Äänioppaiden käyttö Suomen taidemuseoissa ja niiden vaikutus taiteen vastaanottoon
Tarkastelen tutkielmassani äänioppaiden käyttöä Suomen taidemuseoissa. Tutkimusmenetelmänä käytän kyselytutkimusta. Siitä saamallani aineistolla kuvaan ääniopastoimintaa taidemuseoissamme. Selvitän myös syitä, miksi ääniopastoimintaa ei museoissa ole aloitettu. Äänioppaista selvitän niiden käyttöaikaa, niiden tehtäviä sekä hyviä ja huonoja kokemuksia niistä. Haluan tietää, onko palautetta äänioppaidenkäyttäjiltä kerätty ja minkälaista saatu palaute on ollut. Olen kiinnostunut, millaisena museoammattilaiset näkevät äänioppaiden tulevaisuuden ja mitä kehitysideoita heillä niiden suhteen on.
Haluan myös valottaa tutkimukseni perusilmiötä, taiteen vastaanottoa, omakohtaisen taidenäyttelykäynnin avulla. Teen näyttelykierroksen Ateneumissa ilman ääniopasta ja sen kanssa.
Teoriaosuudessa tarkastelen ääniopasta osana museopedagogiikkaa. Taidenäyttelyiden opastamisen historian kautta etenen ensimmäisen äänioppaan käyttöönottoon. Esteettisen kokemuksen, taiteen ymmärtämisen ja taidepuheen ja taidekasvatuksen tavoitteiden kautta pyrin tuomaan aineksia taiteen vastaanoton ymmärtämiseen. Äänioppaan asettumista tähän tehtävään tarkastelen teoreettisen kuvauksen kautta.
Taidemuseoiden ääniopastoiminta on teknisten uudistusten kautta saamassa mielenkiintoisia näkymiä. Mobiilisti tuotettujen opasteiden avulla esitellään sisätiloissa olevia teoksia tai näyttelyitä, mutta niiden avulla museotila laajentuu myös fyysisten rajoitteidensa ulkopuolelle. Taiteen vastaanottoon ääniopas saa taidekasvatuksellisen näkökulman kautta, tehtävän opastaa katsojaa vastaanottoon, taidepuheen lisäksi.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29544]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Taidekokemus muuttuu kuvaksi : taidemuseon työpajassa syntyvän lasten taiteen tallentamisen nykytila ja mahdollisuudet
Kirsi, Verna (2020)Tutkielmassani selvitän taidemuseokontekstissa syntyvän lasten taiteen tallentamisen nykytilaa ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. Tarkastelun keskiössä on museoiden tarjoama työpajatoiminta, jonka yhteydessä taidetta ... -
Pelillisten elementtien käyttö Suomen museoissa vuonna 2021
Perttu, Soli (2021)Opinnäytetyö tarkastelee suomalaisten museonäyttelyiden yleisötyössä käytettäviä pelejä ja pelillistämisen elementtejä. Tutkimusmateriaali koostuu yleisötyöstä vastaaville museotyöntekijöille lähetetyn kyselyn vastauksista. ... -
Kävijät, kokijat, kokemukset: Museologinen tutkimus Siffin senioriklubista taidemuseon keskiössä
Hannula, Leena (Jyväskylän yliopisto, 2019) -
Amos Rexin opastusfilosofia : näkökulmia opastamiseen
Lorca, Elisa Wistuba (2020)Tiivistelmä – Abstract Maisterintutkielman tarkoituksena on tarkastella Amos Rex -taidemuseon opastusfilosofiaa, sen taustoja ja käytänteitä. Tämän esimerkin avulla pyrin tutkielmassa muodostamaan kokonaiskuvan museo-oppaan ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.