehittymistä tukevaa opettajankoulutusta käsitteleviin teoreettisiin lähtökohtiin. Koulutusmallia olivat tutkijan ja kouluttajien kanssa yhteisöllisesti kehittämässä yhteensä 168 peruskoulun opettajaa ja luokanopettajaopiskelijaa. Tutkimusaineiston muodostivat kolmen aallon yhteensä seitsemässä mesosyklissä hankitut kysely- ja havainnointiaineistot, opettajaopiskelijoiden kirjoittamat reflektoivat prosessipäiväkirjat ja koulutusmallien kehittämisprosessit sekä kehitetyt koulutusmallit. Aineistojen analysoinnissa käytettiin pääosin laadullisen sisällönanalyysin metodeja mutta mukana on myös määrällisiä osioita. Kehitetyssä koulutusmallissa workshop-tyyppisen koulutuksen sijaan työskennellään autenttisessa oppimisympäristössä, jossa myös oppilaat ovat osa-aikaisesti mukana. Koulutus on osallistavaa ja se tarjoaa innostavan ja turvallisen tavan harjoitella tutkimuksellisuutta ja sen ohjausta. Erityisen merkityksellisiä oppiminen kannalta ovat opettajien koulutuksen aikana saamat omakohtaiset oppimis- ja ohjaamiskokemukset sekä niiden pohdinnat, kouluttajien antama rohkaisu sekä yhteisöllinen tuki. Nämä rohkaisevat opettajia siirtämään tutkimuksellisuutta myös omaan opetukseen. Opettajaopiskelijoiden koulutuksen aikana kirjoittamat reflektoivat prosessipäiväkirjat ja niissä esille nostettujen asioiden lähes reaaliaikainen huomioiminen meneillään olevassa koulutuksessa ja yhteisissä pohdinnoissa tukevat korkeamman tason kognitiivisia prosesseja ja edesauttavat ammatillista kehittymistä. Tutkimustuotteena saatiin myös kuvaus siitä, kuinka tutkimuksellisuutta tukeva oppimisympäristö koulussa tulee järjestää opetukseen sopivaksi esimerkiksi välineistön ja tilojen suhteen. Oppimisympäristön suunnittelussa tulee huomioida myös positiivisen ja sallivan ilmapiirin merkitys oppimiseen.
dc.description.abstractThe main objective of this study was to develop a participatory pre- and in-service teacher training model, to give chemistry teachers subject knowledge, as well as an experience of different learning and teaching methods. This design research study was conducted in three waves. A total of 168 comprehensive school teachers and class teacher candidates took part in the study. The developed training model introduces an authentic learning environment where the pupils are engaged. The participatory training was found to be an inspirational and safe way to practice inquiry-based approaches and their guidance. The reflective diaries, group reflections and a good work community were found to enhance participants’ motivation, as well as support their higher-order cognitive processes and professional development. During the process, teachers felt that they gained significant experience and knowledge on how to implement inquiry-based learning. In addition, this study generated a description on how a learning environment that supports inquiry-based approaches can be created in schools.
dc.language.isofin
dc.publisherLUMA-keskus Suomi
dc.relation.ispartofseriesLumat
dc.relation.urihttp://www.luma.fi/lumat/4113
dc.subject.otherosallistavuus
dc.subject.othertutkimuksellisuus
dc.titleOsallistava ja tutkimuksellinen kemian opiskelu luokanopettajien koulutuksessa
dc.typearticle
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201607083543
dc.contributor.laitosKokkolan yliopistokeskus Chydeniusfi
dc.contributor.laitosKokkola University Consortium Chydeniusen
dc.contributor.oppiaineKasvatustieteiden yksikköfi
dc.contributor.oppiaineThe Unit of Educationen
dc.type.urihttp://purl.org/eprint/type/JournalArticle
dc.date.updated2016-07-08T06:15:26Z
dc.type.coarjournal article
dc.description.reviewstatuspeerReviewed
dc.format.pagerange867-904
dc.relation.issn2323-7104
dc.relation.numberinseries6
dc.relation.volume3
dc.type.versionpublishedVersion
dc.rights.copyright© Rukajärvi-Saarela, Kiviniemi & Aksela, 2015. Tämän artikkelin on julkaissut avoimesti LUMA-keskus, Suomi.
dc.rights.accesslevelopenAccessfi
dc.subject.ysoluokanopettajat
dc.subject.ysokemia
dc.subject.ysokoulutus
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p3999
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p1801
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p84
dc.rights.urlhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/
dc.relation.doi10.31129/lumat.v3i6.1006


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot

© Rukajärvi-Saarela, Kiviniemi & Aksela, 2015. Tämän artikkelin on julkaissut avoimesti LUMA-keskus, Suomi.
Ellei muuten mainita, aineiston lisenssi on © Rukajärvi-Saarela, Kiviniemi & Aksela, 2015. Tämän artikkelin on julkaissut avoimesti LUMA-keskus, Suomi.