Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.advisorVäisänen, Ari
dc.contributor.authorLeikas, Juho
dc.date.accessioned2015-02-04T10:54:06Z
dc.date.available2015-02-04T10:54:06Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.otheroai:jykdok.linneanet.fi:1465766
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/45235
dc.description.abstractTämän Pro gradu -tutkielman kirjallisessa osassa käsiteltiin hivenaineiden tarvetta palautumisen kannalta ja alkoholin tuottamia vaikutuksia palautumiseen. Lisäksi selvitettiin orgaanista ainesta sisältävien näytteiden esikäsittelymenetelmiä ja induktiivisesti kytketyn plasma-optisen emissiospektrometrin (ICP-OES) käyttöä hivenaineiden analysoinnissa. Ultraääni, mikroaalto, tuhkistus ja muita esikäsittelymenetelmiä ja niiden eroavaisuuksia ja eroja esiteltiin, koska oluen hivenaineanalyysien onnistumiseksi on erityisen tärkeää saada hiilidioksidi poistumaan näytetaustasta ja nämä menetelmät olivat hyväksi havaittuja kyseiseen toimintaan. Oluesta löytyy kirjallisuudesta hyvin vähän tutkimuksia etenkin hivenaineiden pitoisuuksista. Myöskään alkoholin vaikutuksia urheilusta palautumiseen ei ole juurikaan tutkittu ja alkoholia on useimmissa alkoholin terveysvaikutuksia käsittelevissä tutkimuksissa käytetty suuria määriä. Työn kokeellisessa osassa paneuduttiin oluen ja kaupallisten palautusjuomien esikäsittelymenetelmien kehittämiseen ja mittausmenetelmien tuottamiseen ICP-OES:lle. Oluille kehitettiin ultraääniavusteinen typpihappoa hyödyntävä näytteenkäsittelymenetelmä ja palautusjuomille näiden lisäksi tuhkistus. Painotus esikäsittelymenetelmissä oli orgaanisen taustan poistaminen ICP-OES analyysien onnistumiseksi. Oluiden ja palautusjuomien hivenainepitoisuuksien vertailu on myös tehty.fi
dc.format.extent1 verkkoaineisto (82 sivua)
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofin
dc.rightsThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.rightsJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.subject.otherICP-OES
dc.titleOluen hivenainepitoisuuksien analysointi
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201502041248
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaMatemaattis-luonnontieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sciencesen
dc.contributor.laitosKemian laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Chemistryen
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineEpäorgaaninen ja analyyttinen kemiafi
dc.contributor.oppiaineInorganic and Analytical Chemistryen
dc.date.updated2015-02-04T10:54:06Z
dc.rights.accesslevelopenAccessfi
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi4031
dc.subject.ysohivenaineet
dc.subject.ysoolut
dc.subject.ysokuntoliikunta
dc.subject.ysopalautuminen
dc.format.contentfulltext
dc.type.okmG2


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot