"Ei vaan semmonen pelkkä rakennettu ympäristö" : unelmien päiväkoti vanhempien näkökulmasta
Päivämäärä
2014Ikonen, Sonja & Lappalainen, Anu. 2014. ”Ei vaan semmonen pelkkä rakennettu ympäristö”. Unelmien päiväkoti vanhempien näkökulmasta. Varhaiskasvatustieteen pro gradu -tutkielma. Kasvatustieteiden laitos. Jyväskylän yliopisto. 96 sivua + liitteet.
Vanhemmat ovat lapsensa parhaita asiantuntijoita ja näin ollen heidän kuulemisensa päivähoitoon liittyvissä asioissa on erityisen tärkeää. Aiemmin tehdyt tutkimukset avaavat näkökulmia vanhempien kuulemiseen, mutta ne ovat aina jossain määrin sidottuja tiettyihin virallisiin kriteereihin, eivätkä näin ollen tarjoa tilaa vanhempien unelmille. Usein juuri unelmien kautta ihmisten aidot näkemykset ja toiveet tulevat esille. Tämän tutkimuksen tarkoituksena olikin selvittää vanhempien toiveiden ja näkemysten avulla millainen on heidän unelmiensa päiväkoti. Aihetta tarkasteltiin päiväkodin ympäristön, toiminnan, henkilökunnan ja vanhempien roolin kautta.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisella tutkimusotteella. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla 14 vanhempaa kahdessa eri kaupungissa. Haastatteluja tehtiin yksilö- ja parihaastatteluina yhteensä 12. Haastateltavilla oli haastatteluhetkellä vähintään yksi lapsi päiväkodissa. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin.
Vanhempien unelmat olivat keskenään hyvin samansuuntaisia. Merkittävimpänä elementtinä niissä esiintyi luonto, joka näkyisi niin unelmien päiväkodin sijainnissa, ulko- ja sisätiloissa, toiminnassa kuin siellä käytetyissä materiaaleissakin. Unelmien päiväkodin ympäristö olisi lapsen kehitystä tukeva, turvallinen ja myös lasten muunneltavissa. Päiväkodin toiminta perustuisi lapsilähtöisyyteen ja lapsen kehityksen tuntemiseen ja tukemiseen. Lisäksi se olisi sekä monipuolista että osallistavaa ja sisältäisi paljon pienryhmätoimintaa. Päiväkodin kasvatushenkilökunta olisi alalle koulutettua, luotettavaa, avointa ja turvallista. Heillä olisi aito kiinnostus työhön ja he huomioisivat työssään niin lapset kuin vanhemmatkin. Kasvatushenkilöstön ohella päiväkodissa työskentelisi oma keittäjä, talonmies ja siivooja. Unelmien päiväkodissa vanhemmilla olisi halutessaan mahdollisuus vaikuttaa niin päiväkodin toiminnan suunnitteluun, toteuttamiseen kuin kehittämiseenkin. Vanhemmat voisivat osallistua toimintaan esimerkiksi omien ammattiensa ja harrastustensa kautta. Aloite yhteistyöhön tulisi pääsääntöisesti päiväkodilta, mutta myös vanhempia rohkaistaisiin aloitteen tekemiseen. Merkittävimpiä yhteistyötapoja olisivat erilaiset keskustelut. Niitä käytäisiin vanhempien tarpeiden mukaan ja isompia kasvatuskeskusteluja olisi 2–4 kertaa vuodessa.
Tulokset voidaan tiivistää kolmeen unelmien päiväkodin pääelementtiin: luonnonläheisyyteen, lapsikeskeisyyteen ja vanhempien osallisuuteen. Vanhempien esittämät unelmat ovat periaatteessa mahdollisia toteuttaa. Tulokset antavat viitteitä siitä, mitä vanhemmat todella lastensa päivähoidolta haluavat. Tämänkaltaista unelmiin perustuvaa tutkimusta tulisi toteuttaa laajemmin, jolloin tuloksia voitaisiin hyödyntää koko varhaiskasvatuksen kehittämisessä. Tämä palvelisi niin varhaiskasvatuksen ammattilaisia, vanhempia kuin lapsiakin.
...
Muu nimeke
Unelmien päiväkoti vanhempien näkökulmastaAsiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29747]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Kohti yhteistä laatua : henkilökunnan, vanhempien ja lasten laatukäsitykset päiväkodin integroidussa erityisryhmässä
Tauriainen, Leena (University of Jyväskylä, 2000) -
Vanhempien osallistuminen varhaiskasvatuksessa työntekijöiden näkökulmasta
Rauhala, Marikki (2021)Tässä varhaiskasvatustieteen pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin vanhempien osallistumisen kysymyksiä varhaiskasvatuksen opettajien näkökulmasta. Aihe on ajankohtainen, sillä vanhempien osallisuudesta säädetään suhteellisen ... -
Pienen lapsen temperamentin, päivähoitomuodon ja -viihtyvyyden välinen yhteys äidin arvioimana
Alanko, Maria (2018)Vanhemman tekemää päivähoitomuotoratkaisua perustellaan usein vanhemman työllä ja perheen taloudellisella tilanteella. Hoitomuotoratkaisun taustalla voi kuitenkin olla myös vanhemman käsitys siitä, mikä on sopivin ... -
Culture matters : exploring pedagogical approaches to outdoor environments in London and Helsinki
Seinelä, Riina (2019)Tässä tutkimuksessa tarkastellaan ulkoympäristöissä tapahtuvaa varhaiskasvatuksen opettajien lapsille järjestämää pedagogista toimintaa Helsingissä ja Lontoossa. Samalla selvitetään opettajien ajatuksia ja työkäytäntöjä ... -
Lapsen toimijuus päiväkodin fyysisessä ja kulttuurisessa ympäristössä : eteisympäristö lapsen paikkana
Hokkanen, Pauliina (2011)Hokkanen, Pauliina. Lapsen toimijuus päiväkodin fyysisessä ja kulttuurisessa ympäristössä. Eteisympäristö lapsen paikkana. Varhaiskasvatustieteen pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitos, 2011. ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.